search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.08.2025 10:03
MENU CLOSE

Ο ανασχηματισμός που έφαγε την Δόμνα, η μάχη Ανδρουλάκη – Δούκα, ο Κασσελάκης στην εκδήλωση Τσίπρα και οι βολές κατά Σβίγκου

17.06.2024 06:30
androulakis-doukas-mihailidou-svigkou

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Ανασχηματισμός ήταν και πάει.

Αφού αιφνιδίασε τους πάντες, κυρίως βέβαια τους υπουργούς και υφυπουργούς που έδιωξε, ο Μητσοτάκης έκανε τις – περιορισμένες μάλλον – αλλαγές που ήθελε στο κυβερνητικό σχήμα και γυρίζει σελίδα. Ο ανασχηματισμός ήταν «μισός – μισός», που λένε.

Ο μισός συνδέεται με το μήνυμα των ευρωεκλογών και ο άλλος μισός με προβλήματα που είχαν εντοπιστεί από πριν και χρειάζονταν «διόρθωση».

Κάπως έτσι την πλήρωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου και κάποιοι υφυπουργοί.

Πάντως μεγάλη ικανοποίηση στις τάξεις της «λαϊκής δεξιάς» δεν βλέπω. Οι υπουργοποιήσεις βουλευτών από αυτό το χώρο, ελάχιστες.

Ο «κεντρογενής», ή αλλιώς «πασοκικός» πυρήνας του κυβερνητικού σχήματος έμεινε αλώβητος.

Ο Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της ΝΔ είναι από τα δεξιά. Αλλά προέχει πάντα να διατηρήσει την ηγεμονία στο κέντρο.

Αιφνιδιάστηκε ο Ανδρουλάκης  

Ειδικά τώρα που έρχονται εκ των πραγμάτων εξελίξεις και στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση αποκτά μία άγρια ομορφιά.

Ξέρουν να δίνουν σκληρές εσωκομματικές μάχες στο Κίνημα, αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχει μία ιστορικά κατακτημένη «τεχνογνωσία». Και μία έφεση επίσης.

Όταν βλέπουν ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά, δεν το αφήνουν να λιμνάσει. Αρχίζουν αμέσως τις συγκρούσεις.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε (ακόμα) μία μεγάλη ευκαιρία.

Εκεί που η κυβέρνηση γκρεμιζόταν και ο Κασσελάκης έκανε ό,τι μπορούσε να μην κερδίσει από την πτώση Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη εμφανίστηκε με… ομπρέλα. Έβρεχε δυσαρεστημένες ψήφους και το ΠΑΣΟΚ εκεί σταθερά, στην άρνηση.

Λογική ήταν λοιπόν, που ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ηγεσίας.

Ο Ανδρουλάκης έχω την στέρεη πεποίθηση ότι δεν το περίμενε όλο αυτό τόσο νωρίς. Αλλά αφού ξέσπασε η καταιγίδα είναι αναγκασμένος να απαντήσει. Είτε να επιμείνει να εξαντλήσει την θητεία του – λήγει τον Δεκέμβριο του 2025.

Είτε να σηκώσει το γάντι και να στήσει κάλπες στο ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο, ζητώντας ανανέωση της εντολής από τη βάση.

Κάποιοι επιμένουν στο πρώτο. Προβλέπω όμως – θα έβαζα και στοίχημα, αλλά δεν το συνηθίζω – ότι θα γίνει το δεύτερο.

Ο Γερουλάνος, ο Δούκας και ο Χριστοδουλάκης


Ήδη το παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά, με στόχο τις συμμαχίες που θα διαμορφώσουν πλειοψηφίες.

Στην κούρσα για τη μάχη της ηγεσίας έχουμε τα εξής:

Σίγουρα θα εμφανιστεί ο Παύλος Γερουλάνος. Έχει έτοιμο πλαίσιο και πανελλαδικό δίκτυο υποστηρικτών.

Ο Χάρης Δούκας δύσκολα πλέον να μην είναι υποψήφιος. Βγήκε μπροστά, ζήτησε να μιλήσει η βάση του κόμματος και φυσικά ετοιμάζεται.

