search
ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 04:29
MENU CLOSE

Έχεις αϋπνίες; Τι να τρως μέσα στην ημέρα για να κοιμάσαι σαν… πουλάκι!

29.05.2024 08:37
ypnos_ygeia-new

Ο ύπνος και η διατροφή είναι καθοριστικοί καθοριστικοί παράγοντες της συνολικής υγείας και ευεξίας, ενώ επηρεάζουν αμοιβαία το ένα το άλλο.

Μια νέα μελέτη που έγινε στη Φινλανδία εξέτασε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου και της ημερήσιας κατανάλωσης σε φρούτα και λαχανικά.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, ανέλυσε δεδομένα από την εθνική μελέτη FinHealth 2017, στην οποία συμμετείχαν 5.043 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συνήθη διάρκεια του ύπνου τους και τη διατροφική τους κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά. Στην έρευνα εξετάστηκαν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια του ύπνου, όπως δημογραφικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μέση συνιστώμενη διάρκεια ύπνου για τους ενήλικες είναι 7 με 9 συνεχόμενες ώρες κάθε βράδυ. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ανθρώπους να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Η μελέτη έδειξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ λιγότερων ή περισσότερων ωρών ύπνου από το συνιστώμενο και της λιγότερης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.  Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, μικρή διάρκεια, κανονική και μεγάλη.

Όσοι κοιμόντουσαν λίγες ώρες κατανάλωναν 37 γραμμάρια λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες έτρωγαν 73 γραμμάρια λιγότερα, σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν φυσιολογικές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμη και όταν συνυπολογίζονταν οι άλλοι παράγοντες, η διατροφή επηρέαζε σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων. Όσοι είναι «νυχτερινοί τύποι» και κοιμούνται πολύ λιγότερες ώρες τη νύχτα, τείνουν να έχουν μια πιο ανθυγιεινή διατροφή, αποδεικνύοντας έτσι πως ο ύπνος και η διατροφή αλληλοεπηρεάζονται.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα κεράσια, το ακτινίδιο, οι ντομάτες και τα αγγούρια περιέχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης, μιας ορμόνης ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και των πρότυπων ύπνου.

Η μελέτη αυτή απέδειξε την σημασία της διατροφής στη συνολική υγεία και τονίζει την ανάγκη οι ενήλικες να ακολουθούν πιο υγιή πρότυπα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Πρόγραμμα στέγασης των γιατρών στα νησιά – Έτοιμες οι πρώτες 5 ιατρικές κατοικίες στα Ψαρά

«Kουνάει το δάχτυλο» ο Άδωνις Γεωργιάδης για την απεργία των αναισθησιολόγων στο «Αγλαΐα Κυριακού»: Κρατούν ομήρους τα παιδιά

Παράνομη η κινητοποίηση των αναισθησιολόγων του «Αγλαΐα Κυριακού»- «Δεν τρομοκρατούμαστε» λέει η ΕΙΝΑΠ και προαναγγέλλει στάση εργασίας για αύριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 00:27