search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:52
MENU CLOSE

Οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν: Όμως αναγνωρίζουν τις λέξεις ή ο τόνος της φωνής είναι το κλειδί;

22.03.2024 18:22
dog

Mια νέα μελέτη – μέσω εγκεφαλικών κυμάτων – που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο Current Biology υποδηλώνει ότι το να ακούνε τα ονόματα των αγαπημένων τους παιχνιδιών ενεργοποιεί πραγματικά τις αναμνήσεις των σκύλων για τα αντικείμενα με τα οποία σχετίζονται.

«Δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι τα σκυλιά ξέρουν τι είναι μια “μπάλα”», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η συντάκτρια της μελέτης Lilla Magyari του Πανεπιστημίου Eotvos Lorand στην Ουγγαρία.

Με μερικές εξαιρέσεις, γενικά οι σκύλοι δεν τα πήγαν και τόσο καλά στα εργαστηριακά τεστ κατά τα οποία ζητούνταν να φέρουν αντικείμενα αφού άκουγαν πρώτα τα ονόματά τους, και πολλοί ειδικοί υποστήριξαν ότι δεν είναι τόσο αυτό που λέμε αλλά το πώς και πότε λέμε πράγματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των σκυλιών μας.

Φωνάζοντας “Φέρε το μπαλάκι!”, αν ένας σκύλος φέρει το αντικείμενο με επιτυχία δεν αποδεικνύει οριστικά ότι γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη “μπαλάκι”.

Ακόμη και επιστήμονες που παραδέχονται ότι τα σκυλιά δίνουν προσοχή στην ομιλία μας είπαν ότι, αντί να καταλαβαίνουν πραγματικά τι αντιπροσωπεύουν οι λέξεις – ένα μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό – αντιδρούν σε συγκεκριμένους ήχους με συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Εγκεφαλικά κύματα

Στη νέα έρευνα, η Magyari και οι συνεργάτες της εφάρμοσαν μια μη επεμβατική τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου σε 18 σκύλους που έφεραν στο εργαστήριό τους στη Βουδαπέστη.

Το τεστ περιελάμβανε την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο κεφάλι των σκύλων για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. Οι ιδιοκτήτες τους είπαν λέξεις για παιχνίδια που γνώριζαν περισσότερο – για παράδειγμα “Κοίτα, την μπάλα!” – και στη συνέχεια τους έδειξαν είτε το αντίστοιχο αντικείμενο είτε ένα άσχετο αντικείμενο.

Μετά την ανάλυση των αρχείων, η ομάδα βρήκε διαφορετικά εγκεφαλικά μοτίβα όταν τα σκυλιά έβλεπαν ταύτιση με τα σωστά αντικείμενα σε σχέση με αυτά στα αντικείμενα που δεν ταίριαζαν.

Αυτή η πειραματική διάταξη έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες σε ανθρώπους, ακόμη και σε μωρά και είναι αποδεκτή ως απόδειξη «σημασιολογικής επεξεργασίας» ή κατανόησης του νοήματος.

Το τεστ είχε επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούσε από τα σκυλιά να φέρουν κάτι για να αποδείξουν τις γνώσεις τους.

«Βρήκαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν κοινό σε 14 σκύλους, κάτι που δείχνει ότι το αποτέλεσμα που βλέπουμε σε επίπεδο ομάδας δεν αφορά μόνο μερικά εξαιρετικά σκυλιά».

Η Holly Root-Gutteridge, επιστήμονας συμπεριφοράς σκύλων στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στην Αγγλία, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ικανότητα να φέρνουν συγκεκριμένα παιχνίδια αφού ακούσουν το όνομά τους έχει θεωρηθεί ως δείγμα «ευφυΐας».

Διαβάστε επίσης:

Κλιμάκωση από Κρεμλίνο – Μιλά για πρώτη φορά για πόλεμο

Κέιτ Μίντλετον: Επέστρεψε στα βασιλικά της καθήκοντα, αλλά όχι στις δημόσιες εμφανίσεις

Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα με ή χωρίς την υποστήριξή σας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:51