search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:20
MENU CLOSE

Τέμπη: Συμμόρφωση με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Χωρίς Μητσοτάκη η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής

19.03.2024 20:57
vouli_apeili_vomva

Απών θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη συζήτηση και ψήφιση του γαλάζιου πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Εντείνει τις πιέσεις η Μαρία Καρυστιανού, η οποία συγκλόνισε με την παρουσία της για δεύτερη φορά χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως γνωστοποίησε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός «δεν έχει παραστεί σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές συζητήσεις». Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης την ίδια ώρα θα παρευρεθεί στην τελετή παραλαβής τριών νέων πολεμικών ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Για «απόδραση» Μητσοτάκη από την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια επί των πορισμάτων της Εξεταστικής για τα Τέμπη, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος συζήτησε την στρατηγική της στην αυριανή συζήτηση, σε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με κομματικές πηγές στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Διευθυντής της ΚΟ Θάνος Μωραΐτης διάβασε σχετικό μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη.

Στο μήνυμά του ο Στ. Κασσελάκη, έκανε λόγω για «φυγομαχία Μητσοτάκη» – εφόσον ο πρωθυπουργός όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αύριο δε θα παραστεί στη Βουλή – και για «συγκάλυψη του εγκλήματος». Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και  να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων από το φυσικό δικαστή.

Η Νέα Αριστερά, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει το παρών και «να απολογηθεί για την απόπειρα συγκάλυψης», σημειώνοντας «μη διανοηθεί να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του».

Μια ημέρα πριν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ για την τραγωδία των Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού μαζί με τον Παύλο Ασλανίδη που έχασε τον 27χρονο γιο του Δημήτρη στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με την οποία ζητούν τη συμμόρφωση του ελληνικού Κοινοβουλίου με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου ώστε να καταστεί αυτοδίκαια ανεφάρμοστο το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών.

Οι δύο γονείς στην επιστολή τους αναφέρονται στις «εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» που προέκυψαν κατά την έρευνα της υπόθεσης από την εντεταλμένη εισαγγελέα για τους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη και σημειώνουν ότι έχουν ζητήσει από την ευρωπαία εισαγγελέα να υποβάλλει γραπτό αίτημα στη Βουλή για την άρση της ασυλίας των δύο πρώην υπουργών, κάνοντας μνεία στην υποχρέωση που έχει η Ελλάδα να τηρεί το δίκαιο της ΕΕ. 

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα, δηλώνοντας στο documentonews.gr «συμφωνώ και επαυξάνω».

Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο, ωστόσο στελέχη της παραπέμπουν στο Σύνταγμα.

Κατά της Εξεταστικής Επιτροπής ξέσπασε ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, πατέρας θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους, ενώ ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων αλλά και παθόντες στο δυστύχημα των Τεμπών, απέστειλε υπόμνημα στον Εφέτη ανακριτή Λάρισας ζητώντας την διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του Αρείου Πάγου εμφανίζεται ενοχλημένη από την επίσκεψη της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρας Κοβέσι και κυρίως από τις δηλώσεις της σε ελληνικά ΜΜΕ για το ζήτημα των Τεμπών.

Η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε η συνεδρίαση της Τετάρτης να ξεκινήσει στις 9:30 και η συζήτηση επί του πορίσματος να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές.

Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών – βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει υπουργός ο οποίος θα οριστεί αν και η όλη διαδικασία αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοβουλία.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ για προσωπικά δεδομένα αποδήμων: Σαθρές οι σημερινές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ΝΔ δεν έχει πρόσβαση

Τέμπη: Πιέζουν Καρυστιανού-Ασλανίδης – Zητούν από τον Τασούλα άρση ασυλίας για Καραμανλή και Σπίρτζη

Ανδρουλάκης για Moody’s: Αποδομείται η εικονική πραγματικότητα σταθερής προόδου της κυβέρνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:15