Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Με τον ανασχηματισμό να έχει πλέον τελειώσει – όπως τελείωσε, τέλος πάντων –, η κυβέρνηση επιχειρεί τη «μεγάλη απόδραση» από τις συμπληγάδες της τραγωδίας των Τεμπών κάνοντας μια μεγάλη στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών.
Άλλωστε, όπως καταγράφουν με… εκνευριστική σταθερότητα οι δημοσκοπήσεις, τα Τέμπη αποτελούν – εκτός από αντικειμενική αιτία – και αφορμή για την εκδήλωση μιας συνολικότερης δυσαρέσκειας και δυσφορίας των πολιτών για τις πολιτικές της κυβέρνησης, είτε αυτές αφορούν τη «μάχη» κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού είτε τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο (ΕΣΥ, εκπαίδευση κ.λπ.) είτε το αίσθημα ασφάλειας αλλά και προστασίας των πολιτών από το κράτος.
Η συσσωρευμένη αυτή δυσαρέσκεια πλέον βρήκε διέξοδο έκφρασης την αποδοκιμασία των χειρισμών της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών, με αποτέλεσμα οι μετρήσεις να είναι σχεδόν όλες στα «κόκκινα»: από το πώς βλέπουν οι πολίτες το μέλλον της χώρας μέχρι την άποψή τους συνολικά για την κυβέρνηση, οι αρνητικές απόψεις αυξάνονται διαρκώς και μόνο ένας σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων της Ν.Δ. μοιάζει να συνεχίζει να επιδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης – κι αυτός, βέβαια, με επιφυλάξεις, π.χ. για το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλεί καμία εντύπωση η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου: η αύξηση αυτή είναι ένα, ούτως ειπείν, χειροπιαστό δείγμα της ενασχόλησής της με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και ιδίως αυτών που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα και αισθάνονται με πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες του διαρκώς αυξανόμενου κόστους ζωής.
Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι τον παρέλαβε το 2019 στα 650 ευρώ τον μήνα και ότι πλέον ο στόχος για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027 μοιάζει απολύτως εφικτός.
Ούτε, φυσικά, προκαλεί κάποια εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατο κυριακάτικο «απολογισμό» του, αναφέρθηκε ειδικά στο ΕΚΑΒ, γράφοντας ότι «τους επόμενους μήνες θα παραλάβει 250 νέα ασθενοφόρα στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας – πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική ανανέωση ασθενοφόρων στην ιστορία του ΕΚΑΒ».
Οι ειδήσεις για μεταφορές ασθενών με αγροτικά αυτοκίνητα ή για ελλείψεις ασθενοφόρων μόνο καλό δεν έκαναν στην ήδη αρκετά «τραυματισμένη» εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας, η κατάσταση του οποίου βρίσκεται ψηλά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Από εκεί και πέρα, οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισαν την ανάγκη της κυβέρνησης να επανεξετάσει την έμφαση που δίνει σε ζητήματα που αγγίζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και, παράλληλα, να απευθυνθεί σε ένα πιο συντηρητικό κοινό, το οποίο αισθάνεται ότι, π.χ. στο θέμα της μετανάστευσης, η κυβέρνηση δεν κάνει όσα το ίδιο θα ήθελε και έχει ήδη αρχίσει σε κάποιον βαθμό να απομακρύνεται από τη Ν.Δ. προς τα κόμματα στα δεξιά της – συνεπικουρούμενο και από τη «hardcore» στάση του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα.
Τέλος, επιστρέφοντας στο ζήτημα των εισοδημάτων και της ακρίβειας, μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει αποκλείσει – ως μη βιώσιμη δημοσιονομικά – την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και να αποκλείει (και λόγω των νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων) οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης, όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί την περίοδο της πανδημίας του SARS-CoV-2, ωστόσο όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πάντες ψάχνουν μετά μανίας δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου ο Μητσοτάκης να ανακοινώσει ορισμένες νέες φοροελαφρύνσεις από το βήμα της ΔΕΘ ή και νωρίτερα, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο / εφικτό.
Από την άλλη, και αυτό είναι κάτι που γίνεται διαρκώς όλο και πιο εμφανές, η κυβέρνηση αποφεύγει πλέον να αναφέρεται (τουλάχιστον όχι όσο στο παρελθόν) σε μεγάλες διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, καθώς έχει γίνει σαφές εδώ και καιρό ότι δεν «γκελάρουν» με τους πολίτες.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το «Ποντίκι» δεν έκρυβαν το… παράπονό τους για το γεγονός ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s δεν φάνηκε να… συγκινεί τα πλήθη. «Είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνηθεί η σημασία της αναβάθμισης αυτής, καθώς ο κόσμος νοιάζεται περισσότερο για άμεσα αποτελέσματα» έλεγαν.
Και κάπου εδώ βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί – αλλά δεν έχει ακόμα καταφέρει – να κάνει το μεγάλο reboot, μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024.
