search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 02:17
MENU CLOSE

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία «αδειάζει» τον Έλγιν και το «φιρμάνι» του – Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή τους

04.06.2024 10:23
glypta parthenona 8765- new

Μία σύμμαχο που μάλλον δε φανταζόταν, όσον αφορά στα γλυπτά του Παρθενώνα, βρήκε η χώρα μας στη σύνοδο της UNESCO, στο πρόσωπο της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην 24η Σύνοδο της UNESCO, η εκπρόσωπος της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα της δεν έχει υπόψη της το «φιρμάνι» του Έλγιν με το οποίο ο Βρετανός αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, μιλώντας στην σύνοδο της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης, είπε τα εξής:

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως».

Η βρετανική πλευρά απάντησε επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ο Έλγιν κινήθηκε με την άδεια των οθωμανικών Αρχών και σύμφωνα με το φιρμάνι που του είχε δοθεί, από το οποίο επιβιώνει μια ιταλική μετάφραση ενώ έγινε λόγος για δεύτερη άδεια, σχετικά με τη μεταφορά των Γλυπτών στην Αγγλία.

Εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, τοποθετήθηκε στη σύνοδο της UNESCO και είπε «το τι ακριβώς είναι φιρμάνι το γνωρίζουμε από εκείνο του Έλγιν με χρονολογία 1802 και εκείνο που είχε ο λόρδος Βύρωνας το 2010: είναι ένα νόμιμο έγγραφο με την υπογραφή του ίδιου του Σουλτάνου ενώ το ιταλικό γράμμα που παρουσιάζεται εδώ από τους Βρετανούς φίλους είναι ένα απλό έγγραφο».

Διαβάστε επίσης

Μαγνησία: Κάτοικοι προχωρούν σε μηνύσεις για το μολυσμένο νερό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 22χρονος οδηγός σε τροχαίο – Έπεσε σε κολώνα (video)

Καύσωνας: Δέκα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 01:52