search
ΤΡΙΤΗ 12.08.2025 01:00
MENU CLOSE

Το καλώδιο που κρύβει… νέα «Ίμια», η τύχη του Τσάφου στον αέρα, μία… παγκόσμια επιτυχία για το… ΠΑΣΟΚ και η απειλή Τραμπ για τις παροχές

16.04.2025 06:05
ploio-aigaio-12

Καλημέρα σας

Με το… καλώδιο στο χέρι περιμένουν την κυβέρνηση πολλοί γαλάζιοι βουλευτές. Τι περιμένουν; Τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και το μήνυμα που θα δοθεί για την περίφημη ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο.

Αν θα δοθεί δηλαδή σήμα μίας μικρής αναβολής του έργου, έχει καλώς. Αν όμως φανεί ότι η δουλειά πάει για ματαίωση, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις και έντονες επικρίσεις.

Παράγοντας που γνωρίζει τα θέματα επισήμαινε ότι τυχόν ναυάγιο του έργου θα είναι ήττα τύπου… Ίμια.

Διότι θα γίνει ντε φάκτο αποδεκτό από την Αθήνα ότι δεν κινούμαστε ρούπι πέρα από τα έξι μίλια.

Και επιπλέον μπορεί να προκύψει και θέμα στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με ελληνικά νησιά (ανατολικό Αιγαίο) που είναι στα σκαριά.

Κοινώς, έτσι που άνοιξε η κυβέρνηση την υπόθεση αυτή, μόνο μπελάδες μπορεί να προκαλέσει.

Στον αέρα η τύχη του Τσάφου   

Κάτι τρέχει με τον Νίκο Τσάφο. Ξέρετε, τον υφυπουργό Ενέργειας, ο οποίος τοποθετήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, αλλά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων κάποιες παλαιότερες δηλώσεις του, με τις οποίες φαινόταν να… αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

Τα μηνύματα από Λευκωσία είναι αρνητικά και ο Τσάφος θεωρείται περίπου persona non grata.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εκτιμάται ότι το Μαξίμου φλερτάρει με την ιδέα να βρεθεί μία… ανύποπτη στιγμή, κατά την οποία ο ίδιος ο Τσάφος θα υποβάλλει παραίτηση. Και έτσι θα ησυχάσει και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Τσάφος.

Πρόκειται για ιδέα πάντως, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει συνέχεια…

Η ελληνική γλώσσα και η αγωνία του ΠΑΣΟΚ

Στο εσωτερικό – ιδίως στα εσωκομματικά – το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται, αυτό είναι γνωστό και εμφανές.

Αλλά… έξω πάει καλά.

Θα θυμάστε την πρόταση που είχε κάνει πριν ένα χρόνο να καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ε, λοιπόν, η UNESCO, σε αναγνώριση της «μακράς συμβολής της ελληνικής γλώσσας στην προαγωγή του πολιτισμού σε κάθε γωνιά της ανθρωπότητας» όρισε την 9η Φεβρουαρίου ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα!

Ο Ανδρουλάκης έκανε και τη σχετική πανηγυρική δήλωση, αναδεικνύοντας τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ και μιλώντας για… «μεγάλη νίκη».

Βέβαια θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη νίκη για το ΠΑΣΟΚ να συνδυάσει και την άλλη «Παγκόσμια Ημέρα» που γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, αυτή του… Γάμου! Υπό την έννοια του… γάμου με τους ψηφοφόρους. Διότι πολλοί το αγαπάνε, λίγοι το παντρεύονται, που έλεγε κι ο Λεωνίδας Κύρκος για το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Δεν εννοώ ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε… ΚΚΕ Εσωτερικού, όχι.

Ο Τραμπ απειλεί τις… παροχές και εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στην ελληνική οικονομία αρχίζουν να αποτυπώνουν σιγά σιγά στις εκτιμήσεις τους οι αναλυτές.

Οι επιπτώσεις φαίνεται αρχικά να είναι μικρές, αλλά έτσι ξεκινάνε οι κρίσεις. Με το μαλακό στην αρχή και μετά προκύπτουν τα πραγματικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις λοιπόν η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,2%, από 2,4% που φαινόταν πριν τους δασμούς, αλλά το χειρότερο είναι ότι ο πληθωρισμός πάει για 2,8%, από 2,4% που προβλεπόταν.

Εάν όντως οι τάσεις αυτές ενισχυθούν (προς το χειρότερο δηλαδή), τότε αμφιβάλω αν και τι μπορεί να δώσει σε παροχές η κυβέρνηση και τι μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο δρόμος στο Πήλιο και η στρεβλή Ελλάδα

Δέκα χρόνια μελέτη, 15 εκατομμύρια ευρώ για ένα «τυφλό» δρόμο 12 χιλιομέτρων, περίπου ιδιωτικής χρήσης, καθότι εξυπηρετούσε κάποιους ιδιοκτήτες βιλών και θλιβερής κατασκευής, πάνω σε σαθρό έδαφος.

Αυτή δεν είναι μόνο η ιστορία του δρόμου, που κατέρρευσε στο Πήλιο. Αλλά και η ιστορία της χώρας εν συντομία. Διαφθορά, στρεβλότητες και επικίνδυνα πράγματα. Το να βγάλει μία άκρη η δικαιοσύνη με τα κατορθώματα του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Αγοραστού είναι το ένα θέμα. Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι αν μπορεί να διορθωθεί αυτή η γάγγραινα. Φοβάμαι πώς είναι απίθανο…

Διαβάστε επίσης:

Πειθαρχικά μέτρα κατά του Αχιλλέα Μπέου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Εισήγηση του Πειθαρχικού για ένα χρόνο αναστολή της κομματικής ιδιότητας στη Μπατζελή

Η ΕΕ αναζητεί τρόπο να διακόψει τις συμβάσεις ρωσικού αερίου χωρίς κυρώσεις ενώ οι επιχειρήσεις «καλοβλέπουν» την επιστροφή στην φθηνή ενέργεια της Μόσχας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 12.08.2025 00:59