search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:27
MENU CLOSE

Τέμπη: Οι δύο γραμμές άμυνας της κυβέρνησης – Το… μοντάζ και τα «συμφέροντα»

26.03.2024 08:02
tempi-1231

Σε διπλή «γραμμή» μοιάζει να πατάει η κυβέρνηση, λίγο μετά τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και ειδικά για το μονταρισμένο ηχητικό του σταθμάρχη Λάρισας, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη του αφηγήματος περί αποκλειστικά «ανθρώπινου λάθους» που οδήγησε στο αδιανόητο πολύνεκρο δυστύχημα.

Η πρώτη «γραμμή» στηρίζεται σε ρεπορτάζ των πρώτων ημερών μετά το δυστύχημα, σύμφωνα με τα οποία το επίμαχο ηχητικό εξαρχής είχε αναφερθεί ότι θα μπορούσε να είναι «πειραγμένο». Ωστόσο, η δεύτερη «γραμμή» μοιάζει να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς φαίνεται ότι στηρίζεται στη θεωρία ότι η κυβέρνηση δέχεται επίθεση από μεγάλα συμφέροντα, τα οποία επιχειρούν να περιορίσουν τη δύναμή της και τη δύναμη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτος εκφραστής αυτής της «γραμμής» ήταν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε μακροσκελή ανάρτησή του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα πλέον είναι προφανές ότι ισχυρά Οικονομικά Συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κ . Μητσοτάκης να έχει την Πολιτική ισχύ που του έδωσε ο Λαός στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές. Γύρω από αυτά τα Συμφέροντα συνασπίστηκε η Αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε».

Ο υπουργός Υγείας προσέθεσε ότι «ούτε Έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε Συγκάλυψη. Ένα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Μας πονάει; Ναι! Μας Εξοργίζει; Ναι! Αλλά δεν πρέπει να καταστρέψουμε την Χώρα και την Δημοκρατία μας επιτρέποντας σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για ίδιους πολιτικούς σκοπούς».

Ωστόσο, σε ίδια «γραμμή» κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, μόλις έγινε γνωστό ότι η αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα».

Ακόμα και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε ομογενείς στο Μόντρεαλ του Καναδά, φάνηκε να κάνει μια έμμεση αναφορά στο κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, λέγοντας ότι «ο πολιτικός διάλογος μπορεί σήμερα να γίνει διχαστικός και διαβρωτικός τόσο που έχουμε δυσκολίες να διαμορφώσουμε συναινέσεις».

Από την άλλη, πάντως, μέχρι στιγμής, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν προσωποποιεί, ούτε καν περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες, ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα ή να «κοντύνουν» τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν είναι γνωστό αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, προτίθεται να τα κατονομάσει, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν το Μαξίμου δεν προτίθεται να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι -παρότι θεωρείται δεδομένο ότι η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης δεν θα περάσει- εντούτοις θα χρειαστούν εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί, καθώς:

● Θα πρέπει να απαντηθεί ποιος και πώς είχε πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία του ΟΣΕ και μόνταρε το επίμαχο ηχητικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως αποδεικτικό στοιχείο για τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους».

● Θα πρέπει να διαχωριστεί η στάση των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας από αυτή της αντιπολίτευσης, κάτι όχι εύκολο, καθώς κάποιοι εξ αυτών έχουν δηλώσει ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ήταν τα κόμμα της αντιπολίτευσης που τους παρείχε στήριξη στην προσπάθειά τους για δικαίωση και δικαιοσύνη.

● Θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πειστικό αφήγημα που θα αντικρούει τους ισχυρισμούς συγγενών και αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει ευθύνες για το δυστύχημα, ισχυρισμοί που οι αποκαλύψεις του «Βήματος» μοιάζουν να ενισχύουν.

Τέλος, ερωτηματικό συνεχίζει να αποτελεί η στάση της κυβέρνησης έναντι του Κώστα Αχ. Καραμανλή, υπουργού Υποδομών και Μεταφορών όταν συνέβη το αδιανόητο δυστύχημα, μετά κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ και ενός υπουργού, του Γιώργου Φλωρίδη, που υποστήριζαν εμμέσως πλην σαφώς ότι ο βουλευτής Σερρών θα έπρεπε ίσως να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή «κόπηκε μαχαιρί» στην παρούσα φάση, ωστόσο αν τα πράγματα «στραβώσουν» κι άλλο στην υπόθεση αυτή (ας μη διαφεύγει ότι στις δημοσκοπήσεις σχεδόν το 70-80% των ερωτηθέντων ουσιαστικά θεωρούν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης), δεν αποκλείεται η στάση αυτή να αλλάξει.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παπανδρέου: Στο ύψος των περιστάσεων τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Μάντζος: «Τρία κρίσιμα ερωτήματα για τις χαλκευμένες συνομιλίες των Τεμπών»

Μητσοτάκης στο Economic Club of Canada για επιστολική ψήφο: Δοκιμή οι ευρωεκλογές, να δούμε πώς θα δουλέψει στις εθνικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48