ΣΑΒΒΑΤΟ 11.10.2025 22:01
MENU CLOSE

Μαξίμου: Ανακούφιση από το «σήμα» Τραμπ για σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αύξηση αμυντικών δαπανών

26.03.2025 09:42

Η περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά» επαναλήφθηκε πολλές φορές από κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού μόλις έφτασαν στη Αθήνα τα νέα των θερμών αναφορών του Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα μας αλλά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο.

Τόσο οι αναφορές στο γραπτό κείμενο, ένα κείμενο δουλεμένο και αποφασισμένο εκ των προτέρων όσο και τα θερμά λόγια του προέδρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δημιούργησαν ικανοποίηση στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή αμφισβήτησης των σχέσεων της Αμερικής με την Ευρώπη αλλά και σε μια στιγμή αναζήτησης νέων ισορροπιών της κυβέρνησης με το καθεστώς Τραμπ.

Ένας επιπλέον λόγος που υπάρχει ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι γιατί διαλύθηκαν με αυτό τον τρόπο οι φήμες που είχαν καλλιεργηθεί από συγκεκριμένα κέντρα εντός Ελλάδος το τελευταίο διαστήματος ότι ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται απέναντι πολιτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολούθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε διάφορους τομείς το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το κλίμα εχθρικών σχέσεων διάφοροι παροικούντες την Αθήνα επιχείρησαν να το καλλιεργήσουν ακόμα και στέλνοντας επιστολές στον Λευκό Οίκο με τις οποίες βάζουν στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό και παρουσιάζοντάς τον ανάμεσα σε αλλά ως εκφραστή  της woke ατζέντα στην οποία αντιτίθεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δηλωτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες είναι και το γεγονός ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ακούγοντας  τα αποθεωτικά λόγια και του κ. Τραμπ αλλά και της προτεινόμενης για την πρεσβεία των Ηνωμένων πολιτειών στην Αθήνα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ότι οι Έλληνες πρέπει να κοιμούνται καλά το βράδυ και να ξυπνάνε  το πρωί αισιόδοξοι, γνωρίζοντας ότι ο Τραμπ θα αγωνιστεί για την οικονομία της Ελλάδας και για τη διαρκή συμμαχία της Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, άρχισαν να σκέφτονται την πιθανότητα μιας συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Επ’ αυτού, δημοσιογραφικές πηγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί  εντός του 2025.

Επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνονται και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για το στερεό των διμερών σχέσεων Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών όπου ανάμεσα στα άλλα τονίζεται με νόημα: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, που ενισχύει την κοινή μας άμυνα και αποτρέπει απειλές για την κοινή μας ασφάλεια».

Ο Μητσοτάκης στο υπουργείο Μετανάστευσης

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του όλα αυτά ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στις 10:30 στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου με το νέο υπουργό Μάκη Βορίδη να στείλει το σήμα αλλαγής πολιτικής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα μια αλλαγή που ευθυγραμμίζεται και με την αλλαγή στάσης που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό το τελευταίο διάστημα αλλά και με την νέα πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το νέο δόγμα της κυβέρνησης γύρω από το μεταναστευτικό είναι πως όποιος δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να γυρίζει στη χώρα από την οποία ξεκίνησε την διαδρομή του είτε οικειοθελώς είτε υπακούοντας στους νόμους που ισχύουν στην Ελλάδα

Στη σημερινή συνεργασία του πρωθυπουργού με τον νέο υπουργό ο κ. Βορίδης θα παρουσιάσει τις προτάσεις και τις πολιτικές του ως προς την υλοποίηση αυτού του νέου δόγματος που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν αυστηρές ποινές, περικοπή επιδομάτων, αλλά και απέλαση από τη χώρα όσων  δεν τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονή τους στην Ελλάδα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Μετανάστευσης επεξεργάζεται νέο πλαίσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια από εργαζόμενους που θα έρθουν από τρίτες χώρες. Στο νέο αυτό πλαίσιο θα υπάρχουν ρητά καθορισμένες όλες οι προϋποθέσεις για τη χώρα άφιξης, τον αριθμό αυτών που θα αφιχθούν,  τον τόπο εργασίας αλλά και το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

F-35: Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο καλεί τον Τραμπ να μην ανάψει «πράσινο φως» στην Τουρκία

Κατώτατος μισθός: Η κυβέρνηση «ψάχνεται» για θετική ατζέντα εν μέσω αρνητικών δημοσκοπήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Προανακριτική, προοδευτικός διάλογος και σταδιακή στροφή και στην οικονομική και κοινωνική ατζέντα

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.10.2025 22:00
Exit mobile version