Sell-off στο ελληνικό χρηματιστήριο με απώλειες άνω του 7% στις τράπεζες – «Βουτιά» για τον Dow Jones
Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια υπό το βάρος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με απώλειες άνω των 1.000 μονάδων, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε, καταγράφοντας πτώση 6,27% και εμφανίζοντας σημάδια sell-off. Μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι τράπεζες, με απώλειες άνω του 7,2%.
Οι βασικοί δείκτες της Wall Street άνοιξαν σε βαθύ κόκκινο στις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς οι ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας κυριαρχούν, πυροδοτώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.
Οι αγορές σε Ασία, Ευρώπη και τώρα στις ΗΠΑ σημειώνουν σημαντική πτώση καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Πλέον, αναμένεται η Federal Reserve των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο, με επιθετικότερες μειώσεις επιτοκίων για να αποφύγει την ύφεση.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για τη μεταποιητική δραστηριότητα και την πορεία της απασχόλησης αποδείχτηκαν πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προκαλώντας φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι κοντά στην ύφεση.
Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία έχουν οδηγήσει πλέον τους επενδυτές να εκτιμούν πιθανότητα πάνω από 90% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25 μονάδες όπως αναμενόταν προηγουμένως. Η πιθανότητα για μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ήταν μόλις στο 11% την προηγούμενη εβδομάδα, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.
Ο βιομηχανικός Dow Jones στην έναρξη της συνεδρίασης σημείωνε απώλειες 1.042,05 μονάδων ή -2,62%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραφε πτώση 193,58 μονάδων ή -3,62%. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρούσε κατά 822,30 μονάδες ή 4,90%.
Διαβάστε επίσης:
Χωρίς αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ
Νέο ρεκόρ με ρυθμίσεις 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού