Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Στο Ντουμπάι, το WOOHOO, ένα εστιατόριο που θέλει να προωθήσει το «φαγητό στο μέλλον», πρόκειται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα.
Σύμφωνα με το Reuters, το φαγητό στο WOOHOO θα ετοιμάζεται από ανθρώπους, προς το παρόν, αλλά όλα τα άλλα – από το μενού μέχρι την ατμόσφαιρα και την εξυπηρέτηση – θα σχεδιάζονται από ένα γαστρονομικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται “Chef Aiman”.
Ο Aiman - μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από τις λέξεις «Τεχνητή Νοημοσύνη» (AI) και «άνθρωπος» – έχει εκπαιδευτεί σε δεκαετίες έρευνας στην επιστήμη των τροφίμων, δεδομένα μοριακής σύνθεσης και πάνω από χίλιες συνταγές από μαγειρικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ahmet Oytun Cakir, ένας από τους ιδρυτές του WOOHOO.
Ενώ ο σεφ Aiman δεν μπορεί να γευτεί, να μυρίσει ή να αλληλεπιδράσει με τα πιάτα του όπως θα έκανε κανονικά ένας σεφ, το μοντέλο λειτουργεί αναλύοντας την κουζίνα στα συστατικά της μέρη, όπως η υφή, η οξύτητα και το ουμάμι, και επανασυναρμολογώντας τα σε ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων και συστατικών, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Aiman.
Αυτά τα πρωτότυπα στη συνέχεια βελτιώνονται από ανθρώπους μάγειρες που δοκιμάζουν τους συνδυασμούς και παρέχουν καθοδήγηση, σε μια προσπάθεια με επικεφαλής τον διάσημο σεφ Reif Othman με έδρα το Ντουμπάι.
«Οι απαντήσεις τους στις προτάσεις μου με βοηθούν να κατανοήσω καλύτερα τι λειτουργεί πέρα από τα καθαρά δεδομένα», εξήγησε ο Aiman, σε μια συνέντευξη με το διαδραστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
Ο στόχος, λένε οι δημιουργοί του Aiman, δεν είναι να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο στοιχείο της μαγειρικής, αλλά να το συμπληρώσουν.
«Η ανθρώπινη μαγειρική δεν θα αντικατασταθεί, αλλά πιστεύουμε ότι (το Aiman) θα αναβαθμίσει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα», δήλωσε ο Oytun Cakir, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φιλοξενίας Gastronaut.
Το Aiman έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσει συνταγές που επαναχρησιμοποιούν συστατικά που συχνά απορρίπτονται από τα εστιατόρια, όπως τρίμματα κρέατος ή λίπος, είπε.
Μακροπρόθεσμα, οι ιδρυτές του WOOHOO πιστεύουν ότι το Aiman θα μπορούσε να λάβει άδεια σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας τα απόβλητα της κουζίνας και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα.
Διαβάστε επίσης:
Ο Ράμα… γονάτισε ξανά μπροστά στην… θέα της Μελόνι (Video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.