search
ΤΡΙΤΗ 08.07.2025 23:14
MENU CLOSE

ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στην διεθνή πρωτοβουλία «Συμμαχία  για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας»

29.07.2024 15:04
ΔΕΗ 4

Σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η ΔΕΗ.

Με την ηγετική θέση που έχει κατακτήσει στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παράλληλη διατήρηση του ρόλου ενός πολύτιμου κοινωνικού εταίρου, προσφέρει ευημερία στο κοινωνικό σύνολο καθώς εφαρμόζει πλήρως την «πράσινη συμφωνία» (Green Deal) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των δράσεων της ενάντια στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, έχει θέσει ως κεντρικό στόχο τις μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2040 (Net Zero).

Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, η ΔΕΗ συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην «Συμμαχία  για την Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας» (Biodiversity Alliance for Sustainable Management), μία επιχειρηματική πρωτοβουλία του CSR Europe και της διεθνούς ΜΚΟ, «Συμβούλιο βιοτόπων άγριας ζωής» (Wildlife Habitat Council).

Με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ενσωμάτωση πρακτικών με επίκεντρο την φύση στις εταιρικές στρατηγικές και λειτουργίες τους, οκτώ εταιρείες από 5 χώρες ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον Απρίλιο του 2024. Από το 2025, στην πρωτοβουλία θα μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες που δεν είναι μέλη της.

Το CSR Europe, το κορυφαίο δίκτυο επιχειρήσεων για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα, ενεργό μέλος του οποίου είναι η ΔΕΗ από το 2023 και η διεθνής ΜΚΟ, «Συμβούλιο βιοτόπων άγριας ζωής» (WHC), παρουσίασαν την πρωτοβουλία  «Συμμαχία  για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας» με στόχο να συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Μέσα από τη συνεργασία τους, τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας «Συμμαχία  για την Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας»  θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους, τόσο στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και στρατηγικών αξιολόγησης των κινδύνων και των επιπτώσεων τους, όσο και στις στρατηγικές διαχείρισής τους. Επίσης, θα καθορίσουν ποσοτικούς δείκτες και θα υιοθετήσουν τα κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης με σκοπό την  παρακολούθηση και μεγιστοποίηση του οφέλους  τόσο των ανεξάρτητων όσο και των κοινών ενεργειών και μέτρων προστασίας της βιοποικιλότητας. Τέλος, θα κατανοήσουν βαθύτερα και θα εφαρμόσουν πληρέστερα τις τρέχουσες απαιτήσεις συμμόρφωσης της ΕΕ σε θέματα βιοποικιλότητας, και θα εξερευνήσουν  τρόπους με τους οποίους οι δράσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν, θα συμβάλουν σε μία δίκαιη μετάβαση.

Το CSR Europe είναι το κορυφαίο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα. Με τα εταιρικά του μέλη, τους Εθνικούς Οργανισμούς Συνεργατών (NPO) και τους Συνδεδεμένους Εταίρους του, ενώνει, εμπνέει και υποστηρίζει επιχειρήσεις σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του CSR Europe είναι, ακολουθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), να οικοδομήσει από κοινού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ενδιαφερόμενους φορείς μια γενική στρατηγική για την Βιώσιμη Ευρώπη 2030.

Το Συμβούλιο βιοτόπων άγριας ζωής (WHC) εργάζεται εδώ και 35 χρόνια για την σύνδεση  των επιχειρήσεων με την βιοποικιλότητα και είναι η μόνη διεθνής ΜΚΟ που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ενεργοποίηση της δράσης του ιδιωτικού τομέα για την φύση. Η WHC αναπτύσσει στρατηγικές και κανονισμούς για τις εταιρείες, ώστε να ενσωματώνουν στις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους τη φύση, ιδίως τη βιοποικιλότητα, για την υποστήριξη βιώσιμων οικοσυστημάτων και υγιών κοινοτήτων.

Με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους

Η ΔΕΗ στοχεύει με τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναπτύσσει, σε λειτουργίες µε θετικό πρόσημο (Nature Positive) για τη φύση, με μείωση χρήσης φυσικών πόρων, ορθολογική διαχείριση αποβλήτων και προστασία των φυσικών συστημάτων.  Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημεία αναφοράς για την υλοποίηση οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής στρατηγικής του Ομίλου. Παράλληλα στοχεύει με καινοτόμες δράσεις που αναλαμβάνει να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στην μέτρηση και μείωση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων μπορεί να προκύπτουν στη βιοποικιλότητα από τις δραστηριότητές αυτές.

Στόχος άλλωστε είναι η ενσωμάτωση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο μοντέλο λειτουργίας του Ομίλου, σε ευθυγράμμιση και με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε.

Στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο το CSV

Με στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες στις ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ προωθεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη με στόχο τη δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας (CSV) για την Εταιρεία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον.

H Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης συμβαδίζει απόλυτα με το επιχειρηματικό μοντέλο και τις ανάγκες μετασχηματισμού της εταιρείας, δημιουργώντας έναν «οδικό χάρτη»  ο οποίος θέτει στο επίκεντρο των προσπαθειών την αναγνώριση των αναγκών των ενδιαφερόμενων μερών της, και της κοινωνίας ευρύτερα.

