search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:34
MENU CLOSE

Συνελήφθη ύποπτος στην Πολωνία για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

18.04.2024 19:13
zelenski_new

Ένας Πολωνός άνδρας κρατείται επειδή «έδωσε στοιχεία στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας που σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο».

Ο ύποπτος Paweł K αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών και κρατείται στην Πολωνία με κατηγορίες για συνέργεια με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο άνδρας, σύμφωνα με την DailyMail, είχε επιφορτιστεί να «συλλέξεi στρατιωτικές πληροφορίες, κυρίως για την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszów-Jasionka» προκειμένου να «βοηθήσει τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν μια πιθανή επίθεση» στον Ουκρανό ηγέτη.

Οι πολωνικές αρχές συνεργάστηκαν με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της έρευνας, που οδήγησε στη κράτηση του Paweł K την Τετάρτη. Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν αναφερθεί αρκετές απόπειρες δολοφονίας του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η έρευνα αποκάλυψε πώς ο Paweł K είχε «δηλώσει την ετοιμότητά του να ενεργήσει για τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» της Ρωσίας και είχε επαφές με πολίτες «άμεσα εμπλεκόμενους στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχε στη συλλογή και μετάδοση στρατιωτικών πληροφοριών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszów-Jasionka στη νοτιοανατολική Πολωνία.

Αυτό είχε σκοπό «μεταξύ άλλων» να βοηθήσει τις ειδικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν μια επίθεση στον Ζελένσκι, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας ήγειρε υποψίες για τον Paweł K στην Πολωνική Εισαγγελία, η οποία διεξήγαγε έρευνα για τον ύποπτο.

Η πολωνική πλευρά τόνισε τη στενή συνεργασία με την Ουκρανία για την αποτροπή του φερόμενου σχεδίου δολοφονίας, μοιράζοντας πληροφορίες και συγκεντρώνοντας στοιχεία εντός και εκτός Πολωνίας.

Η έρευνα συνεχίζεται από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας υπό την εποπτεία της Εθνικής Εισαγγελίας.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2022, η Pravda ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός εξάρθρωσε μια ομάδα της Τσετσενίας που είχε επιφορτιστεί να «εξολοθρεύσει» τον Ζελένσκι.

Η Τσετσενία είναι μια δημοκρατία εντός της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν ανέθεσε στον επικεφαλής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ να κάνει την πιο βρώμικη δουλειά και του έδωσε προσωπικά οδηγίες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις 3 Φεβρουαρίου 2022», ανέφερε το δημοσίευμα, που χρονολογείται περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Βατικανό: Συνελήφθη διαβόητος Αμερικανός δραπέτης – Είχε πάνω του τρία μαχαίρια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ – Ετοιμάζουν «μπλόκο» οι ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42