ΤΕΤΑΡΤΗ 23.07.2025 18:18
MENU CLOSE

Μεταρρυθμίσεις vs Τέμπη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2388
29/05/2025
01.06.2025 06:40

Αν πιστέψει κάποιος τις πληροφορίες που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα, αλλά και την τρέχουσα επικρατούσα κατάσταση, θα συμπεράνει ότι στην κυβέρνηση κάπως αλλιώς περίμεναν την κατάθεση από τη Ν.Δ. της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Γκρίνιες

Έτσι, με γκρίνιες για διάφορους λόγους – από το ότι η Ν.Δ. παραπέμπει σε Προανακριτική βουλευτή της, μέχρι το ότι η παραπομπή γίνεται για πλημμέλημα – και με την ανησυχία για… δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία για την παραπομπή, η κυβέρνηση μπαίνει σε νέα φάση αβεβαιότητας, ξανά με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και τους χειρισμούς της. Και, αυτή τη φορά, το επίπεδο του ρίσκου είναι πολύ μεγάλο, για πολλούς λόγους.

Για παράδειγμα, στην – όχι και πολύ πιθανή – περίπτωση που η πρόταση της Ν.Δ. δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 ψήφους και θεωρώντας ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ (και ενδεχομένως και του ΣΥΡΙΖΑ) θα απορριφθούν, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο παράδοξο ο Καραμανλής να απαλλάσσεται από κάθε δικαστική διερεύνηση πιθανών ευθυνών του για το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται απολύτως απευκταία για την κυβέρνηση, καθώς θα γκρεμίσει ό,τι έχει επιτευχθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκρούσει τις κατηγορίες για συγκάλυψη πτυχών της τραγωδίας, κατηγορίες που, υπενθυμίζεται, την είχαν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση – και σε δημοσκοπική… ανομβρία – κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2025, λίγο πριν από τη δεύτερη «μαύρη» επέτειο του δυστυχήματος.

Τα μεγάλα ρίσκα

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι, ακόμα κι αν τα πράγματα κυλήσουν χωρίς προβλήματα και ακολουθηθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου»… μέχρι κεραίας, η παραπομπή του Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο και η Προανακριτική διαδικασία δεν αποκλείουν ότι δεν θα βρεθούν επιπλέον στοιχεία εις βάρος του πρώην υπουργού, τα οποία θα οδηγήσουν τους δικαστές να αναβαθμίσουν το κατηγορητήριο και να καλέσουν εκ νέου τη Βουλή να ψηφίσει.

Αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να βρει μπροστά της. Το τρίτο, εντούτοις, έκανε ήδη την εμφάνισή του, υπό τη μορφή της σφοδρής κριτικής για την πρόταση παραπομπής του Καραμανλή στην Προανακριτική για το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, τόσο από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, όσο και από την αντιπολίτευση, αλλά και από νομικούς.

Η οργή των συγγενών, που, 27 μήνες μετά την τραγωδία, συνεχίζουν να θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει με τους «τακτικισμούς» της, εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να αναζωπυρώσει το κίνημα που έβγαλε πριν από μερικούς μήνες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη και να ξαναβάλει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας, αφαιρώντας της την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον καθορισμό της ατζέντας.

Μεταρρυθμιστικός οίστρος

Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά θα φανούν το επόμενο διάστημα. Για την ώρα η κυβέρνηση, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μετατοπίσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα Τέμπη, αλλά και από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μοιάζει να επιστρέφει στον μεταρρυθμιστικό της οίστρο, ο οποίος είχε… χαθεί για κάποιο διάστημα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το κεφάλαιο της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συνταγματικής αναθεώρησης – άλλη μια πρωτοβουλία που προστίθεται σε αυτές της συνταγματικής κατοχύρωσης της αξιολόγησης στο Δημόσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και στη χώρα μας.

Ειδικά για το θέμα της μονιμότητας, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αποτελεί για την κυβέρνηση ένα διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της αντιπολίτευσης, και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, όταν αρχίσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε – ενδεχομένως – να το πάρει πίσω, αν η αντιπολίτευση συμφωνήσει, π.χ. στο θέμα της αξιολόγησης ή του άρθρου 16 (θέματα που ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε θέσει στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση «πουσάρει» (για να το πούμε λαϊκά…) πολύ τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη, ο οποίος θα έλθει να αντικαταστήσει κάποιους άλλους (επίσης προσωπικούς) αριθμούς (ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) για τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο και άλλους φορείς, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει τα πράγματα πιο απλά, πιο εύκολα και πιο ασφαλή, όσο αυξάνονται οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών.

Έμφαση στην καθημερινότητα

Ας μην ξεχνάμε δε ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει αρχίσει να εφαρμόζει το «βραχιολάκι» για τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία, με στόχο τη μείωση των χρόνων αναμονής, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του και των ασφαλών μετακινήσεων με τους σιδηροδρόμους της χώρας.

Χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάργηση του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωσή του στην ΑΑΔΕ, αλλά και η ίδρυση ενός νέου φορέα ελέγχου της αγοράς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να… χαλιναγωγήσει κάπως την ακρίβεια, ενώ ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών».

«Περιτύλιγμα» σε όλο αυτό το πακέτο είναι η αντιπαραβολή των προσπαθειών της κυβέρνησης για συνολική ανάταξη της χώρας και του παρελθόντος – και ειδικά της περιόδου 2015-2019. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στα Μέγαρα, σημείωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι φωνές του λαϊκισμού πάντα καραδοκούν. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην πολιτική να υπόσχεσαι ότι θα τα λύσεις όλα. (…) Και αν εμείς κάτι έχουμε αποδείξει, είναι ότι δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα και ότι μας ενδιαφέρει να είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία σας είχαμε πει».

Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ

Το σχέδιο αυτό μοιάζει να διασφαλίζει τους στόχους της κυβέρνησης να απευθύνεται σε συγκεκριμένα κρίσιμα τμήματα του εκλογικού σώματος – κυρίως δε στο Κέντρο, καθώς εκεί θεωρείται ότι θα δοθεί η μάχη των εκλογών και ο… κατακτητής του θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη στις εθνικές κάλπες όταν αυτές στηθούν. Ωστόσο, το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αν τελικά το μεταρρυθμιστικό της έργο έχει αποτύπωμα στην κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δύο μεγάλες υποθέσεις που ταλανίζουν την κυβέρνηση – τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ – θα μπορούσε κάποιος να πει ότι θα έπρεπε να αποτελούσαν ζητήματα αιχμής για την κυβέρνηση. Ειδικά για τον ΟΣΕ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην αρχή της πρώτης θητείας της κυβέρνησής του τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει. Ωστόσο, λίγο πριν από το τέλος της θητείας αυτής, η χώρα έζησε το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της.

Λίγο – πολύ τα ίδια συμβαίνουν και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ: έξι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., με πέντε υπουργούς και έξι διοικήσεις του οργανισμού να έχουν αλλάξει από τότε, φθάνουμε κυριολεκτικά στο «και πέντε», με τον κίνδυνο η χώρα να εξαιρεθεί από τις ευρωπαϊκές αγροτικές ενισχύσεις και την Ευρωπαία εισαγγελέα να ερευνά σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να λάβει η κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα για την κάθαρσή του.

Επίσης, με αφορμή την επίθεση και το… πιστολίδι που έπεσε προχθές στη Θεσσαλονίκη από Τούρκους, εικαζόμενα μέλη της τουρκικής μαφίας στη χώρα, εναντίον πρακτόρων της ΕΥΠ, τίθεται ζήτημα για τη δράση εγχώριων και… εισαγομένων εγκληματικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Και, παρά το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. (και μέσω του «ελληνικού FBI») έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, το ερώτημα παραμένει ποιο είναι το μέγεθος της εισαγόμενης εγκληματικότητας.

Όσο για το ΕΣΥ, το οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της δεύτερης τετραετίας, αν εξαιρέσει κάποιος έργα υποδομών που γίνονται μέσω του ταμείου ανάκαμψης, αλλά και παρεμβάσεις όπως τα απογευματινά χειρουργεία, επίσης χρηματοδοτούμενα από το ταμείο αυτό, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και συχνά η λειτουργία του επαφίεται στον… πατριωτισμό των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Προφανώς, η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται για σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, κυρίως στον τομέα του ψηφιακού κράτους, όπου δεκάδες γραφειοκρατικές… ταλαιπωρίες έχουν γίνει πιο απλές και πιο γρήγορες και εύκολες για τους πολίτες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το συνολικό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης δεν είναι το μεγάλο ατού της, όταν απευθύνεται στην κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στον δρόμο προς τη ΔΕΘ το κύριο βάρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού θα πέσει σε μέτρα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αφορούν το… πορτοφόλι των πολιτών, είτε μέσω κάποιων νέων φοροελαφρύνσεων είτε και άμεσης ενίσχυσης εισοδημάτων, όπως π.χ. το βοήθημα των 250 ευρώ που θα δίδεται σε χαμηλοσυνταξιούχους ή η ενίσχυση των ενοικιαστών, δηλαδή, μέτρα που κάνουν επικοινωνιακό… γκελ στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Προανακριτική: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τις κυβερνητικές πιέσεις – Ο φόβος των γαλάζιων διαρροών και η στάση του Καραμανλή  

Τέμπη: Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για τον Κώστα Καραμανλή

Προανακριτική για Καραμανλή: Αγωνία στο Μαξίμου για τη στάση των γαλάζιων βουλευτών – Φόβοι για διαρροές στην ψηφοφορία

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.07.2025 18:17
Exit mobile version