ΚΥΡΙΑΚΗ 28.09.2025 18:46
MENU CLOSE

Τέμπη: Μεταξύ ανησυχίας και ελπίδας για εκτόνωση η κυβέρνηση μετά την πρόταση για προανακριτική

06.02.2025 06:05

Μάλλον κάπως διαφορετικά φανταζόταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πορεία προς την εκλογή του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ενώ σήμερα θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής, το πολιτικό σκηνικό κυριαρχείται από την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης, Χρήστου Τριαντόπουλου, σχετικά με τους χειρισμούς του μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η αποδοχή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ έγινε από την κυβέρνηση με… σφιγμένα δόντια, καθώς, παρά τα όσα είπε ο Μ. Βορίδης, μια προανακριτική επιτροπή μπορεί να κρύβει πολλές – και ενίοτε δυσάρεστες – εκπλήξεις, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η όλη διαδικασία έχει στο επίκεντρό της το «ξεμπάζωμα – μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας των Τεμπών, μια ενέργεια που μοιάζει να έχει πολλές «ουρές» βάσει και των καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και που περιγράφουν ευθεία παρέμβαση παραγόντων της κυβέρνησης ώστε να πραγματοποιηθούν τα έργα, πέρα και έξω από κάθε πρωτόκολλο και πρακτική έρευνας για ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα.

Ταυτόχρονα, για να συνδέσουμε τα παραπάνω με την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το γεγονός ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το πώς χειρίστηκε ο Κ. Τασούλας, ως πρόεδρος της Βουλής, διάφορες μηνύσεις, δικογραφίες, κ.λπ. που αφορούσαν στο αδιανόητο δυστύχημα – χθες συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας ζήτησαν από τον Νικήτα Κακλαμάνη να τους ενημερώσει αναλυτικά για την πορεία αυτών των εγγράφων – ρίχνει «σκιά» στην υποψηφιότητά του και ενισχύει τις φωνές που χαρακτηρίζουν την επιλογή του ως «σκληρά κομματική» και ζητούν την  απόσυρσή της.

Η ψηφοφορία αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον, όχι επειδή υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (χρειάζεται τουλάχιστον 180 ψήφους που ο Κ. Τασούλας αποκλείεται να συγκεντρώσει), αλλά για να φανεί αν θα υπάρξουν «απώλειες» από τις 160 ψήφους που έχει λάβει στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες (όχι τόσο από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, αλλά από τους 4 ανεξάρτητους που στηρίζουν την υποψηφιότητά του). Όσον αφορά, δε, στην τέταρτη ψηφοφορία, υπάρχει μια ιδέα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να απόσχουν τελείως και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί μόνο από «κομματική» ψήφο.

Πάντως, στην κυβέρνηση αυτό που επιδιώκεται με την αποδοχή της προανακριτικής για Τριαντόπουλο είναι η εκτόνωση της κρίσης που σοβεί από την προπερασμένη Κυριακή και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη, τα οποία και αιφνιδίασαν την κυβέρνηση που ακόμα και σήμερα μοιάζει να μην έχει καταφέρει να κατασταλάξει σε μια γραμμή.

Σημειώνεται, πάντως, ότι εκτός απροόπτου, η προανακριτική ενδέχεται να συσταθεί πριν καν φθάσουν στα χέρια του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση τα τελευταία πορίσματα του ΕΜΠ και λοιπών εμπειρογνωμόνων, από τα οποία μπορεί να προκύψουν κι άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και να μπουν κι άλλα πρόσωπα στο «κάδρο».

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτείται άμεση πρόταση μομφής, αυτονόητη και η συγκρότηση Προανακριτικών – Να μη να γίνουν «πλυντήριο» για κανέναν

Η Κωνσταντοπούλου με αφορμή τα Τέμπη καλεί τον Μητσοτάκη να απαντήσει για το λαθρεμπόριο καυσίμων και επικίνδυνων υλών στον σιδηρόδρομο

Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει Αρβανίτη για απροθυμία κλήσης του Τζιτζικώστα στο Ευρωκοινοβούλιο για τα Τέμπη

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.09.2025 18:46
Exit mobile version