Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τη στιγμή που η σύγκρουση στην Ουκρανία βιώνει μια νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και μισθοφόρων στο ουκρανικό έδαφος έχουν επανενεργοποιηθεί, όπως αναφέρει η Le Monde.
Οι συζητήσεις αυτές επανεκκίνησαν από την προοπτική μιας πιθανής αμερικανικής απεμπλοκής από την υποστήριξη του Κιέβου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Η συζήτηση για την αποστολή «στρατευμάτων» στην Ουκρανία, που ξεκίνησε από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση από ορισμένες χώρες, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί.
Αυτό το σενάριο δεν έχει απορριφθεί ακόμα. Ανέκτησε μάλιστα δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, χάρη στην επίσκεψη στη Γαλλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, την 11η Νοεμβρίου.
«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με στόχο τη δημιουργία μιας βασικής ομάδας συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε στη Le Monde βρετανική στρατιωτική πηγή.
Σχόλια συνεπή με τα παραπάνω έκανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, που επισκέφθηκε το Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να μη βάζουν «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Ερωτηθείς επίσης για την πιθανότητα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στο έδαφος, δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή».
Από την πλευρά του γαλλικού υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων και των Ηλυσίων, δεν έχει δοθεί επίσημα το πράσινο φως, προς το παρόν, για την αποστολή στρατευμάτων ή μισθοφόρων. Όμως, εδώ και αρκετούς μήνες, οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Όπως αυτή της εταιρείας Défense Conseil International (DCI) -στην οποία το γαλλικό Δημόσιο είναι μέτοχος με ποσοοστό 34%- που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των γαλλικών συμβάσεων εξαγωγής όπλων και τη μεταφορά σχετικής στρατιωτικής τεχνογνωσίας.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στο δημοσίευμα της Le Monde.
«Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι “θερμοκέφαλοι” σκέφτονται αυτή την επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Εσείς και εγώ δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε. «Νωρίτερα, βέβαια, τέτοιες ιδέες είχαν ακουστεί από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και διάφορα αντεπιχειρήματα εκφράστηκαν κατά αυτής της ιδέας» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Λονδίνο: Μία 8χρονη ανάμεσα στους τραυματίες – Συνελήφθη 22χρονος
To χρίσμα από το SPD ξανά στον Σολτς
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.