Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το Ισραήλ και η Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τον καθορισμό τρόπων αποκλιμάκωσης της μεταξύ τους έντασης στη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. «Δεν σχεδιάζουμε να συγκρουστούμε με καμία χώρα στη Συρία, ούτε το Ισραήλ».
Πηγή με γνώση των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών δήλωσε στην Jerusalem Post ότι «τέθηκε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συντονισμού-αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία, παρόμοιος με εκείνον με τους Ρώσους».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο «πρόκειται μόνο για προκαταρκτικές συνομιλίες».
Παράλληλα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά δεν θα διστάσει να δράσει, αν χρειαστεί, για να αμυνθεί.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ακόμη ότι -αν χρειαστεί- θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βοήθεια λόγω της στενής σχέσης του με τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό ήταν κάτι που τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.
Αργά τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε στρατιωτικούς στόχους της εποχής Άσαντ, ενέργεια που περισσότερο ίσως ήταν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει την αεροπορική βάση T-4 κοντά στη Χομς σε βάση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Αργότερα την Πέμπτη, η Τουρκία δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει να βλάπτει τις προσπάθειες σταθεροποίησης εκεί. «Το Ισραήλ έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» και αποτελεί «στρατηγικό αποσταθεροποιητή, που προκαλεί χάος και τροφοδοτεί την τρομοκρατία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διαβάστε επίσης:
Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας στο Βατικανό
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.