Αντιθέτως, σημειώνουν κομματικές πηγές, όσο περνά ο χρόνος τόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. χάνει έδαφος και πλέον ακόμα και το 28% της ευρωκάλπης μοιάζει δύσκολος στόχος, ειδικά με το πολιτικό σκηνικό να χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, δυσφορία των πολιτών, κατακερματισμό και αδυναμία της κυβέρνησης να καθορίσει την ατζέντα.
Το πρόβλημα, λένε οι πηγές αυτές, είναι ότι ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. οι πολίτες απαιτούν άμεσα και απτά αποτελέσματα στα αιτήματά τους για μια πιο… ομαλή καθημερινότητα και όχι υποσχέσεις (έστω κι αν αυτές τηρηθούν) για το τέλος της τετραετίας.
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι, ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία, δεν αρκούν δηλώσεις, π.χ. ότι ο σιδηρόδρομος θα είναι ασφαλής το 2027 ή ότι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μηνιαίος μισθός θα έχει διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ. Με απλά λόγια, η παραπομπή κρίσιμων ζητημάτων στο τέλος της τετραετίας δεν βοηθά την κυβέρνηση να ξεκολλήσει από το τέλμα.
Επίσης, για θέματα όπως η κατάσταση στο ΕΣΥ ή το μεταναστευτικό (για το οποίο κυβερνητικές διαρροές μιλούσαν για αλλαγή πολιτικής στα πρότυπα του… Τραμπ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε ότι «οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν πρωτίστως στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και ταυτόχρονα στην οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, με έναν τρόπο ο οποίος θα καλύπτει πραγματικές και διαπιστωμένες ελλείψεις στην αγορά εργασίας») η πίεση είναι πλέον μεγάλη για αποτελέσματα «εδώ και τώρα».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση καλείται να τρέξει – και πολύ μάλιστα – μέσα σε δύο χρόνια και να καλύψει πολύ χαμένο έδαφος.
Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση μοιάζει να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους πολίτες, δε, αποτελεί και ευχή, αλλά και κατάρα: από τη μία δίνει «τράτο» στο Μαξίμου, το οποίο δεν αντιμετωπίζει έναν «καθαρό και παρόντα κίνδυνο», αλλά από την άλλη χρεώνει στην κυβέρνηση τα πάντα, με αποτέλεσμα ο… ισολογισμός να βαραίνει επικίνδυνα, σε μια περίοδο που οι πολίτες μοιάζει να ξυπνούν από τον «λήθαργο» των προηγούμενων ετών και να… βγαίνουν στον δρόμο – αψηφώντας, μάλιστα, διάφορα τουλάχιστον ατυχή αφηγήματα που κυκλοφορούν για τις κινητοποιήσεις αυτές.
Και, βέβαια, παρότι αποτέλεσε αντικείμενο του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζονται προβληματισμοί εκτός της Κ.Ο. της Ν.Δ. σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για αξιολόγηση του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες μέσω ερωτηματολογίων, με ορισμένους βουλευτές να υπενθυμίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό σχεδόν 36% είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Οι ίδιοι σημειώνουν με νόημα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές ως… εχθρικές κινήσεις και να αποσυσπειρώσουν ένα ισχυρό τμήμα του εκλογικού σώματος.
Και μέσα σε όλα, η ελπίδα ότι τα Τέμπη θα μπορούσαν να βγουν από το «πρώτο πλάνο» εξανεμίζεται σταδιακά, καθώς η διαδικασία της Προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο συνεχίζει να συγκεντρώνει τα «πυρά» των συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, του συνόλου της αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειονότητας των συνταγματολόγων της χώρας, οι οποίοι εν χορώ τη χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των πολιτών για το θέμα και, φυσικά, η έρευνα του εφέτη ανακριτή, το τέλος της οποίας εκτιμάται ότι θα φέρει νέες «φουρτούνες».
Ενδιαφέρον, δε, έχει το γεγονός ότι την Παρασκευή ο Τριαντόπουλος κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής διά γραπτού υπομνήματος (μιας σελίδες μερικών δεκάδων λέξεων, που προκάλεσε θύελλα στην αντιπολίτευση), ενώ αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν τον πρώην υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης να καταθέτει αυτοπροσώπως.
Ούτως ή άλλως, όλα δείχνουν ότι η επιτροπή θα κλείσει με… συνοπτικές διαδικασίες τις εργασίες της και αναμένεται να εισηγηθεί την παραπομπή του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (με το Δικαστικό Συμβούλιο να αναλαμβάνει τον ρόλο της επιτροπής, όσον αφορά στην προδικασία), παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να ακολουθεί τακτικές συγκάλυψης.
Διαβάστε επίσης
Τέμπη – Προανακριτική: Με υπόμνημα 137 λέξεων ο Τριαντόπουλος απαξίωσε πλήρως τη διαδικασία
Τέμπη: Νέο εξώδικο Καρυστιανού προς την Προανακριτική Επιτροπή – «Κάντε το καθήκον σας»
Η κυβέρνηση αποκτά μόνιμη εσωκομματική αντιπολίτευση – Οι «11» ετοιμάζουν νέα χτυπήματα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.