Σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στην ελληνική οικονομία και τον τουρισμό
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, με την επιβολή των αμερικανικών δασμών να προκαλεί σοβαρούς κραδασμούς και να απειλεί να ανατρέψει τις ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα, όπως αναμενόταν, δεν θα παραμείνει ανεπηρέαστη από αυτή την οικονομική αναστάτωση, με τις συνέπειες να προμηνύονται ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Σήμερα, Δευτέρα 7 Απριλίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Η ατζέντα της συνεδρίασης επικεντρώνεται στην εκτίμηση των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσουν οι αμερικανικοί δασμοί, αλλά και στις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία. Ο φόβος όμως παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βρει δυσκολίες στο να αποφύγει την οικονομική αδυναμία που θα προκύψει από αυτή την επικείμενη αναταραχή;
Η εβδομάδα αυτή, γεμάτη κρίσιμες συναντήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να φέρει νέες πιέσεις στην Ελλάδα. Η απάντηση της ΕΕ στη νέα αυτή εμπορική πρόκληση θα είναι ένα πρώτο βήμα, με το Eurogroup και το EcoFin να συνεδριάζουν μέσα στην εβδομάδα, εστιάζοντας στην αποφυγή ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι παραμένει πιστή στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, αλλά ο χρόνος για να αποτραπούν καταστροφικές συνέπειες λιγοστεύει δραματικά.
Τα πρώτα δείγματα της κρίσης εμφανίζονται ήδη. Παρά τη σχετικά περιορισμένη έκθεση των ελληνικών εξαγωγών στην αμερικανική αγορά, η οικονομική αναστάτωση φαίνεται να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως η πτώση των επενδύσεων και η μείωση των εμπορικών ροών, έχουν προκαλέσει ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την Τράπεζα της Ελλάδος να αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, που πλέον αναμένεται να περιοριστεί στο 2,3% από 2,5%. Ο πληθωρισμός, εξίσου, αναμένεται να αγγίξει το 2,9%, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα.
Ο τουρισμός, που αποτελεί θεμέλιο της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται να είναι ο τομέας που θα πληγεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Αν και για την τρέχουσα τουριστική σεζόν δεν αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις, οι προβλέψεις για το 2025 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Η αγοραστική δύναμη των τουριστών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί δραστικά, περιορίζοντας σημαντικά τις αφίξεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση φαίνεται αδρανής στο να αναλάβει ουσιαστική δράση για την προετοιμασία της χώρας για τις συνέπειες που έρχονται.
Η κατάσταση επιδεινώνεται για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των τροφίμων και ποτών, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και το τσίπουρο, που αποτελούν σημαντικά προϊόντα για την αμερικανική αγορά. Με την επιβολή των δασμών 20% στα προϊόντα αυτά, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, και οι προοπτικές για την επιβίωσή τους φαίνονται ολοένα και πιο ζοφερές. Η απουσία οποιωνδήποτε θετικών μέτρων ή εξαιρέσεων από τους νέους δασμούς δημιουργεί μια ατμόσφαιρα έντονης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα αυτών των κλάδων.
Μετά από όλα αυτά, η Ελλάδα μπαίνει σε μια περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες αυτής της κρίσης είναι αδύνατο να αγνοηθούν, και το μέλλον της χώρας κρέμεται από μια κλωστή. Η ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις εξελίξεις θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, και φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για καθυστερήσεις ή λάθη.
Διαβάστε επίσης:
Δασμοί Τραμπ: Οι τρεις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ο βραχνάς για τη ναυτιλία
Γιώργος Παπανδρέου: Να αποφυλακιστεί ο Ιμάμογλου, η δίκη να είναι διαφανής