ΚΥΡΙΑΚΗ 03.08.2025 00:17
MENU CLOSE

Κατολισθήσεις στην Κρήτη μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι για την ισχυρή δόνηση

03.06.2025 17:03

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε σημεία του δρόμου Ιεράπετρας-Βιάννου, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τα ολοήμερα σχολεία έκλεισαν, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και εκείνα που λειτουργούσαν με απογευματινό ωράριο.

Όσον αφορά την αυριανή ημέρα, αν δεν υπάρχει κάτι απρόοπτο, τα σχολεία στον Δήμο Ιεράπετρας, θα λειτουργήσουν κανονικά.

«Δεν συνδέεται με αυτόν της Ρόδου»

Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Ρόδου και τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σήμερα το μεσημέρι με επίκεντρο 14 χλμ ανατολικά της νήσου Χρυσής Λασιθίου. Αυτό αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

«Είναι τελείως ανεξάρτητο γεγονός, τελείως διαφορετική περιοχή με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, και παρόλο που όλοι αυτοί οι σεισμοί που εκδηλώνονται δίνουν μία εντύπωση ότι έχουμε διέγερση η σύμπτωση απλά και μόνο είναι χρονική, τίποτε άλλο», εξηγεί ο κ. Λέκκας ενώ προσθέτει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Από την πλευρά του ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε στην περιοχή του τόξου «ωστόσο βρίσκεται στον φλοιό της πλάκας του Αιγαίου». «Είναι επιφανειακός σεισμός δεν είναι στην πλάκα που υποβυθίζεται, την αφρικανική. Από εκεί και πέρα ως επιφανειακός σεισμός αναμένεται να έχει μία διαφορετική συμπεριφορά δεν είναι απίθανο να έχει κάποιους περισσότερους μετασεισμούς αλλά αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες ώρες. Μέχρι στιγμής είναι πολύ αρχή και δεν μπορούμε να πούμε κάτι», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραστάθης.

Σχετικά με τη σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 21 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου ο κ. Καραστάθης επισημαίνει ότι σχετίζεται με την υποβύθιση της αφρικανικής πλάκας ήταν ενδιαμέσου βάθους και πιο κοντά στα τουρκικά παράλια.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι δέκα «Ντε Γκρες» – Συζητήθηκε στο ΣτΕ η συνταγματικότητα ή μη του επιθέτου

Καιρός: Θα δούμε πάλι 45αρια; Η πρώτη εκτίμηση Τσατραφύλλια για το φετινό καλοκαίρι

Κάντανος: Σήκωσαν πανό για την Παλαιστίνη στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα (photos)

ΚΥΡΙΑΚΗ 03.08.2025 00:15
Exit mobile version