search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.09.2025 09:26
MENU CLOSE

Οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα απειλούν την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ισορροπία

10.07.2025 06:15
timologia_reumatos_new

Η διαρκής αύξηση του πληθωρισμού αποκαλύπτει τις βαθύτερες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι μηχανισμοί της οποίας δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα νοικοκυριά από το κύμα ανατιμήσεων.

Οι εκρηκτικές αυξήσεις στα ενοίκια και την ενέργεια, βασικές ανάγκες για κάθε πολίτη, επιβαρύνουν δυσανάλογα τις οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, υπονομεύοντας το βιοτικό τους επίπεδο. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι κρατικοί μηχανισμοί δεν φαίνεται να έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αναχαίτιση της ακρίβειας, ενώ η αποτυχία στην προστασία των ευάλωτων ομάδων προκαλεί εύλογη δυσπιστία στην κοινωνία απέναντι στις αρμόδιες αρχές. Η καθυστέρηση σε στοχευμένες παρεμβάσεις στοιχίζει στην κοινωνική συνοχή.

Σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που επηρεάζουν άμεσα τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Ιούνιο του 2025, η κατηγορία της στέγασης παρουσίασε άνοδο 7,1%, κυρίως λόγω αυξήσεων στα ενοίκια κατοικιών, στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, καθώς και στις τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες στον τομέα της εστίασης και φιλοξενίας, όπως ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, σημείωσαν επίσης αύξηση 7,1%. Αυτό αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος, με τις τιμές σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία να αυξάνονται σημαντικά, επηρεάζοντας το κόστος διαβίωσης αλλά και τον τουρισμό.

Στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω αυξήσεων στα είδη ένδυσης, επηρεάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,3%, με αυξήσεις σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες: ψωμί και δημητριακά, κρέατα, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα, λαχανικά, καθώς και σε προϊόντα όπως ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και καφές. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου υποχώρησε κατά 32,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις συνολικές αυξήσεις.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών συγκεντρώνονται στον ηλεκτρισμό (23,1%), στα ενοίκια κατοικιών (11,4%), στον καφέ (10,8%), στα νωπά ψάρια (9,7%) και στα φρούτα (8,1%). Αντίθετα, σημαντικές μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν στο ελαιόλαδο (-32,9%), το πετρέλαιο θέρμανσης (-12,9%), τον εξοπλισμό ήχου και εικόνας (-8,8%), στις σάλτσες (-6,2%) και στα καύσιμα και λιπαντικά (-5,9%).

Συνολικά, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), που συγκρίνει τις τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτινάχθηκε τον Ιούνιο στο 3,6%, έναντι 3,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τις εκτιμήσεις της Eurostat. Η μέση αύξηση του δείκτη κατά το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2024 – Ιουνίου 2025 παρέμεινε στο 3,1%, ίδια με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τις διαρκείς πιέσεις που δέχεται η αγορά και το καταναλωτικό κοινό, με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι αυξήσεις στα ενοίκια και στις τιμές της ενέργειας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα, καταθέσεις και εμβάσματα στο φως: 930 υποθέσεις «μαύρου» χρήματος εξετάζουν οι Αρχές

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα ύψους 138 εκατομμυρίων ευρώ για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια

Πάνω από 40 χιλιάδες αιτήσεις για διακοπή εργασιών υποβλήθηκαν ψηφιακά με αυτοματοποιημένη έγκριση από την ΑΑΔΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.09.2025 09:24