Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
«Ένα κείμενο το οποίο δεν καταδικάζει την τζιχαντιστική λειτουργία της Χαμάς, δεν μιλά πουθενά για επιστροφή των ομήρων (…) εμείς δεν θα το υπογράφαμε». Αυτή η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου (Real FM) για τη μη συνυπογραφή του κειμένου των αριστερών κομμάτων για τη Γάζα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαράζει μια σαφή γραμμή διαφοροποίησης με τα κόμματα αυτά.
«Γιατί να ταυτίζεται η Ελλάδα με τον Νετανιάχου; Και κάνω μια διάκριση: Η συμμαχία με το Ισραήλ είναι πολύτιμη, το ΠΑΣΟΚ την ξεκίνησε το 2010. Για κανένα λόγο αυτή η συμμαχία δεν έπρεπε να οδηγήσει στην απόλυτη ταύτιση της Ελλάδας με τον Νετανιάχου. Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί από κράτη τα οποία θέλουν “διεθνείς σχέσεις – ζούγκλα”». Με αυτό το επιχείρημα τράβηξε μια ακόμη διαχωριστική γραμμή, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή τη φορά.
Η οφθαλμοφανής διάσταση των δύο αυτών τοποθετήσεων αφορά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει διακριτά τα όριά του προς πάσα κατεύθυνση, ώστε κανείς να μην το «τσουβαλιάζει» με κανέναν. Πρόκειται για δύσκολη άσκηση ισορροπίας, που υπηρετεί το πολιτικό δόγμα της αυτονομίας, με την οποία ο Ανδρουλάκης πορεύεται από την πρώτη στιγμή της προεδρίας του. Ταυτόχρονα όμως δίνει την αφορμή να σημειωθούν μερικές αλήθειες:
● Η Ελλάδα δεν μπορεί, για ένα σωρό σημαντικούς λόγους, να ταυτίζεται με τον Νετανιάχου και τους ακραίους συμμάχους του, που επιζητούν την εθνοκάθαρση στη Γάζα, την εκδίωξη των Παλαιστινίων ή, διαφορετικά, την εξόντωσή τους. Οφείλει να χρησιμοποιεί τις – μικρές, είναι η αλήθεια – δυνάμεις της στην κατεύθυνση της ειρήνευσης και της λύσης του Παλαιστινιακού. Και όχι μόνο επειδή αυτό είναι το μόνο που μας συμφέρει.
● Ταυτοχρόνως όμως η χώρα μας έχει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, η οποία υπερβαίνει τα πρόσωπα και τις συγκυρίες, έχει (ορθώς) υπηρετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας και δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική συνεργασία. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε στρατηγική σχέση ούτε με τη Χαμάς ούτε με τη Χεζμπολάχ ούτε με τους Χούθι ούτε με όσους τους πατρονάρουν (Ιράν και Τουρκία). Οποιαδήποτε τέτοια αντίληψη δεν μπορεί καν να συζητηθεί.
● Η τρομοκρατία και η εθνοκάθαρση δεν συνιστούν δίλημμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει ούτε την επιδίωξη των φανατικών ισλαμιστών για καταστροφή του Ισραήλ ούτε την επιδίωξη του Νετανιάχου και των ρατσιστών συμμάχων του για εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.
Οι μονομερείς καταδίκες και η επιλεκτική σιωπή μπορεί να εξυπηρετούν ιδεολογικές και πολιτικές ανάγκες, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν εθνική στρατηγική…
Διαβάστε επίσης
Oι επιλογές του Τραμπ, θα επηρεάσουν αρνητικά και την χώρα μας
Aξιολόγηση των Δημοσίων Υπηρεσιών: Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι
Περί ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων τεράτων
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.