Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (Israeli Defence Forces – IDF) ανακοίνωσαν την Παρασκευή 16 Μαΐου ότι εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιθετικές επιχειρήσεις, προκειμένου να καταλάβουν στρατηγικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Άρματα του Γεδεών» (εγκρίθηκε στις 5 Μαΐου), ώστε να επιτευχθεί το σύνολο των στόχων του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της εξουδετέρωσης της Χαμάς (στόχος ύψιστης προτεραιότητας) και της απελευθέρωσης των ομήρων (δευτερεύων στόχος).
Ουσιαστικά, το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» περιλαμβάνει ακόμη μια ευρεία εισβολή των IDF στη βόρεια και νότια Λωρίδα της Γάζας και μια παρατεταμένη κατάληψη περιοχών, με στόχο την κατάρρευση της κυριαρχίας της Χαμάς και την αποδόμηση του στρατιωτικού της βραχίονα, αλλά όχι την εξάλειψη των τρομοκρατικών πυρήνων που θα συνεχίσουν να επιχειρούν. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ο εκτοπισμός μεγάλου μέρους του παλαιστινιακού πληθυσμού στα νότια και την ενθάρρυνση της μετανάστευσής του από εκεί. Ήδη, ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων προς τα νότια αποφασίσθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μετά από έγκριση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας.
Μια πρόσφατη ανάλυση του «Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής» (The Washington Institute for Near East Policy) εκτιμά ότι το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» περιλαμβάνει πέντε μηχανισμούς πίεσης στη Χαμάς, ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί πλήρως. Συγκεκριμένα:
Το ισραηλινό «Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας» (INSS) εκτιμά ότι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα επιφέρει βαρύ κόστος, όπως:
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συμβούν σε μια εποχή, κατά την οποία δεν είναι σαφές εάν το κράτος του Ισραήλ διαθέτει τη διπλωματική, στρατιωτική και κοινωνική αντοχή, που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου.
Απέναντι σε αυτό το σχέδιο βρίσκεται η αιγυπτιακή πρόταση, η οποία υποστηρίζεται και από τον Αραβικό Σύνδεσμο, για κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την εγκαθίδρυση μιας παλαιστινιακής τεχνοκρατικής διοίκησης στη Γάζα υπό περιφερειακή και διεθνή αιγίδα. Η αιγυπτιακή εναλλακτική λύση θα προωθούσε την απελευθέρωση των ομήρων, θα προωθούσε τη σταθεροποίηση της ασφάλειας και την πολιτική ανοικοδόμηση της Λωρίδας, θα αύξανε τις πιθανότητες επέκτασης των Συμφωνιών του Αβραάμ και θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κοινωνικοπολιτικής κρίσης στο Ισραήλ.
Για τη διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησης συμμετέχουν πέντε μεραρχίες, το προσωπικό των οποίων μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής δεν είχε ακόμη φτάσει στο κέντρο μεγάλων πόλεων όπως η πόλη της Γάζας και το Χαν Γιουνίς. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο στρατός τις προηγούμενες ημέρες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λωρίδα της Γάζας και κατέστρεψαν περισσότερους από 670 στόχους, ώστε να προετοιμάσουν τη διεξαγωγή των χερσαίων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι, μέχρι τη Δευτέρα 19 Μαΐου, είχαν σκοτωθεί δεκάδες μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και είχαν καταστραφεί στρατιωτικές υποδομές που χρησιμοποιεί η οργάνωση, τόσο επάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Πέραν αυτών, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και κατοίκους της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους περίπου 500 άμαχοι και παιδιά και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 1.400.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση για τους Παλαιστίνιους ως «απάνθρωπη», ενώ το Ισραήλ και η Χαμάς επανέλαβαν το προηγούμενο Σάββατο (17 Μαΐου) τις συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας επιστροφής των ομήρων. Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε στενή επαφή με την ομάδα διαπραγματεύσεων στη Ντόχα και έχει δώσει εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να εξαντλήσει πλήρως όλες τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση υπολογίζει ότι εξακολουθούν να κρατούνται τουλάχιστον 21 ζωντανοί όμηροι, μαζί με τις σορούς περισσότερων των 30 Ισραηλινών, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ομηρίας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγματευτική του ομάδα στο Κατάρ εξουσιοδοτήθηκε να συζητήσει τους όρους μιας ευρείας συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Καθόλου απίθανο αυτές οι εξελίξεις -αν επιβεβαιωθούν- να δρομολογήθηκαν εξαιτίας της πίεσης του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Εν τω μεταξύ, ενώ ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση για τους Παλαιστίνιους ως «απάνθρωπη», το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η είσοδος μιας βασικής ποσότητας τροφίμων. Η εν λόγω ανακοίνωση καθυστέρησε 11 εβδομάδες, όταν είχε σταματήσει η είσοδος κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να πιεσθεί η Χαμάς και να δεχθεί μια παράταση της προηγούμενης κατάπαυσης του πυρός. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε ακριβώς πότε θα ξεκινήσει η επανέναρξη της παροχής βοήθειας, ούτε πώς ή πού θα διανεμηθεί.
Οι διεθνείς υπηρεσίες παροχής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο λιμού στα 2,1 εκατομμύρια Παλαιστινίων της Γάζας, καθώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας πλάνα και μαρτυρίες για αδύναμα παιδιά, που υποφέρουν από υποσιτισμό. Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι κακουχίες, εν μέσω των κλιμακούμενων αεροπορικών επιδρομών τέθηκαν «εκτός λειτουργίας» τα τελευταία τρία δημόσια νοσοκομεία στην περιοχή της βόρειας Γάζας.
O Βασίλης Γιαννακόπουλος, είναι ταξίαρχος ε.α. της Π.Α., γεωστρατηγικός αναλυτής [email protected]
Διαβάστε επίσης:
Επικίνδυνο το κλίμα γύρω από τα Τέμπη
Αποστομωτική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική η 4η συνεχόμενη πρωτιά της Πανσπουδαστικής
Δυστυχώς συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του Δ΄ Ράιχ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.