ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 02:30
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι ελπίζει να κερδίσει ο Μητσοτάκης από τον ευρωπαϊκό εξοπλιστικό «πυρετό»

06.03.2025 06:05

Με το βλέμμα στραμμένο στις ισορροπίες εντός ΕΕ, αλλά και προς… ανατολάς, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα κάνει μια πρώτη συζήτηση επί του σχεδίου της Κομισιόν – με τον εύγλωττο τίτλο ReArm EU – για τον επανεξοπλισμό των χωρών-μελών της Ένωσης.

Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή Σύνοδο αναμένεται να υπάρξουν διάφορες εντάσεις και διαφωνίες σχετικά με μείζονα ζητήματα, όπως:

•       Ρήτρα διαφυγής: η φον ντερ Λάιεν προτείνει ουσιαστικά οι αμυντικές δαπάνες να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα της κάθε χώρας, θέση υπέρ της οποία υπερθεματίζει η Ελλάδα – επιδιώκει κάτι τέτοιο από την εποχή Σημίτη. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η ρήτρα διαφυγής θα αφορά συνολικά την ΕΕ ή ένα έκαστο τα κράτη-μέλη και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμοστεί. Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα θέτουν ως δείκτη το ποσοστό των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ (όσο μεγαλύτερος, τόσο λιγότερες προϋποθέσεις), ενώ άλλες θεωρούν ότι η ρήτρα θα πρέπει να αφορά όσους έχουν χαμηλές αμυντικές δαπάνες, ώστε να ανεβούν κοντά στο 3% που θεωρείται ως το minimum για τις ανάγκες της ΕΕ.

•       Συλλογικοί εξοπλισμοί: Μητσοτάκης, Τουσκ και φον ντερ Λάιεν έχουν προτείνει να υπάρξει ένας κοινός ευρωπαϊκός «κουμπαράς», ο οποίος θα χρησιμοποιείται για κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, κάτι που επίσης επιζητά διακαώς η Ελλάδα. Ωστόσο, το πώς θα δημιουργηθεί αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί: άλλοι μιλούν για ανακατεύθυνση πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, άλλοι για έκδοση κοινού χρέους και άλλοι για αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (κυρίως δανείων). Οι Βόρειοι επιμένουν στο «όχι» τους στα ευρω-ομόλογα, οπότε ούτε αυτό το θέμα έχει λήξει.

•       Οι «δύστροποι»: και μέσα σε όλα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (Ουγγαρία και Σλοβακία) που αναμένεται να θέσουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία, η οποία, πρέπει να σημειωθεί μπορεί να μπλοκαριστεί με βέτο. Οπότε ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρόμπερτ Φίτσο θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πειστούν να μην παρεμποδίσουν τα σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και σύντομα, καθώς ο χρόνος τελειώνει (προφανώς αναφερόμενος στις πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την ασφάλειά τους. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τους Financial Times, o πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει κείμενο στο οποίο θα αναφέρει ότι «η ανάγκη για τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν επειγόντως την άμυνά τους είναι σήμερα πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Ωστόσο, εξακολουθούμε να υστερούμε και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Επίσης, αναμένεται να επαναλάβει προτάσεις που είχε κάνει στο παρελθόν, όπως τη σύσταση κοινού ταμείου ύψους 150 δισ. ευρώ για κομβικές αμυντικές επενδύσεις και δημοσιονομική ευελιξία για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές χρηματοδότησης, χωρίς να θυσιάσουμε την ταχύτητα για την τελειότητα […] και να επιδιώξουμε κάποιες αλλαγές για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα τόσο σε φίλους όσο και σε εχθρούς σχετικά με τη δέσμευσή μας να πάρουμε στα σοβαρά την άμυνα της ΕΕ».

Αυτό, πάντως, που προβληματίζει την Αθήνα είναι το γεγονός ότι μετά τη σύνοδο του Λονδίνου φαίνεται ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως οργανικό κομμάτι της νέας αμυντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, ειδικά, δε, όσον αφορά στην ασφάλεια της Ουκρανίας, αν και εφόσον βρεθεί τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα αναμένεται σε πρώτη φάση να… δοκιμάσει τα νερά και να διαπιστώσει τις προθέσεις των εταίρων και συμμάχων της, ώστε να διαπιστώσει μέχρι ποιου σημείου διατίθενται οι Ευρωπαίοι να βάλουν την Τουρκία σε «παιχνίδι» της συλλογικής άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δυσπιστίας: Ένταση και εντός της Βουλής για τα χημικά στο Σύνταγμα

Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από 85 βουλευτές – Για «συμμαχία των προθύμων» μιλά ο Μητσοτάκης, «ουρά της Ζωής ο Ανδρουλάκης»

Τέμπη – Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είστε γαντζωμένοι στην εξουσία – 57 λόγοι για τους οποίους οφείλει να παραιτηθεί η κυβέρνηση

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 00:55
Exit mobile version