search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 22:03
MENU CLOSE

Επίθεση στη Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι στο φεστιβάλ – 3 νεκροί, πέντε βαριά τραυματίες

24.08.2024 12:41
germania_epi8esi

Σε μία σύλληψη έχουν προχωρήσει οι αρχές στη Γερμανία για την επίθεση με τρεις νεκρούς και πέντε σοβαρά τραυματίες σε φεστιβάλ στο Σόλινγκεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η ειδική αστυνομική μονάδα SEK συνέλαβε, τα ξημερώματα, έναν άνδρα στο διαμέρισμα των γονιών του, έπειτα από πληροφορία που έλαβε από μάρτυρα ο οποίος αναγνώρισε τον ύποπτο από προηγούμενο αδίκημα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται πράγματι για τον δράστη της χθεσινής επίθεσης ή όχι.

Σε ανάρτησή του στο «Χ», ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε βαθιά συγκλονισμένος από την επίθεση.

«Θρηνούμε για τα θύματα και συμπαραστεκόμαστε στους συγγενείς. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ο δράστης πρέπει να συλληφθεί σύντομα και να τιμωρηθεί στον μέγιστο βαθμό του νόμου», δήλωσε.

Νωρίτερα, την οδύνη τους είχαν εκφράσει και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

Η αστυνομία πάντως δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού και εξακολουθεί να συνιστά «προσοχή» στους πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 21:40 τοπική ώρα (22:40 ώρα Ελλάδος) χθες Παρασκευή, όταν άγνωστος άνδρας επιτέθηκε σε πολλούς ανθρώπους με μαχαίρι στη διάρκεια του φεστιβάλ της Ζόλινγκεν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Με ανάρτησή τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία έχουν στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του υπόπτου που διαφεύγει.

«Ερχόμενος από το πουθενά, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι μαχαίρωσε στην τύχη ανθρώπους και τους σκότωσε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Χέρμπερτ Ρόιλ, από το σημείο της επίθεσης το οποίο επισκέφθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

«Γιατί; Κανείς δεν ξέρει. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα προς το παρόν για το κίνητρο, για το άτομο αυτό», πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση που διαπράχθηκε κατά τις εκδηλώσεις για την 650ή επέτειο από την ίδρυση της πόλης αυτής, η περιοχή “αποκλείστηκε σε μεγάλο βαθμό”, σύμφωνα με την αστυνομία του Ντίσελντορφ.

Τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες εκεί στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, συνέδραμαν μέλη των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP που βρισκόταν στο σημείο, η οποία πρόσθεσε ότι στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του δράστη μετείχε επίσης ένα ελικόπτερο.

«Απόψε στη Ζόλινγκεν βρισκόμαστε όλοι σε σοκ, αισθανόμαστε φρίκη και μεγάλη θλίψη. Θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επέτειο της πόλης μας και τώρα αναγκαζόμαστε να θρηνήσουμε θανάτους και τραυματισμούς. Μου ραγίζει την καρδιά η επίθεση στην πόλη μας. Με δάκρυα στα μάτια σκέφτομαι αυτούς που χάσαμε. Προσεύχομαι για όσους παλεύουν ακόμη για τη ζωή τους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ζόλινγκεν Τιμ Κούρτσμπαχ.

Η πόλη αυτή που έχει πάνω από 150.000 κατοίκους βρίσκεται κοντά στο Ντίσελντορφ και βόρεια της Κολωνίας.

Διακόπηκαν οι εκδηλώσεις

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Solinger Tageblatt, λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος) ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ ανέβηκε στη σκηνή για να διακόψει τις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το βράδυ με ένα σόου που συνοδευόταν από συναυλίες σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Ο διοργανωτής είπε ότι συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή ανθρώπων. Χιλιάδες επισκέπτες ακολούθησαν την παρότρυνσή του να εγκαταλείψουν το μέρος με ηρεμία, προσθέτει η εφημερίδα. «Η ατμόσφαιρα είναι περίεργη», ήταν η περιγραφή της δημοσιογράφου που κάλυπτε το γεγονός.

«Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το μέρος σοκαρισμένοι, αλλά ήρεμα» δήλωσε στην εφημερίδα ο Φίλιπ Μίλερ, ένας από τους διοργανωτές.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε επίσης στην Solinger Tageblatt ότι βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης, κοντά στη σκηνή της συναυλίας, και «κατάλαβε από την έκφραση στο πρόσωπο της τραγουδίστριας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

«Και μετά, σε απόσταση ενός μέτρου από μένα, έπεσε κάτω ένας άνθρωπος», διηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας Λαρς Μπράιτσκε. Αρχικά νόμιζε ότι επρόκειτο για κάποιον μεθυσμένο. Αλλά όταν γύρισε είδε κι άλλους ανθρώπους να είναι πεσμένοι στο έδαφος και αίμα.

Οι γερμανικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή τα τελευταία χρόνια καθώς αντιμετωπίζουν μια διπλή τρομοκρατική απειλή, τον τζιχαντισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Η πιο φονική τζιχαντιστική επίθεση στο γερμανικό έδαφος διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016: ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου στοιχίζοντας τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Στα τέλη Μαϊου, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι στο Μάνχαϊμ στη δυτική Γερμανία σε αντιισλαμική συγκέντρωση. Ο δράστης, ένας 25χρονος Αφγανός που είχε φτάσει στη Γερμανία το 2014, είναι ύποπτος για ισλαμιστικά κίνητρα.

Άλλη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα προέρχεται από την ακροδεξιά, έπειτα από πολλές φονικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι εκδηλώσεις στην Ζόλινγκεν, που αναμενόταν να διαρκέσουν ως αύριο, Κυριακή, ματαιώθηκαν εξαιτίας της επίθεσης, δήλωσαν οι διοργανωτές στα μέσα ενημέρωσης. Το ονομαζόμενο “Φεστιβάλ της Πολυμορφίας” περιελάβανε τρεις ημέρες μουσικής, θεάτρου και χορού και ανέμενε πάνω από 75.000 επισκέπτες.

«Συγκλονισμένη» δηλώνει η υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας

Συγκλονισμένη δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ από την “βάναυση επίθεση” που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε χθες, Παρασκευή, στην Ζόλινγκεν, στη δυτική Γερμανία.

«Η βάναυση επίθεση που διαπράχθηκε στη διάρκεια της γιορτής της πόλης Ζόλινγκεν μας συγκλονίζει βαθιά», αναφέρει η υπουργός σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης και να διευκρινίσουν το υπόβαθρό της».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Έκρηξη έξω από συναγωγή – Τραυματίστηκε δημοτικός αστυνομικός

Επίθεση στη Γερμανία: Άφαντος ο δράστης, άγνωστα τα κίνητρα – Τρεις νεκροί, πέντε σοβαρά τραυματίες

Σκάνδαλο στην Βρετανία: Γνώστες των πεπραγμένων στο Ουέστμινστερ έπαιξαν στοίχημα τις εκλογές – Συνεχίζει τις έρευνες η Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 22:02