Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μεγάλες αλλαγές φέρνει η ψήφιση, τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, του νέου Αναπτυξιακού.
Ο λόγος για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 – Αναπτυξιακός Νόμος: Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις» εισάγει σειρά παρεμβάσεων, με κυριότερες τη δημιουργία νέων καθεστώτων ενίσχυσης, την αναδιαμόρφωση υφιστάμενων, την καθιέρωση κινήτρου ταχείας αδειοδότησης, καθώς και τη βελτίωση των μηχανισμών αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων.
Η υποβολή αιτήσεων με τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, «θα γίνει τον Ιούνιο έως και τα μέσα Ιουλίου. Οι αξιολογήσεις του νέου Αναπτυξιακού νόμου θα γίνουν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Ο νέος Αναπτυξιακός αναμορφώνει το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, επεκτείνει την επιδότηση σε μεσαίες επιχειρήσεις και εισάγει νέες διαδικασίες για ταχύτερη αδειοδότηση και χρηματοδότηση επενδύσεων βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως και τις 2 Μαΐου 2025.
Στόχο έχει την αποσυμφόρηση και επιτάχυνση των εγκριτικών διαδικασιών ενώ με το νέο νόμο διευρύνεται τη βάση των επιχειρήσεων που μπορούν να ενισχυθούν και επιδοτούνται και μεσαίες επιχειρήσεις.
Την ίδια ωρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων σε τομείς με υψηλό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση επενδύσεων σε περιοχές με σοβαρά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα, όπως παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες, περιοχές με κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου, ή περιοχές που αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω δυσμενών συνθηκών, καθώς και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει δώδεκα θεματικά καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων. Η διαφορά εντοπίζεται στην κατάργηση του Καθεστώτος Ενίσχυσης 5 με τίτλο «Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία», του οποίου οι δράσεις ενσωματώνονται πλέον στο ευρύτερο καθεστώς «Σύγχρονες τεχνολογίες», πρώην «Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων».
1. Σύγχρονες τεχνολογίες
2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων
3. Κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία
4. Περιοχές ειδικής ενίσχυσης
5. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια
6. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
7. Επιχειρηματική εξωστρέφεια
8. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
9. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
10. Μεγάλες επενδύσεις
11. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
12. Επιχειρηματικότητα 360°
Επιπλέον, τροποποιούνται και οι χρόνοι ανταπόκρισης των δημόσιων οργάνων, με στόχο την αποσυμφόρηση και επιτάχυνση των εγκριτικών διαδικασιών σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο.
→Η δημιουργία νέας εγκατάστασης,
→Η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας,
→Η διαφοροποίηση παραγωγής υφιστάμενης εγκατάστασης σε νέα προϊόντα ή υπηρεσίες,
→Η θεμελιώδης αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία ή στην παροχή υπηρεσιών
→Επιπλέον, είναι επιλέξιμη η απόκτηση στοιχείων ενεργητικού από εγκατάσταση που έχει κλείσει ή επρόκειτο να κλείσει αν δεν αγοραζόταν. Όμως, σημειώνεται ότι, η εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων δεν επιδοτείται καθώς δεν υπολογίζεται ως αρχική επένδυση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι με το νέο νόμο διευρύνεται τη βάση των επιχειρήσεων που μπορούν να ενισχυθούν και επιδοτούνται και μεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι πρότινος, το εν λόγω κίνητρο ήταν προσβάσιμο αποκλειστικά από τις μικρές επιχειρήσεις. Πλέον, αποκλείονται μόνο οι μεγάλες, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε άλλα βασικά κίνητρα, όπως:
Τα παραπάνω κίνητρα παραμένουν διαθέσιμα και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι, το νέο καθεστώς «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» εισάγει το κίνητρο της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού κινδύνου, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση επιτοκίων για δάνεια υψηλού ρίσκου ή κάλυψη εξόδων ασφαλίστρων.
Ανάλογες δυνατότητες χρηματοδότησης παρέχονται σε όλα τα καθεστώτα του νέου νόμου, όπου τόσο οι ΜμΕ όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνεια με την εγγύηση ή την ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ΜμΕ μπορούν να προσφύγουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα δανειοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επιπλέον, προβλέπεται κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, που εφαρμόζεται ειδικά στις μεγάλες επενδύσεις και στις «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης». Οι σχετικές άδειες θα πρέπει να εκδίδονται εντός δύο μηνών, ενώ η έγκριση περιβαλλοντικών όρων εντός τριών.
Διαβάστε επίσης
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.