ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 21:52
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Ο πνευματικός ηγέτης των Σιΐτών καταδικάζει τις απειλές κατά Χαμενεΐ - «Μια τέτοια εγκληματική πράξη θα προμήνυε σοβαρές επιπτώσεις»

19.06.2025 14:18

Ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, η ανώτατη θρησκευτική αρχή για εκατομμύρια σιίτες του Ιράκ και ολόκληρου του κόσμου, καταδίκασε σήμερα οποιαδήποτε «απειλή» επίθεσης «στους υψηλόβαθμους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες» του Ιράν.

Το θρησκευτικό του κύρος στους σιίτες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιστοιχεί σε αυτό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ενώ και οι δύο έχουν το αξίωμα του αγιατολάχ. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αποτέλεσε την Τρίτη στόχο απειλών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν «ακριβώς πού κρύβεται ο λεγόμενος “ανώτατος ηγέτης”» του Ιράν, αλλά δεν σχεδιάζουν «να τον βγάλουν από τη μέση (να τον σκοτώσουν!), τουλάχιστον προς το παρόν».

Την προηγούμενη ημέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επίσης βεβαιώσει ότι ο φόνος του αγιατολάχ Χαμενεΐ «θα τερμάτιζε τη σύγκρουση». Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν οφείλει «να απαντήσει για τα εγκλήματά του» μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της χώρας επλήγη από ιρανικό πύραυλο.

Στην ανακοίνωσή του, ο μεγάλος αγιατολάχ Σιστάνι ζήτησε επίσης να γίνουν διεθνείς προσπάθειες «για να τεθεί τέλος σε αυτόν τον άδικο πόλεμο και να βρεθεί μια ειρηνική και δίκαιη λύση στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν εγείρει φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση, από την οποία, σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα γλίτωνε το γειτονικό Ιράκ, όπου ένοπλες ομάδες, συμμαχικές της Τεχεράνης, απείλησαν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περίπτωση άμεσης ανάμειξης της Ουάσινγκτον σε αυτή.

Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ σιίτες με στρατιωτικές στολές διαδήλωσαν κραδαίνοντας ιρακινές και ιρανικές σημαίες στην πόλη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, στα σύνορα με το Ιράν, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP.

Διαβάστε επίσης

Αίγυπτος: Δύο νεκροί μετά από κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου στο Κάιρο

Μέση Ανατολή: «Αν μας επιτεθούν, θα τους δώσουμε ένα μάθημα», απαντά το Ιράν στον Τραμπ – «Ο Χαμενεΐ δεν μπορεί να υπάρχει», λέει ο Κατς (photos/videos)

Μεξικό: «Εξαιρετικά επικίνδυνος» ο τυφώνας Έρικ, απειλεί τις νοτιοδυτικές ακτές – Ενισχύθηκε στην κατηγορία 4

ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 21:51
Exit mobile version