search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:37
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Επόμενα βήματα με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις – Μέτωπο με κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2326
21/3/2024
21.03.2024 06:32
SYRIZA

Η πρώτη εβδομάδα της θητείας Κασσελάκη στον στρατό ολοκληρώνεται αύριο, και απομένει ουσιαστικά μία ακόμη εβδομάδα προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στα καθήκοντά του για να ξαναπιάσει το νήμα της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Εν τη απουσία του σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο και αύριο θα συνέλθει για πρώτη φορά μετά το συνέδριο η Πολιτική Γραμματεία, η σύνθεση της οποίας δεν έχει αλλάξει.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Γραμματεία είναι εκλεγμένο όργανο και πιο αντιπροσωπευτικό σε σχέση με το Εκτελεστικό Γραφείο, που αποτελείται κατ’ ουσίαν από πρόσωπα της εμπιστοσύνης του προέδρου.

«Ξεσκαρτάρισμα» βιογραφικών

Στο τραπέζι των δύο συνεδριάσεων θα τεθεί η προετοιμασία των ευρωεκλογών και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα με τις δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (4 προγραμματικά συνέδρια, 2 τον Απρίλιο και 2 τον Μάιο, και μία εκδήλωση για τη στεγαστική κρίση) αλλά και οι προκριματικές, για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση.

Σε σχέση με τη νέα εσωκομματική κάλπη για την ανάδειξη των υποψηφίων, το κόμμα βρίσκεται ακόμη στην αξιολόγηση των βιογραφικών – περισσότερο πρόκειται μάλλον για ένα «ξεσκαρτάρισμα», αφού όπως εξηγούν πηγές το ζητούμενο είναι να ελεγχθούν κάποια τυπικά κριτήρια (π.χ.. αν κάποιος υποψήφιος έχει εκφράσει στο παρελθόν ακροδεξιές απόψεις κ.λπ.) και όχι αν είναι καλά τα βιογραφικά.

Επομένως δεν αναμένεται να τηρηθεί επακριβώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στις 22 Μαρτίου (δηλαδή, αύριο Παρασκευή) θα δινόταν στη δημοσιότητα η αρχική λίστα των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στις προκριματικές εκλογές στις 14 Απριλίου, από την οποία θα προκύψει το τελικό ψηφοδέλτιο. Η λίστα αυτή δεν είναι ακόμη έτοιμη. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δημοσιοποίησή της δεν θα αργήσει καθώς η ημερομηνία των προκριματικών παραμένει σταθερή.

Νηνεμία και βλέπουμε…

Δεδομένου πάντως ότι αύριο θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έπειτα από καιρό, αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα τεθούν προβληματισμοί και κριτική για τρέχοντα ζητήματα (από τις εταιρείες, το προεδρικό λάιφ στάιλ, έως τις θέσεις για την ακρίβεια και το φορολογικά) ή αν θα συντηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι του τελευταίου διαστήματος.

Τα κορυφαία στελέχη πάντως σε αυτήν τη φάση έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου που επιτάσσει συσπείρωση κι εξωστρέφεια και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να χρεωθεί εσωκομματική αναταραχή εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επιπλέον, βοηθά και η κυβέρνηση:

Αφενός είναι πολλά πλέον τα κοινωνικά μέτωπα που πιέζουν την κυβέρνηση και τροφοδοτούν την αντιπολιτευτική ατζέντα.

Αφετέρου οι επιθέσεις Μαξίμου και Ν.Δ. στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιραία οδηγούν τον κομματικό μηχανισμό σε συσπείρωση.

Υπάρχουν πάντως κάποιες διακριτικές απαντήσεις σε πρόσφατες τοποθετήσεις που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στις συνεντεύξεις του την προηγούμενη εβδομάδα.

Διακριτικές αιχμές

Χθες, ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά) σημείωσε πως ήταν σωστός ο νόμος του 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την απαγόρευση σε αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό. Απαντώντας έτσι στην αναφορά Κασσελάκη στο Mega πως «ο νόμος του 2016 ήταν λάθος».

Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στη Ναυτεμπορική TV η Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στη δήλωση Κασσελάκη ότι ο κύκλος 2015 – 2019 έχει κλείσει και έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος υπό την ηγεσία του. Για την ακρίβεια, ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσει την κυβερνητική περίοδο, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης με δηλώσεις του δείχνει να θέλει να την αφήσει στο παρελθόν, απάντησε πως «στην πολιτική δεν υπάρχουν αποκηρύξεις αλλά συνέχειες», σημειώνοντας ότι η ιστορική συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από το 2012 και φτάνει έως σήμερα.

Σε αντίθεση δε με τις διακηρύξεις Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει μια «συμπαγή ιδεολογία» επέμεινε ουσιαστικά ότι υπάρχει χώρος για διαφωνίες. Ειδικότερα, σε ερώτηση για το αν αποτελεί εσωκομματικό πόλο μετά το συνέδριο, είπε πως η ίδια είναι ΣΥΡΙΖΑ και έχει υπηρετήσει το κόμμα από διαφορετικούς ρόλους και συνεχίζει και σήμερα, από εκεί και πέρα, όσον αφορά «αποκλίσεις» στο εσωτερικό, «έτσι είναι τα κόμματα, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, συνθέτουν και προχωρούν».

Μπρα ντε φερ με ΠΑΣΟΚ

Η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο με την υποχώρηση του εσωκομματικού αλληλοσπαραγμού, την επικράτηση Κασσελάκη, τη «νηνεμία» και την αίσθηση ότι το κόμμα έχει συμμαζευτεί και «ρολάρει» θεωρείται ότι έχουν επιτρέψει τη δημοσκοπική συγκράτηση του κόμματος.

Κι ακόμα, η κόντρα με την κυβέρνηση που εντείνεται σε όλα τα πεδία, αν και ξεκίνησε από τις εταιρείες Κασσελάκη, θεωρείται πως του δίνει περαιτέρω ώθηση. Εκεί αποδίδουν τα κεντρικά της Κουμουνδούρου και την ανάκτηση της δεύτερης θέσης, με το βλέμμα πάντως να είναι στραμμένο και στις επόμενες δημοσκοπήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εικόνα που διαμορφώνεται είναι σταθερή και αν οφείλεται σε εισροές, αν υπάρχει δηλαδή πραγματική ανοδική δυναμική έστω και μικρή.

Ή αν αυτή η επανάκαμψη στη δεύτερη θέση οφείλεται στην πτώση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ύστερα από τόσους μήνες εμφανίζει πλέον δημοσκοπική κόπωση και αδυναμία να κρατηθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ευελπιστούσε.

Για την ώρα, αυτό που προκύπτει είναι ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, σε χαμηλά ποσοστά όμως και για την Κουμουνδούρου και για τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σφήνα μπήκε και η Νέα Αριστερά ζητώντας και αυτή την άμεση δημοσιοποίηση του «Πόθεν Έσχες» του, στοχεύοντας σε κοινό δυσαρεστημένο με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το προφίλ του αρχηγού του.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο Ζωής Κωνσταντοπούλου – Μηταράκη: «Είσαι Χρυσή Αυγή» – «Δεν έχετε ίχνος τσίπας, να πάτε σπίτια σας»

Στέφανος Κασσελάκης: Αποστολάκης και Καπνισάκης πήγαν να τον δουν στο πρώτο επισκεπτήριο – Τι συζήτησαν

Άδωνις Γεωργιάδης: Mέσα σε λίγους μήνες το 95% των νοσοκομείων της χώρας θα κάνει απογευματινά χειρουργεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:37