Η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία διέπεται από τη φιλοσοφία αυτή, της δημιουργίας διαμοιραζόμενης αξίας (Creating Shared Value ), μεταξύ άλλων στοχεύει στα παρακάτω:

• Να ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε. στο επιχειρηματικό μας σχέδιο και στο λειτουργικό μας μοντέλο ώστε να ενισχύουμε την επίτευξη των στόχων αυτών

• Να υποστηρίζει την πορεία του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τους ενδιάμεσους στόχους και με τελικό στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040

• Να στοχεύει στο να μειώνει την αρνητική επίδραση που προκύπτει από τις δραστηριότητες του Ομίλου στη φύση και τη βιοποικιλότητα (Nature positive)

• Νa ωθεί στο μετασχηματισμό της αλυσίδας παραγωγής και της διαδικασίας των προμηθειών με βάση τα ESG κριτήρια

• Να θέτει στόχους λαμβάνοντας υπόψη ESG κριτήρια

• Να διαμορφώνει μία νέα εταιρική κουλτούρα που θα ενσωματώνεται σε όλες τις εταιρείες και δομές του Ομίλου

• Να έρθει πιο κοντά στον πελάτη και την κοινωνία ευρύτερα

• Να στηρίζει τους εργαζόμενους και συνεργάτες

• Να συμβάλει στη Δίκαιη Μετάβαση

• Να αυξάνει την πρόσβασή του Ομίλου σε πράσινα κεφάλαια Βιώσιμης Ανάπτυξης

• Να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ταξινομίας (EU Taxonomy)

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος υλοποιεί σχέδιο δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη βασιζόμενος στο μοντέλο CSV, με στόχο την ολοκληρωμένη ενσωμάτωσή του στην επιχειρηματική στρατηγική, το λειτουργικό μοντέλο, και την αλυσίδα αξίας της ΔΕΗ και του Ομίλου συνολικά.

Το σχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη:

• το εσωτερικό περιβάλλον και συγκεκριμένα τις πιθανές και υφιστάμενες αρνητικές και θετικές επιδράσεις του επιχειρηματικού μοντέλου του Ομίλου, στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και τους ανθρώπους

• το εξωτερικό περιβάλλον και συγκεκριμένα τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη στρατηγική και τις αντίστοιχες δράσεις και πρακτικές ομοειδών εταιρειών, τις απαιτήσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, αρχών και οίκων αξιολόγησης Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και τις αναδυόμενες μεγα-τάσεις του κλάδου.

Στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας η περιβαλλοντική διάσταση

Η περιβαλλοντική διάσταση είναι ενσωματωμένη σε κάθε πλευρά της στρατηγικής της ΔΕΗ. Πέραν της εφαρμογής της κοινοτικής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, λαμβάνει επιπλέον πρωτοβουλίες στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές στις οποίες λειτουργούν τα ορυχεία λιγνίτη και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιδιώξεις και οι κατευθύνσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική επίδοση της ΔΕΗ, αποτυπώνονται στην Περιβαλλοντική Πολιτική της, η οποία καθιερώνεται, εφαρμόζεται και διατηρείται ενήμερη, προκειμένου να θέτει το πλαίσιο για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και τη συνεχή βελτίωση της ΔΕΗ.

Για την ΔΕΗ η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση της Διοίκησης αφού αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες για την επίτευξη ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, μαζί με την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό η περιβαλλοντική διάσταση είναι ενσωματωμένη σε κάθε πλευρά της στρατηγικής της. Η Επιχείρηση πέραν της εφαρμογής της κοινοτικής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, λαμβάνει και σειρά άλλων πρωτοβουλιών και μέτρων στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές στις οποίες λειτουργούν τα ορυχεία λιγνίτη και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Περιβαλλοντική στρατηγική της ΔΕΗ είναι εναρμονισμένη με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Άξονες της Περιβαλλοντικής Στρατηγικής της ΔΕΗ είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της ατμόσφαιρας, των νερών και των εδαφών, της βιοποικιλότητας, η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, ο περιορισμός παραγωγής αποβλήτων και η διαχείριση τους στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, η έρευνα και η καινοτομία.

Η Επιχείρηση επενδύει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών και στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και σε συνεργασία με άλλους ιδιώτες επενδυτές). Το νέο Επιχειρησιακό σχέδιο της  προωθεί, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της Ε.Ε. της Πράσινης Συμφωνίας του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο με:

-επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, του κλεισίματος και της αποκατάστασης των αντίστοιχων ορυχείων 

-ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας

-ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας η ΔΕΗ συμμετέχει σε μια σειρά από εθελοντικές πρωτοβουλίες και ερευνητικά προγράμματα και υλοποιεί σχετικές δράσεις, οι οποίες συνεισφέρουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι έως σήμερα δράσεις της ΔΕΗ έχουν συνδράμει καθοριστικά στην υπερκάλυψη των τρεχόντων κλιματικών στόχων της χώρας, και στην εντυπωσιακή επιτευχθείσα διαχρονική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ενσωματωμένη στο σχεδιασμό της Επιχείρησης είναι και η προστασία της Βιοποικιλότητας στις περιοχές που αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Ε.Ε. για την ανάσχεση της απώλειας της Βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Lamda Development: Συμφωνία για την πώληση πέντε οικοπέδων στο Ελληνικό

Τίτλοι τέλους για την «Τσάνταλης» – Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία

Metlen: Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο του 2024

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 08.07.2025 23:14