ΣΑΒΒΑΤΟ 16.08.2025 13:36
MENU CLOSE

«Τζάνειο»: Οι 8 οι αιτίες που οδήγησαν στη λάθος μετάγγιση αίματος

21.06.2025 11:44

Σαφή αναφορά σε παραβίαση του πρωτοκόλλου και κατάρρευση των δικλείδων ασφαλείας κάνει λόγο το πόρισμα του ΟΔΙΠΥ, το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας για τη λάθος μετάγγιση αίματος στο «Τζάνειο».

Ειδικότερα, το πόρισμα αναφέρεται σε 8 σημεία στα οποία έγιναν σφάλματα, μεταξύ των οποίων τον ανθρώπινο παράγοντα, την κόπωση, τον φόρτο εργασίας του προσωπικού, αλλά και βλάβη στον εξοπλισμό που θα μπορούσε να διευκολύνει στην ταυτοποίηση.

Αναλυτικά:

  • Ανθρώπινος παράγοντας
  • Μη συστηματοποιημένη εκπαίδευση προσωπικού
  • Απουσία διάκρισης αρμοδιοτήτων και ρόλων μεταξύ νοσηλευτών
  • Μη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο
  • Αδυναμία διπλής ταυτοποίησης κατά τη διαδικασία μετάγγισης αίματος
  • Λανθασμένη πρακτική ταυτοποίησης ασθενούς με τον αριθμό κλίνης
  • Βλάβη εξοπλισμού που οδήγησε στην ταυτοποίηση μέσω βραχιολιών
  • Κόπωση του προσωπικού λόγω φόρτου εργασίας

Σχολιάζοντας το πόρισμα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση του πρωτοκόλλου» και ανακοίνωσε τη σύνταξη νέου, αυστηρότερου και ασφαλέστερου πλαισίου διαδικασιών.

«Αν είχε ακολουθηθεί το πρωτόκολλο, αν –για παράδειγμα– ο βοηθός νοσηλευτή είχε την εποπτεία της προϊσταμένης νοσηλεύτριας, που ήταν παρούσα αλλά δεν τον συνόδευσε, θα υπήρχε το λεγόμενο “δεύτερο μάτι” για να αποφευχθεί το λάθος. Αυτό, δυστυχώς, δεν συνέβη», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται η 62χρονη

Στο μεταξύ, σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ η 62χρονη γυναίκα με τους γιατρούς να κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για να την κρατήσουν στη ζωή.

Μετά το περιστατικό αυτό, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αυστηροποιήσει το πρωτόκολλο των μεταγγίσεων ώστε να υπάρχουν ακόμη περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη σε άλλες περιπτώσεις

Γιαννάκος – ΠΟΕΔΗΝ: «Η αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου είναι σωστή, αλλά με τι προσωπικό;»

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ζήτησε «ταπεινά συγγνώμη» για το ανθρώπινο λάθος, τονίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να μηδενιστεί το έργο των υγειονομικών εξαιτίας ενός τραγικού περιστατικού.

«Ναι, έγινε λάθος. Αλλά οι μεταγγίσεις είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία: 500.000 φιάλες αίμα χορηγούνται ετησίως, οι περισσότερες από βοηθούς νοσηλευτές, χωρίς προβλήματα», ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Σε πολλές βραδινές βάρδιες, ένας μόνο ΔΕ βοηθός νοσηλευτή φροντίζει ολόκληρη κλινική, όπως είπε και πρόσθεσε πως σε νησιωτικά νοσοκομεία-κλειδιά για τουριστικές περιοχές, τη μετάγγιση κάνουν αποκλειστικά βοηθοί νοσηλευτές.

«Το λιγοστό προσωπικό ιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό, προσωπικό υπηρεσιών στήριξης τρέχουν και δεν φθάνουν. Παρέχουν υπηρεσίες υπό πίεση και εργασιακή εξάντληση. Μιλάει το πόρισμα για αυστηροποίηση του Πρωτοκόλλου. Ποιος δεν το θέλει; Με το υπάρχον προσωπικό όμως είναι ακατόρθωτο. Οι γιατροί εφημερεύουν μόνοι, με ταυτόχρονες εισαγωγές και μεταγγίσεις, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν», επισήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ζητούν προσλήψεις και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε, στις 90.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 45.000 μόνιμοι υπάλληλοι και 25.000 συμβασιούχοι.

«Μιλάμε για τουλάχιστον 20.000 κενά, σε οργανισμούς ξεπερασμένους από το 2013 που δεν προβλέπουν τις σημερινές ανάγκες», τόνισε ο κ. Γιαννάκος και προειδοποίησε για το κύμα φυγής υγειονομικών προς το εξωτερικό που θα συνεχιστεί, εάν δεν υπάρξει:

  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Αύξηση μισθών (σήμερα 700-800 ευρώ για βοηθούς νοσηλευτές)
  • Κίνητρα για νέες προσλήψεις

«Με αυτά τα λεφτά και αυτές τις συνθήκες, ποιος θα έρθει να δουλέψει;», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιά στον Όλυμπο – Και ελικόπτερο στη μάχη της κατάσβεσης

Πάτρα: Νέα 24ωρη απεργία των ναυτεργατών – «Δεμένα» για 6η μέρα τα πλοία στο λιμάνι

Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στη Λαμία – Πλημμύρες και χαλάζι σε πολλές περιοχές της Φθιώτιδας, 253 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των ισχυρών ανέμων στη Θεσσαλία

ΣΑΒΒΑΤΟ 16.08.2025 13:35
Exit mobile version