search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:05
MENU CLOSE

Νεοδημοκρατικά «καρδιοχτύπια» – Μετρούν απώλειες και ανησυχούν ενόψει των ευρωεκλογών στην Πειραιώς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2326
21/3/2024
21.03.2024 06:33
mitsotakis-new

Μαύρα σύννεφα σκιάζουν το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα προβλήματα από τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά του. 

Για πρώτη φορά η Ν.Δ. εμφανίζεται να καταγράφει σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες εξαιτίας τόσο της καθημερινότητας των πολιτών (ακρίβεια) όσο και των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τα Τέμπη αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Παράλληλα το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο και η αξιοποίηση στελεχών που δεν έχουν ιδεολογικές αναφορές με την παραδοσιακή Δεξιά μπαίνουν στην κρίση των ψηφοφόρων του κόμματος αλλά και των στελεχών της Ν.Δ.

Όλα αυτά έχουν αρχίσει να ροκανίζουν τη δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. λίγο πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και – όπως υποστηρίζουν πολλοί – μία ενδεχόμενη πτώση κάτω από το 30% θα δημιουργήσει πολλές και σοβαρές εντυπώσεις για την πορεία της κυβέρνησης.

Επιλογές με κόστος

Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν υποβαθμίσει τις συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου που δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται με πολιτικό γάμο.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη πίστευαν ότι μέχρι και τις ευρωεκλογές το θέμα αυτό θα είχε ξεχαστεί από τους διαφωνούντες. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός επέλεξε να το φέρει πέντε μήνες πριν από τις κάλπες του Ιουνίου. 

Η αλήθεια είναι ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είχαν υπολογίσει τον ρόλο της Εκκλησίας. Έλεγαν δηλαδή ότι οι ιεραρχία της Εκκλησίας παρά τις όποιες διαφωνίες δεν θα προχωρούσε σε «αντάρτικο».

Ωστόσο η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διαβαστεί κείμενο κατά του νόμου μετά τις λειτουργίες, οι κινήσεις κάποιων ιερωμένων να διώξουν από το εκκλησίασμα βουλευτές όλων των κομμάτων και δη της Ν.Δ. αλλά και το γεγονός ότι δεν θα παραστεί η ιεραρχία του κλήρου στον εορτασμό της Ορθοδοξίας και της 25ης Μαρτίου έχουν φέρει νέα δεδομένα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία. 

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, καθώς η ιδέα για να υπάρξει επαφή του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας έπεσε στο κενό.

Το γεγονός ακόμα ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει να μην τελεστεί ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη αλλά να γίνει σε στενό κύκλο στη Μονή Πετράκη έχει φέρει μεγάλο προβληματισμό στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το τελετουργικό της ημέρας δεν διακόπηκε ούτε κατά τη γερμανική κατοχή. Και είναι η πρώτη φορά έπειτα από 160 χρόνια που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα εκφωνήσει το Σύμβολο της Πίστεως.

Τα στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι θα συμβεί το Πάσχα εάν τελικά η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Ακροδεξιά πανηγύρια…

Μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα ο μοναδικός που χαίρεται είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης να ανεβαίνουν καθημερινά.

Με δεδομένο ότι το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα «κοσμούν» και πάλι ονόματα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς – προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ – στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει μεγάλη αναταραχή. 

Και αυτό γιατί από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να θολώσει το πολιτικό στίγμα της Κεντροδεξιάς παράταξης για το οποίο αγωνίστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την άλλη ωστόσο τα μηνύματα που φτάνουν στους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της παραδοσιακής Δεξιάς εγκαταλείπει τη Ν.Δ. για τα μικρότερα, δεξιότερα κόμματα της Βουλής . 

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου μέτρησε δημοσκοπικά τον «ακραίο» Δεξιό Φαήλο Κρανιδιώτη προκειμένου να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο της ευρωβουλής. Τα ευρήματα, ωστόσο, δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα κοινό σημείο με τον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμάρα

Μεταγραφή απ’ έξω

Έτσι θεωρήθηκε ότι μία καλή λύση θα ήταν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στις αλβανικές φυλακές. Η ιδέα ήταν του Σταύρου Παπασταύρου, ωστόσο βρήκε μεγάλη απήχηση και από τον Μάκη Βορίδη, τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Θανάση Νέζη.

Οι πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη γίνει κρούση στον Φρέντι Μπελέρη ο οποίος εμφανίζεται θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, μένει ωστόσο να λυθούν κάποια άλλα θέματα. Πιο συγκεκριμένα τι προβλήματα θα δημιουργήσει σε διπλωματικό επίπεδο με την Αλβανία μία τέτοια κίνηση, η οποία από πολλούς κρίνεται ως ιδιαίτερα επιθετική. 

Οι υποστηρικτές της Κεντροδεξιάς πτέρυγας υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν είναι σίγουροι για το μήνυμα που θα στείλει μία τέτοια υποψηφιότητα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος καθώς έχει πολλά εθνικιστικά χαρακτηριστικά. 

Από την άλλη, ωστόσο, μία μεγάλη μερίδα στελεχών της παραδοσιακής Δεξιάς πτέρυγας εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένα από την «εμμονή» του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθύνεται σε παράγοντες εκτός κόμματος προκειμένου να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή. 

Θεωρούν μάλιστα ότι αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι στις επιλογές του, καθώς όπως υποστηρίζουν τα μηνύματα που παίρνουν από την κοινωνία είναι αποθαρρυντικά. 

Διαβάστε επίσης:

Αίτημα από Κουντουρά η αναφορά του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 να μπει με τη μορφή του κατεπείγοντος στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής TRAN

Τζάκρη για Τέμπη: Να παραπεμφθεί ο Κώστας Καραμανλής στον φυσικό του δικαστή

Σφαγή Κωνσταντοπούλου – Μαρκόπουλου για τα Τέμπη: Τον αποκάλεσε «ανδρείκελο» – «Είστε εργολάβος του πόνου» της απάντησε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:05