search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.10.2025 01:20
MENU CLOSE

Φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην πρωτεύουσα και το 2026 βάζει το ΥΠΟΙΚ- Στο τραπέζι έχει πέσει και η επέκταση του μέτρου

01.07.2025 06:15
airbnb

Η απαγόρευση φαίνεται οτι συνεχίζεται τουλάχιστον έως και τα τέλη του 2026 νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις στο κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με πηγες του ΥΠΟΙΚ. Την ίδια ώρα εξετάζεται ακόμη και η επέκταση του μέτρου και σε νέες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και σε πόλεις με αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Ο κύριος στόχος είναι να συγκρατηθούν οι τιμές των ενοικίων και να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση.

Θυμίζουμε ότι η απαγόρευση έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) στα τρία πρώτα δημοτικά διαμερίσματα της πρωτεύουσας εφαρμόζεται ήδη από τον Ιανουάριο του 2025 και κανονικά λήγει στο τέλος του έτους.

Ωστόσο λόγω της έξαρσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ενοικίασης, η παράταση φαίνεται να είναι επιβεβλημένη για το οικονομικό επιτελείο το οποίο στοχεύει στην αποφυγή περαιτέρω αύξησης των ενοικίων και στη διατήρηση της διαθεσιμότητας ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση.

Άλλωστε με βάση τη νομοθεσία, οι υπουργοί Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορούν να επεκτείνουν τους περιορισμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, εφόσον διαπιστωθεί επιδείνωση της στεγαστικής κατάστασης.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα μέτρα, η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα κατάγραψε νέο ρεκόρ προσφοράς κλινών τον περασμένο Απρίλιο με τα καταλύματα τύπου Airbnb να προσφέρουν μεγαλύτερο αριθμό κλινών από τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), φέτος, από τον Απρίλιο, σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης διατίθενται 1.007.718 κλίνες σημειώνοντας αύξηση 7-10% σε σύγκριση με πέρυσι. Αριθμός που ξεπερνάει κατά περίπου 107.000 κρεβάτια τις διαθέσιμες κλίνες στα ξενοδοχεία.

Διαβάστε επίσης:

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Γιάννης Στουρνάρας: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πόσο… βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι χώρες του ΝΑΤΟ, μετά τη συμφωνία για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.10.2025 01:07