Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η υπόθεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί -και δικαίως- το πιο σύντομο ανέκδοτο στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα.
Και αυτό το γνωρίζουν άριστα όλοι οι πολίτες, που πληρώνουν από την τσέπη τους, από τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις τους μέχρι τον οδοντίατρο. Αλλά ας δούμε αναλυτικά τι έχει γίνει έως σήμερα στην Ελλάδα.
Πρακτικά την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) την έχουν αναλάβει οι ιδιώτες γιατροί καθώς τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ με τις ατελείωτες ουρές και τους γιατρούς που ποτέ δεν ήταν στα γραφεία τους, «βαφτίστηκαν» ΠΕΔΥ το 2012 από τον σημερινό υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) το 2015 επι ΣΥΡΙΖΑ και ιατρεία ΕΟΠΥΥ σήμερα.
Μπορεί να πέρασαν δεκαετίες από τη σύσταση του ΕΣΥ και τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά που επισήμανε διαρκώς -από το 1982- την ανάγκη εφαρμογής της ΠΦΥ, ωστόσο λίγα πράγματα έχουν γίνει σε αυτόν το τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να κλείσει σήμερα ραντεβού ο πολίτης π.χ για έναν απλό καθαρισμό στα δόντια (που στον ιδιώτη κοστίζει από 50 ευρώ και άνω) θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από τρεις μήνες. Εάν είναι κάτι πιο σοβαρό όπως ένα απόστημα στο δόντι, -δεν το συζητάει καν- πάει κατευθείαν στον ιδιώτη.
Επίσης, ένα ακόμα τεράστιο κενό της ΠΦΥ είναι το γεγονός ότι δεν γίνονται μικροχειρουργικές επεμβάσεις όπως π.χ αφαίρεση ελιάς ή πρώτες βοήθειες σε κατάγματα από πτώση, ή ράμματα σε ένα επιφανειακό κόψιμο στο χέρι ή στο πόδι. Απλά πράγματα που δεν χρειάζονται νοσοκομείο!
Επιπλέον, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν έως το απόγευμα και φυσικά είναι κλειστά το Σαββατοκύριακο και αργίες κλπ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι εάν συμβεί κάτι έκτακτο στον πολίτη π.χ ένα κάταγμα πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο του ΕΣΥ και «στοιβάζεται» στους διάδρομους περιμένοντας ατελείωτες ώρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μέχρι να τον δει ένας γιατρός και να πάει στο σπίτι του.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως μόνο το 40% χρίζει νοσηλείας από τα περιστατικά που φτάνουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Μάρτιο του 2022 έως το Μάρτιο του 2023 σε όλα τα ΤΕΠ της 1ης ΥΠΕ.
Φυσικά εάν δεν θέλει να υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία και έχει να πληρώσει από την τσέπη του πάει στο ιδιωτικό θεραπευτήριο!
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει, επίσης, αρκετές ανακοινώσεις για το πιο σύντομο ανέκδοτο στην υγεία, την ΠΦΥ. Θυμίζουμε το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που είχε παρουσιαστεί επίσης ως τομή στην υγεία και μεγάλη μεταρρύθμιση τον Μάρτιο του 2022, επί υπουργού Θάνου Πλεύρη. Ένα νομοσχέδιο, όμως, που στην πράξη δεν ευδοκίμησε, καθώς το ενδιαφέρον των γιατρών ήταν ελάχιστο.
Πριν από έξι μήνες, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε ανακοινώσει τις αλλαγές που φέρει ένα ακόμη νέο νομοσχέδιο στην ΠΦΥ προκειμένου να προσελκύσει περισσοτέρους γιατρούς που θα ενισχύσουν τον θεσμό του Οικογενειακού γιατρού. Στο πλαίσιο αυτό, πάλι την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι το πολυαναμενομένο νομοσχέδιο βγει τελικά σε δημόσια διαβούλευση την ερχομένη Δευτέρα.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της ΠΦΥ σε τρία επίπεδα:
Μάλιστα, τις βασικές διατάξεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου ανέλυσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι:
Φυσικά, όλα τα παραπάνω ακούγονται, για άλλη μια φορά, πολύ ενδιαφέροντα. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν και αυτό το νέο σχέδιο νόμου θα μπει στο χρονοντούλαπο της μακράς ιστορίας της ΠΦΥ. Ίδωμεν…
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος του προστάτη: Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες για έγκαιρο έλεγχο
Με το… μαλακό ο καφές – Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη
Ποιες τροφές «προστατεύουν» τα οστά – Ποιες τα κάνουν εύθραυστα και αδύναμα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.