search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 06:23
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Στο επίκεντρο εξοπλισμοί, Ουκρανία και Γάζα

21.03.2024 14:00
mitsotakis-new

Με ατζέντα τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία, την ασφάλεια και την άμυνα, την κατάσταση που ξεδιπλώνεται στη Μέση Ανατολή, τη διεύρυνση, τις εξωτερικές σχέσεις, τη μετανάστευση, τη γεωργία και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αρχίζει την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα επαναλάβει την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της ΕΕ και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Αναμένεται, δε, να σημειώσει ότι «η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα», ενώ θα υπογραμμίσει, επίσης, ότι η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, να εξαιρούνται, δηλαδή, οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την ανάγκη να αυξηθεί η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης, τους τρόπους ενίσχυσης της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, καθώς και περαιτέρω μέτρα για να καταστεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική, αλλά και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική και το ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα της άμυνας.

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με το γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα τους ενημερώσει για την κατάσταση στη Γάζα και για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει την «πλήρη, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας μέσω όλων των διαδρομών», την ανάγκη δημιουργίας νέων χερσαίων διαδρομών και σημείων διέλευσης, χαιρετίζοντας το άνοιγμα θαλάσσιου δρόμου από την Κύπρο και θα τονίσει ότι «θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω μετακίνηση πληθυσμού, να παρασχεθεί ασφαλές καταφύγιο στον πληθυσμό για να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι προστατεύονται ανά πάσα στιγμή».

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για τα Τέμπη: Ο Μητσοτάκης δεν πήγε στη Βουλή, λόγω… πολιτικοποίησης της διαδικασίας

Κώστας Αρβανίτης: Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Εξάρχεια

Τζάκρη: «Ο κ. Γεωργιάδης που λέει μέσα σε 30’’ τόσα απροκάλυπτα ψέματα, παραμένει ακόμη Υπουργός;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15