search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:50
MENU CLOSE

Με καπέλο οι τιμές των ξενοδοχείων την φετινή τουριστική σεζόν

11.04.2024 07:00
TOURISMOS-NEW

Με αυξήσεις τουλάχιστον 10% στην μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου θα ανοίξουν τις πύλες τους τα ξενοδοχεία τη νέα  τουριστική σεζόν σύμφωνα με ειδικούς που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο!

Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις αυτές είναι αναπόφευκτες καθώς τα κόστη λειτουργίας φέτος θα είναι υψηλότερα κατά 25% σε σχέση με το 2023, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζεται το κόστος για το προσωπικό το οποίο είναι αυξημένο κατά 38% και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και την ενέργεια!

Στα ύψη όμως θα είναι και η μέση αξία κράτησης κατά 9% στα πολυτελή ταξίδια (από 22.200 £ σε 24.600 £), γεγονός που αναγκάζει τους ταξιδιώτες να φεύγουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να αντισταθμίσουν την αύξηση της τιμής.

Θυμίζουμε πάντως ότι και πέρυσι οι τιμές των ξενοδοχείων ήταν και πάλι τσιμπημένες σε σχέση με το 2022… άλλωστε και ο δείκτης των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) σύμφωνα με τη νέα έρευνα του διεθνή κτηματομεσιτικού οίκου Savills για τις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά, το 2023 έναντι του 2019, φέρνει την Αθήνα στην πρώτη πεντάδα των πόλεων της Ευρώπης που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση 37%. Eνώ ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Ρώμης.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση στον δείκτη RevPAR, έναντι του 2019, καταγράφεται στη Ρώμη (+52%), στη δεύτερη θέση έρχεται το Παρίσι (+50%), στη τρίτη θέση το Εδιμβούργο με (+45% ), στην τέταρτη την Αθήνα  (+37%) και τη Βουδαπέστη (+34%) στη πέμπτη θέση.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει όμως κι άλλες συνέπειες για την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα, αφού και το φαγητό οι τουρίστες θα το πληρώσουν με καπέλο.

Για παράδειγμα, ακόμη και το παραδοσιακό ελληνικό σουβλάκι φέτος θα κοστίζει πάνω από 4  ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο κόστιζε 3,5 ευρώ και το 2022 κόστιζε έως και 2,40 ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Άνω των 2,2 δισ. ευρώ τα τελικά ποσά του ΕΝΦΙΑ – Ο χάρτης πληρωμών

Παραλίες: Πρόστιμα μέχρι 60.000 σε όσους φράζουν την πρόσβαση – Ποιες περιπτώσεις θεωρούνται παρεμπόδιση

Συντάξεις Μαΐου 2024: Νωρίτερα οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:49