Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μία έξοδος, που περιλαμβάνει κατανάλωση περισσότερου ή πιο ανθυγιεινού φαγητού από το φυσιολογικό, συχνά έχει ως αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό του γαστρεντερικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, συχνά εκδηλώνεται διόγκωση (πρήξιμο) στην περιοχή της κοιλιάς και έντονο αίσθημα φουσκώματος (τυμπανισμός).
Κοινός παρονομαστής σε αυτές τις δύο καταστάσεις, που συχνά η μία διαδέχεται την άλλη, είναι η συσσώρευση αερίων στο στομάχι και το έντερο, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να απομακρύνει είτε με ερυγές (ρεψίματα) είτε με αέρια από τον πρωκτό.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά, αν και άκρως ενοχλητικά, είναι παροδικά, συνεπώς θεωρούνται φυσιολογικά και «ακίνδυνα». Ωστόσο, εάν επιμένουν και το άτομο νιώθει δυσφορία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο και χρήζει διερεύνησης, καθώς μπορεί να υποβόσκει κάποια γαστρεντερική διαταραχή», επισημαίνει η κ. Νίνα Μαρκουτσάκη Γαστρεντερολόγος, Διευθύντρια Ε΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης Metropolitan General και συνεχίζει εξηγώντας που οφείλονται και τι τα προκαλεί:
Ο μετεωρισμός αναφέρεται στη συσσώρευση αερίων στο στομάχι και στο έντερο, γεγονός που προκαλεί κοιλιακή διάταση και αίσθημα πίεσης. Οι κύριες αιτίες του μετεωρισμού περιλαμβάνουν:
Η δυσπεψία είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με δυσκολία στην πέψη και εκδηλώνεται με:
Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες και ετερογενείς μεταξύ τους αιτίες. Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης δυσπεψίας, δεν είναι άλλη από τις ίδιες τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, όπως:
Επίσης, η δυσπεψία δεν αποκλείεται να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η συναισθηματική φόρτιση ή η ψυχοσωματική ευαισθησία.
Για τη διάγνωση της δυσπεψίας και του μετεωρισμού, ο γιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και μπορεί να συστήσει εξετάσεις όπως:
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μετεωρισμός, το «φούσκωμα» και η δυσπεψία θα πρέπει να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Ορισμένες γενικές οδηγίες περιλαμβάνουν αρχικά αλλαγές στη διατροφή, όπως:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ένδειξη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
Ακομη, υπάρχουν ορισμένα μέτρα και αλλαγές που μπορούν να εφαρμόσουν τα άτομα ώστε να αντιμετωπιστεί ο μετεωρισμός, το «φούσκωμα» και η δυσπεψία, όπως:
«Η δυσπεψία, το φούσκωμα και ο μετεωρισμός είναι συχνά ενοχλητικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Παρότι τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο ζήτημα. Η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή τροφών που προκαλούν εξάρσεις των συμπτωμάτων και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της πέψης. Σε εμμένουσες περιπτώσεις, η καθοδήγηση από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις», καταλήγει η κ. Μαρκουτσάκη.
Διαβάστε επίσης:
«Καρκινοβατούν» η Νευρολογική και Νευροχειρουργική κλινική στο Νοσοκομείο Ρόδου
Αύξηση της αμοιβής των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.