ΣΥΡΙΖΑ: Η προσπάθεια Φάμελλου να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για το Συνέδριο, με φόντο τα «κεντροαριστερά τραπεζώματα»
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο δεν λαμβάνει χώρα μέσα σε ιδανικό περιβάλλον, όχι μόνο εξαιτίας των δημοσκοπήσεων, αλλά κυρίως εξαιτίας της έντονης σεναριολογίας που ξεσηκώνει η εικόνα απαξίωσης που αποτυπώνουν αυτές για τα κόμματα της λεγόμενης «προοδευτικής αντιπολίτευσης».
Συμβάλλει σε αυτό και το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να ξεκολλάει από την περιοχή του 1,5% – 2%, κάτι που κάνει και το σενάριο της επανένωσης των δύο κομμάτων να μοιάζει πλέον ξεπερασμένο και χωρίς δυνατότητες δυναμικής και άρα προοπτικής.
Η δραστηριοποίηση Κατσέλη
Μέσα σε αυτό το σκηνικό αναδύθηκε και μια νέα εικόνα την περασμένη εβδομάδα: οι φωνές υπέρ των «ανασυνθέσεων» που καταθέτουν διάφοροι πέριξ ή και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως, αλλά και από τμήμα του ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, σε συνεντεύξεις, δημόσιες τοποθετήσεις και αρθρογραφία, έχει περάσει σε φάση «τραπεζωμάτων» και «παρασυνάξεων». Αυτές, θεωρητικά, γίνονται μυστικά, αλλά στο τέλος μόνο μυστικές δεν μένουν – ο στόχος καθώς φαίνεται είναι να τροφοδοτήσουν συζητήσεις και ζυμώσεις και στη δημόσια σφαίρα, όχι μόνο στο παρασκήνιο.
Έντονη δράση με επίκεντρο την ιδέα ενός «νέου, αξιόπιστου προοδευτικού ψηφοδελτίου» έχει αναλάβει εδώ και αρκετό καιρό η Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει μπει μπροστά στη διοργάνωση ενός προγραμματικού συνεδρίου τεσσάρων Ινστιτούτων, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (μεταξύ αυτών και το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, το οποίο ίδρυσε η ίδια με τον Γεράσιμο Αρσένη). Άλλα όχι μόνο. Επιχειρεί να ζυμώσει εγκαίρως την ιδέα περί του εν λόγω ψηφοδελτίου προκειμένου ο Σεπτέμβριος να μην είναι απλώς μήνας θεωρητικών συζητήσεων αλλά και ορόσημο εξελίξεων στην Κεντροαριστερά. Έτσι, τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστή η πρωτοβουλία της για δείπνο με τη συμμετοχή στελεχών από τα τρία κόμματα στο σπίτι της, με τη συζήτηση να περιλαμβάνει τα πιθανά σενάρια για μια υπέρβαση της τρέχουσας κατάστασης στην προοδευτική αντιπολίτευση. Στη συνάντηση συμμετείχαν πρόσωπα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Πέτρος Κόκκαλης κ.ά. Η ίδια εξέφρασε την άποψη υπέρ ενός νέου φορέα, ωστόσο στον βαθμό που μπαίνει το ερώτημα αν αυτό προϋποθέτει την αυτοδιάλυση κομμάτων και επομένως ακούγεται «εχθρική» προς τα υπάρχοντα κόμματα και τις ηγεσίες τους δεν έχει μεγάλη αποδοχή σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας σύμπραξης υπό όρους πολιτικής αυτονομίας των υπαρχόντων κομμάτων.
Η ίδια θέλησε να αποσυνδέσει την πρωτοβουλία της αυτή από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μην τροφοδοτούνται σενάρια σύγκρουσης με τον Φάμελλο, λέγοντας προχθές σε συνέντευξή της πως θα μπορούσε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας σε ηγετικό ρόλο αυτής της προσπάθειας, αλλά θα μπορούσε να ήταν «και οποιοσδήποτε άλλος», αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα το «να καλλιεργηθεί μια ευρύτερη συσπείρωση και ένας διάλογος προγραμματικός και πολιτικός και όταν έρθει ο χρόνος και οι κατάλληλες συνθήκες οπωσδήποτε θα υπάρξει και ο μπροστάρης».
Δυσφορία Κουμουνδούρου
Σαφώς η συζήτηση αυτή δεν αρέσει στην Κουμουνδούρου, από την οποία πάντως διαψεύστηκαν πληροφορίες ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν χωρίς αυτό να είναι σε γνώση τους.
Από την άλλη, θεωρούν πως τέτοιες συζητήσεις δεν μπορούν να γίνονται σοβαρά χωρίς τις ηγεσίες των κομμάτων.
Αρνητικά σχολιάστηκε η εν λόγω πρωτοβουλία και από στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.
«Διασπαστική» χροιά είδε στην εν λόγω πρωτοβουλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (Real FM): «Τον ΣΥΡΙΖΑ τον αφορά η οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλύτης. Οι συμμαχίες δεν γίνονται από παρθενογενέσεις, δεν γίνονται εάν δικαιωθούν οι κινήσεις διάσπασης οι οποίες είναι τραυματικές και όπως φάνηκε κάκιστες και για την ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία μας. Γίνεται με νέες συνθέσεις, αυτό πρέπει να υπηρετούμε όλοι, είτε είμαστε στα κόμματα είτε είμαστε ανεξάρτητοι είτε αν κάποιοι από μας κάνανε το λάθος και διασπάσανε τα υπάρχοντα κόμματα».
Σχολιάζοντας ειρωνική ανάρτηση για τη «μάζωξη» Κατσέλη σε προφίλ πρώην συντρόφου, ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «θνησιγενή πρωτοβουλία των συγκεκριμένων και μόνον».
Το κάλεσμα στη βάση
Το θέμα είναι ότι όλος ο μήνας μέχρι το συνέδριο θα κυλήσει με φόντο συζητήσεις, εκδηλώσεις και διεργασίες γύρω από την ανάγκη ενότητας της Κεντροαριστεράς. Από τη χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζάς με ομιλητή τον Χάρη Δούκα, στη σημερινή εκδήλωση στα Γιαννιτσά με ομιλητές τους Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Καστανίδη, έως την ανάλογη εκδήλωση στην Πάτρα στις αρχές Ιουνίου. Στο μεταξύ, αμέσως πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (12 – 15 Ιουνίου) έχει προγραμματιστεί η Διεθνής Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα, όπου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα αναφορά του πρώην πρωθυπουργού για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, όπως το συνηθίζει.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο Σωκράτης Φάμελλος πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της βάσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει κίνητρο για τη συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο, κόντρα στο κλίμα απογοήτευσης. Ενδεικτικό το ευρύ κάλεσμα στα μέλη για συμμετοχή σε αυτόν με την υπογράμμιση ότι πρέπει να είναι εξωστρεφής και ανοιχτός στην κοινωνία. Στο «καπάκι», έγινε γνωστή χθες η αξιοποίηση των τριών στελεχών της διεύρυνσης σε κεντρικούς ρόλους: Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου εντάσσεται στην ομάδα του Πολιτικού Σχεδιασμού, ο Δημήτρης Μελίδης αναλαμβάνει ρόλο αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου και ο Νίκος Νυφούδης τον ρόλο του συμβούλου του προέδρου για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Θάνατος 5χρονης στη Θεσσαλονίκη: Άλλα 3 κρούσματα στρεπτόκοκκου στο νηπιαγωγείο που φοιτούσε
ΕΦΕΤ: Νέα ανάκληση «τσουρεκιού με μαστίχα Χίου» από την αγορά