Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Με άμεση συμβολή που φτάνει τα 30,2 δισ. ευρώ το 2024 — ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ — ο τουρισμός επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Όταν προστεθεί και η έμμεση συνεισφορά του, τότε η συνολική επίδραση του τομέα ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ).
Ο κλάδος διατηρεί εξαγωγικό χαρακτήρα, με το 84,4% των εισπράξεων να προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό, συμβάλλοντας σημαντικά και στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς καλύπτει το 71,5% του ελλείμματος αγαθών. Παράλληλα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, ο τουρισμός στήριξε άμεσα το 16,5% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την Τρίτη 13 Μαΐου, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση του ΙΝΣΕΤΕ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΤΕ και Πρόεδρο του Ινστιτούτου, Γιώργο Βερνίκο, να τονίζει ότι η διαρκής συμβολή του τουρισμού στην οικονομία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη:
«Ο τουρισμός χρειάζεται στήριξη και ένα σταθερό πλαίσιο για να συνεχίσει να αποδίδει. Οι προκλήσεις είναι πολλές – από την κλιματική αλλαγή μέχρι τη χρηματοδοτική ασφυξία και τη ρυθμιστική αβεβαιότητα».
Το ποσό των 30,2 δισ. ευρώ για το 2024 προέρχεται από:
• 21,6 δισ. ευρώ από τον εισερχόμενο τουρισμό (μαζί με επιβάτες κρουαζιέρας)
• 2,9 δισ. ευρώ από αερομεταφορές
• 147 εκατ. ευρώ από θαλάσσιες μεταφορές
• 799 εκατ. ευρώ από δαπάνες εταιρειών κρουαζιέρας
• 2,3 δισ. ευρώ από τον εγχώριο τουρισμό
• 2,5 δισ. ευρώ ως εγχώρια προστιθέμενη αξία από επενδύσεις
Σε σύγκριση με το 2023 (28,8 δισ. ευρώ), η άμεση συμβολή αυξήθηκε κατά 5%.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5,1 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 2,4 δισ. ευρώ αφορούν σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, κάθε 1 ευρώ τουριστικής δαπάνης «γεννά» 2,2 έως 2,65 ευρώ στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία για το 2024 εκτιμάται στα 66,5 με 80,1 δισ. ευρώ — δηλαδή 28% έως 33,7% του ΑΕΠ.
Ο τουρισμός παραμένει κρίσιμος και για την περιφερειακή ανάπτυξη. Το 77% των τουριστικών εισπράξεων προέρχεται από περιοχές εκτός Αττικής, με κορυφαίους προορισμούς:
Το 2024 η απασχόληση στον τομέα αυξήθηκε κατά 4,8%, φτάνοντας τους 401.000 εργαζόμενους, ενώ στο γ’ τρίμηνο καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με 451.400 απασχολούμενους. Στην αιχμή της σεζόν, εκτιμάται ότι ο τουρισμός στήριξε έως και 713.140 θέσεις εργασίας.
Κατά την παρουσίαση, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, επισήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με την ευρύτερη οικονομία και βελτιώνεται διαρκώς. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη για εθνικό στρατηγικό σχέδιο με έμφαση:
• Στη διαχείριση προορισμών
• Στην καθαριότητα και τις υποδομές
• Στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος, υπογράμμισε πως το αναπτυξιακό αποτύπωμα του τουρισμού χρειάζεται ακόμα πιο λεπτομερή καταγραφή, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, για στοχευμένες πολιτικές.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά όπου υπάρχουν πιέσεις πρέπει να δρούμε άμεσα. Ο τουρισμός δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος — χρειάζεται συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών για να διατηρηθεί και να εξελιχθεί».
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις Ιουνίου 2025: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία (videos)
e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ από 15 έως 19 Μαΐου
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.