ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 00:23
MENU CLOSE

Καύσωνας: Τι είναι ο «θερμικός θόλος» που... ψήνει την Ευρώπη

01.07.2025 09:55

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ψήνεται αυτή τη στιγμή σε έναν λεγόμενο «θερμικό θόλο» – συνθήκες που μοιάζουν λίγο με φούρνο πίτσας, οι οποίες καίνε την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και όχι μόνο.

via Sky News

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν οι θερμικοί θόλοι γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι. Ο κλιματολόγος Μάικλ Μπερν από το Πανεπιστήμιο του St Andrews είπε στο Sky News ότι «ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι θερμικοί θόλοι θα γίνουν πιο συχνοί καθώς το κλίμα θερμαίνεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνότερα καύσωνες», αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση.

«Αυτό όμως που είναι πεντακάθαρο είναι ότι η κλιματική αλλαγή “πειράζει τα ζάρια” με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν εμφανίζεται ένας θερμικός θόλος, να φέρνει θερμότερες και πιο επικίνδυνες θερμοκρασίες», προσθέτει. Ενώ οι θερμικοί θόλοι δεν είναι κάτι καινούργιο, οι πιο έντονες επιπτώσεις τους είναι. Η Ευρώπη είναι ήδη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή και η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο, καθιστώντας κάθε καύσωνα και θερμικό θόλο πιο θερμό από πριν.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων παγιδεύουν περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνοντας τις μέσες θερμοκρασίες. Η δρ. Φριντερίκε Ότο, ανώτερη λέκτορας κλιματικής επιστήμης στο Imperial College του Λονδίνου, λέει: «Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τη ζέστη στην Ευρώπη, καθιστώντας τους καύσωνες πολύ πιο συχνούς, ιδίως τους πιο θερμούς, και πιο έντονους».

Ο καθηγητής Τζέιμς Ντάικ, ειδικός στην κλιματική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Exeter, προσθέτει: «Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες καύσωνα είναι η ταχεία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων». Αλλά πρέπει επίσης να προσαρμοστούμε στον θερμότερο κόσμο, λένε οι ειδικοί, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι και τα κτίρια μπορούν να διατηρούνται δροσερά για να αποφύγουμε τις επικίνδυνες παρενέργειες.

Οι επιστήμονες αποκαλούν τους καύσωνες «σιωπηλό δολοφόνο» επειδή οδηγούν σε πολλούς περισσότερους επιπλέον θανάτους, ιδίως σε όσους είναι ήδη ευάλωτοι. Είναι επίσης επικίνδυνοι για τα μικρά παιδιά – των οποίων τα μικρά σώματα θερμαίνονται ταχύτερα – και τις έγκυες γυναίκες, και ενέχουν τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων. Οι παρενέργειες πλήττουν όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τη γη και τα κτίρια. Η ζέστη τροφοδοτεί τις συνθήκες για πυρκαγιές και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε καλλιέργειες, σιδηροδρομικές γραμμές και ηλεκτρικά καλώδια.

Διαβάστε επίσης

Ο Τραμπ ζητά… «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις του Μασκ – «Ίσως θα πρέπει να κλείσει το μαγαζί και να επιστρέψει στη Νότια Αφρική»

Ιταλία: Νεκρός ένας άνδρας που παρασύρθηκε από χείμαρρο (videos)

Γάζα: Πάνω από 100 νεκροί χθες παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 00:16
Exit mobile version