search
ΤΡΙΤΗ 01.07.2025 19:06
MENU CLOSE

Πληθωρισμός: Επιμένει με 2,9% στην Ελλάδα, στο 2,4% στην ευρωζώνη

07.01.2025 16:10
ΕΛΣΤΑΤ: Στο -1,9% ο πληθωρισμός - Ποιες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών τον «βύθισαν» - Media

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει τις αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Και ενώ η Ελλάδα κατέγραψε οριακή επιβράδυνση, παραμένει αισθητά υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού ποσοστού.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο, μετά το 3% που είχε προηγηθεί. Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές στην Ελλάδα εμφάνισαν οριακή αύξηση κατά 0,1%.

  • Στην ευρωζώνη, ο ΔΤΚ έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,4%, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2,2% του Νοεμβρίου.
  • Στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου ο ΔΤΚ στην ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, ενώ στην περασμένη μηνιαία σύγκριση είχε δείξει μείωση κατά 0,3%.
  • Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διατηρήθηκε αμετάβλητος, όπως προέβλεπαν επίσης οι οικονομολόγοι.
  • Η επιτάχυνση του δείκτη σε μηνιαίο επίπεδο με +0,5% στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου, μετά από τη μηνιαία πτώση κατά 0,6% που είχε προηγηθεί.
  • Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οι πληθωριστικές πιέσεις στον κρίσιμο κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκαν έστω και οριακά στο 4% ετησίως, από το 3,9% του Νοεμβρίου.

Στα τρόφιμα ο ΔΤΚ παρέμεινε σταθερός στο 2,7% ετησίως, στην κατηγορία των μη ενεργειακών προϊόντων οι τιμές έτρεξαν με +0,5% ετησίως επιβραδύνοντας οριακά από το +0,6% του Νοεμβρίου, ενώ η μεγάλη διαφορά ήταν στις τιμές της ενέργειας, που αυξήθηκαν έστω και οριακά κατά 0,1% ετησίως μετά το -2% του Νοεμβρίου, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο.

Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε στην Κροατία με 4,5%, με το Βέλγιο να ακολουθεί στο 4,4% και την Εσθονία στο 4,1%.

Ενώ ο χαμηλότερος καταγράφηκε στην Ιρλανδία όπου ο ΔΚΤ έτρεξε με μόλις 1% ετησίως, στην Ιταλία με 1,4% και στην Φινλανδία με 1,7%.

Επίμονος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 3% η ανάπτυξη το 2025

O στόχος του 2% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS -τον προηγούμενο  Σεπτέμβρη- θέλουν τον δείκτη να επιμένει κοντά στο 3%, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν επιτάχυνσή του μέσα στο καλοκαίρι.

Η εικόνα στη ζώνη του ευρώ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ένωσης φαίνεται να το έχει η Γερμανία, που βλέπει την οικονομία της να παγιδεύεται σε στασιμότητα. Το γερμανικό ΑΕΠ απέφυγε οριακά το 2024 την ύφεση, με ανάπτυξη 0,1% για να παρουσιάσει ελαφρώς καλύτερη επίδοση την επόμενη χρονιά (+0,8%).

Μέτριες επιδόσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τη Γαλλία, για την οποία η UBS βλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2024 και 1,1% το 2025. Υπό πίεση και η  Ιταλία που είδε το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις 0,8% το 2024.

Η UBS υπολογίζει ότι για το 2024 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Θα επιβραδυνθεί στο 2,1% το 2025 και θα πιάσει τον στόχο του 2% το 2026.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι προμήθειες των τραπεζών που καταργούνται από Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Δημιουργία ατομικών ηλεκτρονικών φακέλων για την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης

Έως 31 Ιανουαρίου η ρύθμιση οφειλών σε Δήμους – Ποιοι δικαιούνται κούρεμα προσαυξήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 01.07.2025 19:06