Γιατί η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί την προσέγγιση «εκεχειρία και βλέπουμε» στην Ουκρανία - «Δεν θα μας εξαπατήσουν ξανά» λέει ο Λαβρόφ
Η προσέγγιση της «εκεχειρίας και στη συνέχεια βλέπουμε» για την επίλυση της σύγκρουσης με την Ουκρανία δεν είναι εφαρμόσιμη, όσο κι αν φωνάζουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν τις αντιρωσικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρωσο-Αρμενικό Πανεπιστήμιο.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη το 2022 η Ρωσία και η Ουκρανία «μονογράφησαν τις αρχές διευθέτησης που πρότεινε η ουκρανική αντιπροσωπεία».
«Συμφωνήσαμε μαζί τους. Μονογραφήθηκαν, τόσο από εμάς όσο και από τους Ουκρανούς. Και μετά η Δύση απαγόρευσε την υπογραφή μιας συνθήκης που βασίζεται σε αυτές ακριβώς τις αρχές. Γι’ αυτό τώρα που μας λένε: “Ας κάνουμε εκεχειρία και μετά θα δούμε”. Όχι, παιδιά. Το έχουμε ήδη περάσει αυτό και δεν θέλουμε να το κάνουμε πια, και οι Μακρόν, οι Στάρμερ, η φον ντερ Λάιεν και άλλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, που τώρα απαιτούν υστερικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σε αντιρωσικές δράσεις και να αυξήσουν τον αριθμό των κυρώσεων, απλώς τις προδίδουν», είπε ο υπουργός.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επανεκκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Μαΐου. Η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους βάσει της φόρμουλας «1.000 για 1.000», να παρουσιάσουν το λεπτομερές όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο προεδρικός βοηθός Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν ικανοποιημένη με τη συνάντηση.
Διαβάστε επίσης:
Politico: Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία