Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε μία ανησυχητική απόφαση προχώρησε η Αίγυπτος σχετικά με τις εκτάσεις γύρω από την Μονή Σινά, που είναι και το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι σε όλον τον κόσμο.
Αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε το «λουκέτο» της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, τη δήμευση της περιουσίας της και την έξωση των μοναχών της, στον απόηχο της επίσκεψης του αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα, που διαφημίστηκε ως «ιστορική» στο πλαίσιο της «στρατηγικής συμμαχίας» Αθήνας-Καΐρου. Για μία ακόμη ιστορική «άλωση», για κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου, για υφαρπαγή και δήμευση της περιουσίας της Ιεράς Μονής, κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ τα πυρά της αντιπολίτευσης και όχι μόνο δέχεται η κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική της.
Πλέον, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι, οδεύει προς μετατροπή σε μουσείο, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση. Η απόφαση, που ελήφθη χθες, ολοκληρώνει μια πολυετή νομική διαμάχη που ξεκίνησε την εποχή της πρόσκαιρης διακυβέρνησης από την οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» από το 2014. Αν και από τότε υπήρξαν πολιτικές εναλλαγές και διαβεβαιώσεις περί σεβασμού του καθεστώτος της Μονής Σινά, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ανατροπή κάθε προηγούμενης δέσμευσης.
Οι μοναχοί πλέον οδεύουν προς έξωση, ενώ η πρόσβασή τους περιορίζεται, με το αιγυπτιακό κράτος να αναλαμβάνει την ιδιοκτησία.
Σύμφωνα με το orthodoxia.info, οι αιγυπτιακές αρχές, προχώρησαν σε μία απόφαση που καταπατά θρησκευτικές ελευθερίες και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης, αποφάσισαν να σταματήσει τη λειτουργία του. Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, που οδεύει προς τη μετατροπή της σε μουσείο και τα ακίνητα που διαθέτει στην Αίγυπτο περνούν στα χέρια του αιγυπτιακού δημοσίου.
To μέσο μιλά για απόφαση που έρχεται παρά τις υποσχέσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Πέραν της δήμευσης περιουσίας, η Αίγυπτος φέρεται να προχωρά και στην έξωση των μοναχών, προκειμένου τα κενά κτίρια να μετατραπούν σε τουριστικό αξιοθέατο σαν τις Πυραμίδες.
Οι μοναχοί, που θεωρούν ότι η ιστορικότητα της απόφασης έχει να κάνει με την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ετοιμάζουν ήδη κινητοποίηση και ενημέρωση του συνόλου των χριστιανικών Εκκλησιών αλλά και των υπολοίπων μονοθεϊστικών θρησκειών.
Η απόφαση που ελήφθη χθες από αιγυπτιακό δικαστήριο, δίνει τέλος με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην πολυετή νομική επίθεση που δέχονται οι μοναχοί της Μονής από το αιγυπτιακό κράτος. Μέσω δικαστικών πιέσεων και επιθέσεων από την εποχή που στα πράγματα ήταν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η Αίγυπτος επιχειρεί να κλείσει το αρχαιότερο μοναστήρι του κόσμου.
Προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας των μοναχών υπήρξε σημαντική υποστήριξη από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το θέμα στο ανώτατο επίπεδο, ζητώντας σε κάθε ευκαιρία από τον Πρόεδρο Σίσι να παρέμβει υπέρ των μοναχών.
Μάλιστα κατά την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, το θέμα απασχόλησε τις δύο αντιπροσωπείες οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία παύσης των άδικων δικαστικών επιθέσεων στη Μονή ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της στο χρόνο, ανενόχλητη. Στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σίσι έγινε σαφής αναφορά στην ανάγκη διατήρησης του χαρακτήρα της Μονής.
Σε αντίθεση όμως με τις δημόσιες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου προέδρου, η χθεσινή δικαστική απόφαση φέρνει τα πάνω κάτω δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το ποιες είναι τελικά οι πραγματικές προθέσεις των αιγυπτιακών αρχών που συνεχίζουν στα χνάρια των εξτρεμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».
Κι ενώ αυτή τη στιγμή επικρατεί τρόμος στη Μονή για το τι θα ακολουθήσει, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι όπως ο Δρ. Αμπντέλ Ραχίμ Ριχάν, ειδικός αρχαιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ιστορίας και Αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού της Αιγύπτου, αφού υποστήριξε πως, τα ακίνητα που δήμευσε το αιγυπτιακό δημόσιο εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων, επέμεινε πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονης.
«Θεωρούμε αυτήν την απόφαση ιστορική προς όφελος της παγκόσμιας κληρονομιάς και για τους μοναχούς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, καθώς κατοχυρώνει το δικαίωμά τους να επωφελούνται από το μοναστήρι και τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής» δήλωσε σε τοπικό μέσο.
Οι μοναχοί πάντως που δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πως όλο αυτό είναι προς όφελος τους και θεωρούν πως η ιστορικότητα της απόφασης έχει να κάνει με την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ετοιμάζουν ήδη παγκόσμια κινητοποίηση και ενημέρωση του συνόλου των χριστιανικών Εκκλησιών αλλά και των υπολοίπων μονοθεϊστικών θρησκειών, αφού θεωρούν πως η ενέργεια αυτή του αιγυπτιακού κράτους είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη Μονή στους 15 αιώνες της λειτουργίας της αφού ουσιαστικά την καταργεί.
Όπως μεταδίδει η egypttelegraph, το δικαστήριο έκρινε ότι οι πιστοί της Μονής της Αγίας Αικατερίνης δικαιούνται να επωφεληθούν από το μοναστήρι και τους θρησκευτικούς αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, με το κράτος να κατέχει αυτούς τους χώρους ως δημόσια περιουσία. Αυτό λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πιστοί της μονής βρίσκονται εκεί με τη θρησκευτική τους ιδιότητα και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετουργίες υπό την ηγεσία του επισκόπου της μονής, ο οποίος διορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα Αρ. 306 του 1974. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων επιβλέπει αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους.
Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι συμβάσεις που καταρτίζονται μεταξύ της τοπικής επιτροπής και της μονής σχετικά με ορισμένα οικόπεδα που εκμεταλλεύονται οι πιστοί της μονής πρέπει να γίνονται σεβαστές, αποκλείοντας οποιαδήποτε καταπάτηση αυτών των εκτάσεων. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπόλοιπα «αμφισβητούμενα οικόπεδα» αποτελούν φυσικά καταφύγια, τα οποία αποτελούν όλα δημόσια κρατική περιουσία και δεν μπορούν να διατεθούν ή να αποκτηθούν με παραγραφή. Δεν έχουν εκδοθεί συμβάσεις σχετικά με αυτά από την αρμόδια αρχή.
Ερωτήματα για την απόφαση και την ερμηνεία της εγείρει και δεύτερο δημοσίευμα από το αιγυπτιακό m2youm7.com.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι απευθύνθηκε στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό του αιγυπτιακού κράτους για την ποικιλομορφία και τον πλουραλισμό. Ο Ελ Σίσι εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις «ψευδείς φήμες» που ισχυρίζονται ότι η Αίγυπτος είχε λάβει αρνητικά μέτρα κατά της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, εξηγώντας ότι «η Αίγυπτος δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο επειδή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της πίστης μας και την αιγυπτιακή πολιτική που εφαρμόζουμε».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ελ Σίσι τόνισε ότι «αυτό το θέμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του αιγυπτιακού κράτους και τις καθιερωμένες πολιτικές του για σεβασμό των θρησκευτικών ιεροτήτων και προστασία των θρησκευτικών συμβόλων όλων των αιρέσεων».
Ο πρόεδρος συνέχισε: «Όταν οι εξτρεμιστές έκαψαν 65 εκκλησίες στην Αίγυπτο, τις ξαναχτίσαμε και δημιουργούμε χώρους λατρείας για Μουσουλμάνους και Χριστιανούς σε νέες κοινότητες. Αν έχω Εβραίους πολίτες, θα χτίσω συναγωγές γι’ αυτούς».
Ο Σίσι τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ιδίως καθώς εξέφρασε ανησυχία για το ζήτημα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης. Υποστήριξε ότι υπάρχει μια «αιγυπτιακή-ελληνική δέσμευση στη σύμβαση μεταξύ της μονής», χαρακτηρίζοντάς την «αιώνια και ανέγγιχτη».
Σημειώνεται ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πριν 15 αιώνες και απολαμβάνει φήμης και σεβασμού. Παρά τις ιστορικές περιπέτειες, κατάφερε να επιβιώσει.
Απαντώντας για το ζήτημα με την Μονή Αγίας Αικατερίνης της Μονής Σινά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραμένει στην δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για την διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής», ενώ ξεκαθάρισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών».
«Όταν γίνει γνωστό το επίσημο και συνολικό περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και αξιολογηθεί σχετικά, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επικοινωνία για το θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Νωρίτερα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια πρώτη αντίδραση παρέπεμψε επίσης στα συμφωνηθέντα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, τονιζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από όσα συμφώνησαν Μητσοτάκης – Σίσι. Μάλιστα, υπήρξε και επικοινωνία του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Για μία ακόμη ιστορική «άλωση», για κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου, για υφαρπαγή και δήμευση της περιουσίας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά, κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά το θέμα που έχει ανακύψει με την εν λόγω Μονή: «Ουσιαστικά, η ίδια η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε, παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου Προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να καταλύσει κάθε έννοια δικαίου και, ουσιαστικά, να επιχειρήσει να σβήσει μονοκοντυλιά την ίδια την ύπαρξη της Μονής, αναιρώντας αυτή καθαυτή την όλη λειτουργία Της, το ίδιο το λατρευτικό και το πνευματικό Της έργο, ομοίως και το πολιτιστικό», δηλώνει ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Αναλυτικά, η δήλωση του Μακαριωτάτου:
«Ύστερα από τη χθεσινή σκανδαλώδη απόφαση βίαιης καταπάτησης των ανθρωπίνων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών, που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου, το παλαιότερο παγκοσμίως Ορθόδοξο Χριστιανικό Μνημείο, η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά, εισέρχεται σε μια μεγάλη δοκιμασία, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές…
Ουσιαστικά, η ίδια η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε, παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να καταλύσει κάθε έννοια δικαίου και, ουσιαστικά, να επιχειρήσει να σβήσει μονοκοντυλιά την ίδια την ύπαρξη της Μονής, αναιρώντας αυτή καθαυτή την όλη λειτουργία Της, το ίδιο το λατρευτικό και το πνευματικό Της έργο, ομοίως και το πολιτιστικό.
Η περιουσία της Μονής υφαρπάζεται και δημεύεται και ο πνευματικός αυτός Φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αντιμετωπίζει πλέον ζήτημα πραγματικής επιβίωσης.
Με απέραντη θλίψη και με εύλογη οργή, καλώ κάθε ελληνική και κάθε διεθνή Αρχή να αντιληφθεί το ύψιστο διακύβευμα και να προστρέξει άμεσα για την προστασία των θεμελιωδών θρησκευτικών ελευθεριών της Ιεράς Μονής του Σινά.
Καταδικάζω απερίφραστα κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος, που επί 15 αιώνες ισχύει στην εν λόγω περιοχή και απευθύνω έκκληση προς την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργήσει άμεσα τα δέοντα, ούτως ώστε να επανέλθει η κανονική και νόμιμη τάξη και να μην καταργηθεί ουσιαστικά η Ιερά Μονή.
Εκφράζω ολόψυχα την αδελφική μου αλληλεγγύη τόσο προς την αδελφότητα και προς τον καθηγούμενο αυτής, σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραιθώ κ. Δαμιανό όσο και προς τους Έλληνες αδελφούς, που διακονούν θυσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή του Σινά.
Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω, τέλος, πως σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μία ακόμη ιστορική “άλωση”.
Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.