Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Νέα στοιχεία σχετικά με τους παγιδευμένους βομβητές, οι οποίοι εξερράγησαν μαζικά χθες στο Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους περίπου 3.000 (μεταξύ των οποίων και παιδιά) έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία, που έχει έδρα την Ταϊβάν.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την εταιρεία Gold Apollo τους χιλιάδες βομβητές που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα το απόγευμα της Τρίτης με αποτέλεσμα 9 άτομα να σκοτωθούν και πάνω από 2.750 να τραυματιστούν, τους κατασκεύασε εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία. Κατά την ίδια ανακοίνωση τους βομβητές AR-924 κατασκεύασε η εταιρεία BAC Consulting KFT με έδρα τη Βουδαπέστη στην οποία η ταϊβανέζικη εταιρεία είχε δώσει την άδεια να χρησιμοποιεί το εν λόγω σήμα
«Βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει, είχαμε δώσει στην BAC την άδεια να χρησιμοποιήσει το brand για την πώληση των προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, αλλά η σχεδίαση και η παρασκευή των προϊόντων ανήκει εξ ολοκλήρου στην BAC» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gold Apollo. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρείας από την Ταϊβάν, Χσου Τσινγκ Κουάν, είπε ότι η συμφωνία με την ουγγρική BAC ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια.
«Η εταιρεία αυτή έχει συνεργαστεί μαζί μας και πουλάει αρκετά από τα προϊόντα μας. Ήθελαν να κατασκευάσουν και βομβητές οπότε μου ζήτησαν την άδεια για να χρησιμοποιήσουν το όνομα της εταιρείας μας» είπε ο Χσου, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε για τη συμφωνία με τους Ούγγρους.
Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών δήλωσαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν. Οι συσκευές, λένε οι πηγές αυτές, παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.
Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης —ως και 57 γραμμάρια— τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα. Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.
Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από τη Χεζμπολάχ στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις της για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, διευκρινίζοντας, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, πως ο δρόμος αυτός είναι «διακριτός από τον βαρύ απολογισμό που ο εγκληματίας εχθρός (σ.σ.: το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει για τη σφαγή που έκανε την Τρίτη».
Η οργάνωση καταλόγισε στο Ισραήλ ότι είναι «πλήρως υπεύθυνο» και δεσμεύτηκε ότι «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του». Μάλιστα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, θα εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη, ομιλία, στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με θέμα τις «τελευταίες εξελίξεις».
Διαβάστε επίσης
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.