Ακρίβεια: Απλησίαστη η τιμή της σοκολάτας, αυξήθηκε 4 φορές από τα Χριστούγεννα – Οι 2 βασικοί λόγοι της εκτόξευσης
Το «κύμα» ακρίβειας που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, έχει συμπαρασύρει και ένα από τα αγαπημένα προϊόντα μικρών και μεγάλων, αυτό της σοκολάτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η τιμή του κακάο έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου ράλι, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Την ίδια στιγμή, και ο Τάσος Αμυράνης, ζαχαροπλάστης από τη Θεσσαλονίκη και μέλος του ΔΣ των ζαχαροπλαστών της πόλης, τόνισε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει στην τιμή τόσο του κακάο, όσο και της κουβερτούρας.
Όπως υπογράμμισε «από πέρυσι που αγοράζαμε τη σοκολάτα στα 5 ευρώ το κιλό χονδρική τιμή, φέτος η τιμή έχει φτάσει στα 11 με 12 ευρώ. Παράλληλα, μέχρι το Πάσχα περιμένουμε και νέες αυξήσεις».
Ο κ. Αμυράνης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Ραυτόπουλου λέγοντας πως η αύξηση στην τιμή είναι ραγδαία, καθώς μέσα σε 2-3 μήνες, ανέβηκε 3 με 4 φορές.
Αναφερόμενος στους λόγους τους οποίους καταγράφεται η συγκεκριμένη αύξηση, σημείωσε πως «πρώτον, η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει μείωση της προσφοράς της κατανάλωσης παγκοσμίως και δεύτερον η τοπική αγορά έχει αλλάξει, καθώς η αλλαγή παιχτών στη βαριά βιομηχανία, έφερε και διαφοροποίηση των τιμών».
Επιπλέον, εστίασε στο γεγονός ότι η ομοσπονδία ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης πιέζει για να σταματήσει αυτό το ράλι, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. «Απορροφούμε μεγάλος μέρος της αύξησης, αλλά δεν ξέρω για πόσο», παραδέχτηκε.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα ζαχαροπλαστεία είναι ότι πέρυσι μια πάστα σοκολατίνα κυμαινόταν στα 2,5 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή έχει φτάσει στα 2,8 με 2,9 ευρώ. Την ίδια στιγμή, προέβλεψε ότι η τιμή θα αγγίξει τα 3 ευρώ μέχρι το Πάσχα.
Το μέλος του ΔΣ των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης σημείωσε πως αύξηση δεν καταγράφεται μόνο στο κακάο, αλλά και σε άλλα βασικά υλικά, όπως τα αυγά και την κρέμα γάλακτος, ενώ όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα».
«Ο κόσμος επιλέγει πλέον τις προσφορές, είναι πιο προσεχτικός σε ότι αγοράζει. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πιο ποιοτικά υλικά, αλλά πλέον δίνεται χώρος στη βιομηχανία τροφίμων, όπου τα υλικά είναι πιο φθηνά, αλλά και πιο επιβλαβή για την υγεία», κατέληξε ο κ. Αμυράνης.
Διαβάστε επίσης:
Στράτος Μαυροειδάκος: Αποτάχθηκε από την ΕΛΑΣ ο πρώην ΓΓ του Σώματος Ειδικών Φρουρών
Πέθανε ο ιδρυτής της Pink Woman, Παύλος Χατζηπαυλίδης
Τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας: Σύγκρουση ΙΧ με μηχανή – ένας τραυματίας