Αλλά θα ανοίξει τα χαρτιά του μόλις προχωρήσει και η όλη διαδικασία. Βέβαια του λένε ότι δεν μπορεί να αφήσει το δήμο της Αθήνας τόσο νωρίς.

Χωρίς να θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο σώνει και καλά – ξέρετε ότι ένας μάντης είναι διακριτικός και με αμφισημίες ενίοτε – σημειώνω ότι οι ρόλοι του δημάρχου και του προέδρου κόμματος δεν είναι ασυμβίβαστοι.

Το εάν θα έχουμε ένα νέο σχήμα, τύπου Αθήνα-Βρυξέλλες που είχαμε επί Ανδρουλάκη, αλλά με μεγαλύτερη γεωγραφική εγγύτητα, όπως Χαριλάου Τρικούπη – πλατεία Κοτζιά, θα το δούμε, δεν θέλω να προκαταλάβω πράγματα. Αλλά, ασυμβίβαστο δεν είναι και ο τελευταίος που μπορεί να θέσει θέμα πρακτικής αδυναμίας για την ανταπόκριση στους δύο ρόλους είναι ο Ανδρουλάκης.

Η ζωή είναι περίεργη καμιά φορά…

Να επισημάνω και μία ακόμα ενδιαφέρουσα περίπτωση: Τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Έχει τις φιλοδοξίες του επίσης, ο νεαρός βουλευτής. Αν θα είναι υποψήφιος ή θα συμμαχήσει με τον Δούκα ή άλλον δεν το ξέρω. Δύσκολα όμως θα πάει με Ανδρουλάκη. Εκτός αν σκεφτεί ότι στηρίζοντας Ανδρουλάκη μπορεί στην επόμενη φάση να έχουν καεί όλοι και να είναι μόνος του για τη διαδοχή.

Προϋπόθεση για τούτο είναι να κερδίσει την επερχόμενη μάχη ο Ανδρουλάκης.

Η εκδήλωση Τσίπρα και ο Κασσελάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλα άγχη, όχι σαν του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα κάνει πρεμιέρα το ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα με μεγάλη εκδήλωση για την αντιμετώπιση του φαντάσματος της ακροδεξιάς που απειλεί την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον δεν θα είναι κυρίως τι θα ειπωθεί. Αλλά ποιοι θα πάνε και το κλίμα που θα επικρατήσει εκεί. Ο Κασσελάκης θα δώσει το παρών στην εκδήλωση. Και μετά θα πάει για συνέντευξη τον Χατζηνικολάου.

Την Τρίτη ή την Τετάρτη θα συνεδριάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ώστε να μιλήσουν και οι βουλευτές για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Την περασμένη εβδομάδα διέκοψε τη συνεδρίαση μόλις μίλησε, διότι είχε κανονίσει συνέντευξη στο Mega.

Οι περισσότεροι έχουν και τώρα ένα φόβο μήπως προκύψει καμία καινούργια συνέντευξη και μείνουν πάλι με το μικρόφωνο στο χέρι.

Αμφισβήτηση για Σβίγκου

Το κλίμα πάντως έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλό. Κυρίως επειδή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Και άρχισε η γκρίνια για το ποιοι βοήθησαν και έτρεξαν και ποιοι τα έβλεπαν εκ του μακρόθεν.

Το θέμα που ανοίγει σήμερα ο στενός συνεργάτης του Κασσελάκη (και πολιτικός φίλος του Παύλου Πολάκη) Μάρκος Χατζησάββας, ζητώντας την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου επειδή το κόμμα πέταγε… χαρταετό στην προεκλογική εκστρατεία είναι σοβαρό.

Διαβάστε επίσης:

Η παρέμβαση του Δούκα, η συναίρεση του Κασσελάκη και μία ιδέα του Παππά, η αγάπη για τη Ζωή και η μετακόμιση του Παπανδρέου

Απών ο Πολάκης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μία ανάρτηση με… νόημα

Κασσελάκης: Σκοπεύω να πάω στην εκδήλωση Τσίπρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.08.2025 10:03