search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 22:04
MENU CLOSE

Τράπεζες: Οδεύουν προς κούρεμα των υπέρογκων χρεώσεων

06.12.2024 06:10
trapeza bank

Προσπάθειες να μειωθούν τα τραπεζικά «χαράτσια» για τους πολίτες στις καθημερινές συναλλαγές επιδιώκει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικα ιδρύματα.

Έτσι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων έχει μπει πλέον ξεκάθαρα η αναθεώρηση των τιμολογιακών πολιτικών τους.

Συγκεκριμένα δρομολογούνται, χωρίς τη χρήση νομοθετικών παρεμβάσεων, από την κυβέρνηση οι προμήθειες των τραπεζικών προϊόντων, όπως :

  • Εμβάσματα: Η προμήθειες αναμένεται να μειωθούν τουλάχιστον κατα 50%. Η κυβέρνηση«πατά» σε κοινοτική οδηγία που θέλει τις συγκεκριμένες προμήθειες να μην είναι πάνω από 50 λεπτά έως και 1,20 ευρώ.
  • Πληρωμή λογαριασμών: Προμήθεια έως τώρα 1 ευρώ ανά συναλλαγή. Εξετάζεται η προμήθεια να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό.
  • Η μείωση κατά 50% στις προμήθειες για μικροσυναλλαγές μέχρι 10 ευρώ μέσω POS.
  • Αντικατάσταση κάρτας: Προμήθεια έως τώρα 5 ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση επιδιώκεται ο μηδενισμός της.
  • Έξοδα φακέλου για δάνεια: Οι τράπεζες θα επανεξετάσουν τις χρεώσεις για την αξιολόγηση αιτημάτων δανειοδότησης.
  • Αναλήψεις από ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών: Ειδικά σε περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό δίκτυο, επιδιώκεται η γενίκευση της μηδενικής προμήθειας για τους χρήστες.
  • Συνδρομές πιστωτικών καρτών: Με στόχο να μειωθεί το κόστος που επιβαρύνει τους πελάτες, ειδικά για κάρτες με υψηλά επιτόκια.

Ως αντιστάθμισμα, οι τράπεζες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να διαθέσουν στην αγορά περίπου 20.000 ακίνητα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η πώλησή τους δεν θα απαιτεί την πλήρη τακτοποίησή τους από την αρχή, αλλά οι αναγκαίες ρυθμίσεις θα γίνονται σταδιακά. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στη στεγαστική αγορά, παρέχοντας νέες ευκαιρίες για ιδιώτες και επενδυτές, ενώ θα βοηθήσει τις τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους.

Σε ότι αφορά τώρα το ημερήσιο όριο το οποίο έως τώρα ήταν στα 500€ αυξάνεται στα 1.000€ με τον εξής τρόπο:

Ημερήσιο όριο €500 για άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (ιδιωτών) και επιπλέον €500 για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ ατομικές επιχειρήσεις.

Να επισημάνουμε ότι η υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στα φυσικά πρόσωπα/ιδιώτες και σε ατομικές επιχειρήσεις. Στα νομικά πρόσωπα (εταιρείες ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ-ΕΕ) δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα εφαρμογής της συγκεκριμένης υπηρεσίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 22:03