search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 01:56
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ «στις 100 πρώτες μέρες Τραμπ» – Για «κατάλοιπα του Μπάιντεν» μιλά ο Αμερικανός πρόεδρος

30.04.2025 16:40
trump maga 5543- new

Δυσκολίες στη εφαρμογή της MAGA (Make America Great Again) φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας, το οποίο θεωρούνταν προεκλογικά στις ΗΠΑ το «δυνατό χαρτί» του Αμερικανού προέδρου.

H αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025, τροφοδοτώντας τους φόβους για ύφεση στην αρχή της δεύτερης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεξάγει έναν δυνητικά δαπανηρό εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με το CNBC.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε με ρυθμό 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση της οικονομίας 0,4% μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, τις τελευταίες περίπου ημέρες ορισμένοι οικονομολόγοι της Wall Street άλλαξαν τις προβλέψεις τους σε αρνητική εικόνα, κυρίως λόγω της απροσδόκητης αύξησης των εισαγωγών, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές προσπάθησαν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ που εφαρμόστηκαν στις αρχές Απριλίου.

Πράγματι, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 41,3% στο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των αγαθών κατά 50,9%. Οι εισαγωγές αφαιρούν από το ΑΕΠ, οπότε η συρρίκνωση της ανάπτυξης δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο αρνητική, δεδομένου ότι η τάση μπορεί να αντιστραφεί τα επόμενα τρίμηνα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8%.

«Ίσως ένα μέρος αυτής της αρνητικότητας να οφείλεται στη βιασύνη στις εισαγωγές πριν από την αύξηση των δασμών, αλλά δεν υπάρχει απλά κανένας τρόπος για τους αναλυτές να το περιγράψουν αυτό. Η ανάπτυξη έχει απλώς εξαφανιστεί», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της Fwdbonds.

Οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά παρέμειναν θετικές. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,8% για την περίοδο, στη βραδύτερη τριμηνιαία αύξηση από το β’ τρίμηνο του 2023 και χαμηλότερα από την αύξηση κατά 4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, οι ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 21,9%, κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών για εξοπλισμό κατά 22,5%, η οποία θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε δασμούς.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΑΕΠ υπέστη πλήγμα το πρώτο τρίμηνο, κυρίως επειδή το εμπορικό ισοζύγιο εκτοξεύθηκε, καθώς οι εταιρείες εισήγαγαν αγαθά με τρελό ρυθμό για να αποφύγουν τους δασμούς. Ο πιο αποκαλυπτικός αριθμός ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν, αλλά με σχετικά αδύναμο ρυθμό», δήλωσε ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ εν μέρει και λόγω των ανησυχιών των Αμερικανών για την πορεία της οικονομίας, ιδίως για τον πληθωρισμό.

Ο  πληθωρισμός αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο ΑΕΠ, ωστόσο στον αντίποδα, άλλοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία «πληρώνει το μάρμαρο» του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ, καθώς η αβεβαιότητα μετά τα μπρος πίσω στους δασμούς αυξάνεται.

Στο κόκκινο η Γουόλ Στριτ και τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια 

Με πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Με το άνοιγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,70%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 2,07% και ο σύνθετος δείκτης S&P 500 κατά 1,35%.

Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια πέρασαν επίσης στο «κόκκινο»: γύρω στις 16.20 το Χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε πτώση 0,18%, της Φραγκφούρτης -0,42% και του Μιλάνου -1,36%.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους Αμερικανούς να κάνουν «υπομονή», επιμένοντας ότι η πολιτική των δασμών θα οδηγήσει τελικά σε άνθιση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Τραμπ επέρριψε ευθύνες στον Δημοκρατικό προκάτοχό του, τον Τζο Μπάιντεν, για τις κακές επιδόσεις της οικονομίας. «Αυτό είναι το Χρηματιστήριο του Μπάιντεν, όχι του Τραμπ. Η χώρα μας θα ανθίσει, αλλά πρέπει να ξεφορτωθούμε τα κατάλοιπα του Μπάιντεν» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. «Θα χρειαστεί λίγος καιρός, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους δασμούς, μόνο ότι (ο Μπάιντεν) μας άφησε με κακά στατιστικά στοιχεία. Όταν ξεκινήσει η άνθιση, θα είναι χωρίς προηγούμενο. Να έχετε υπομονή», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Ζελένσκι στον Τραμπ στο Βατικανό – Το παρασκήνιο από το πρώτο τετ α τετ μετά το… Βατερλό του Οβάλ Γραφείου

Αμάλ Αλαμουντίν: Persona non grata στις ΗΠΑ αν ο Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις – Γιατί κινδυνεύει με απέλαση η σύζυγος του Κλούνεϊ

Η Ουκρανία έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά ακόμη και εντός της ημέρας, λέει το Bloomberg

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 00:48