Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Έχουν ήδη συμπληρωθεί 40 και πλέον μήνες ακατάπαυστων συγκρούσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η πιθανότητα ειρηνευτικής συμφωνίας απομακρύνεται καθημερινά.
Ειδικά μετά την επισημοποίηση της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την αναστολή της παράδοσης των αμερικανικών κρίσιμων πυρομαχικών και όπλων προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τη συνεχιζόμενη συγκαταβατικότητα του Τραμπ απέναντι στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Πούτιν, και την αμηχανία των Ευρωπαίων, γίνεται σαφές ότι όχι μόνο μειώνονται σημαντικά τα περιθώρια διεξαγωγής ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός, αλλά αντίθετα αυξάνεται η πιθανότητα μιας μακροχρόνιας παράτασης του πολέμου. Ενός πολέμου που τείνει να επεκταθεί δυτικότερα της Ουκρανίας και για τον οποίο ήδη προετοιμάζεται η Ρωσία, αλλά η Ευρώπη απλώς ανησυχεί.
Από τα τέλη Μαΐου, σε επιχειρησιακό επίπεδο καταγράφονται ολοένα και μαζικότερες ρωσικές επιθέσεις με drones και βαλλιστικά βλήματα κυρίως κατά αστικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις προωθούνται αργά αλλά σταθερά κατά μήκος των περίπου 1.500 χιλιομέτρων της πρώτης γραμμής. Μάλιστα, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής περιοχής Λουχάνσκ.
Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έθεσε και πάλι το ζήτημα της πρόωρης παύσης των εχθροπραξιών, ενώ ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει από τους πολεμικούς της στόχους. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αναζητά μια πολιτική διαπραγματευτική επίλυση της σύγκρουσης, αλλά υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει να επιτύχει τους δηλωμένους στόχους της. Πέραν αυτών όμως, μεταξύ των δύο ηγετών δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για έναν τρίτο γύρο διμερών διαπραγματεύσεων.
Το Κρεμλίνο επιμένει στη στρατιωτική λύση και το επιβεβαίωσε την προηγούμενηΔευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όταν σε συνέντευξή του στο ουγγρικό μέσο Magyar Nemzet ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία είναι κατά της κατάπαυσης του πυρός, διότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θα χρησιμοποιήσουν την παύση, για να ανασυνταχθούν και να ανασυστήσουν τον ουκρανικό στρατό». Είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να αποκομίσει κέρδη επί του πεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου» (Institute for the Study of War – ISW), τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη συνδυασμένη επίθεση από την έναρξη του πολέμου με συνολικά 509 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (στην πλειονότητά τους Shahed drones), έξι βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους Iskander-M/KN-23 και τέσσερα βλήματα cruise Iskander-K, πλήττοντας οικιστικές και πολιτικές υποδομές στο Κιρόβοχραντ, την Πολτάβα, την Οδησσό και την περιφέρεια του Κιέβου.
Τον Ιούνιο του 2025, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν εναντίον της Ουκρανίας περισσότερα από 330 βλήματα (βαλλιστικά και cruise), πάνω από 5.000 οπλισμένα drones και περίπου 5.000 βόμβες ολίσθησης (βόμβες στις οποίες έχουν προστεθεί πτερύγια και ένα κιτ καθοδήγησης, προκειμένου να ρίπτονται σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο).
Το τελευταίο δίμηνο, οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιθέσεις με οπλισμένα drones εντός της Ρωσίας, στοχοποιώντας κυρίως τη ρωσική αμυντική βιομηχανία και αεροπορικές βάσεις.
Τη νύχτα της 4ης προς την 5η Ιουλίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν με drones το ρωσικό εργοστάσιο VNIIR-Progress στο Τσεμποκσάρι της Δημοκρατίας της Τσουβασίας, το οποίο παράγει τις κεραίες «Kometa», που χρησιμοποιούνται σε drones Shahed, σε βλήματα cruise Iskander-K και σε κατευθυνόμενες βόμβες KAB. Την ίδια ημέρα, έπληξαν επίσης μια αποθήκη κατευθυνόμενων βομβών KAB, καθώς και ένα αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Μπορίσογκλεμπσκ στην περιφέρεια Βόρονεζ.
Στις 7 Ιουλίου, στοχοποίησαν το ρωσικό χημικό εργοστάσιο Κρασνοζαβόντσκ στην περιφέρεια της Μόσχας και το διυλιστήριο πετρελαίου Ίλσκι στο Κράι Κρασνοντάρ (ανατολικά της Κριμαίας).
Οι ολλανδικές και οι γερμανικές υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συχνά απαγορευμένους χημικούς παράγοντες, κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC). Συγκεκριμένα, εντείνουν τις ρίψεις ασφυκτικών παραγόντων με drones σε ουκρανικά χαρακώματα. Εκτιμάται ότι ορισμένα από τα κέρδη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης οφείλονται στις ρίψεις αυτών των χημικών παραγόντων.
Παρά την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου συνεχίζουν να παρέχουν πολύτιμη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Συγκεκριμένα:
Παρ’ όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μοναδικός εταίρος της Ουκρανίας που μπορεί να παρέχει ορισμένα κρίσιμα οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα και με ταχείς ρυθμούς, ειδικά στην αεράμυνα όπου οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, όμως στις 7 Ιουλίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι αφενός είναι δυσαρεστημένος με τον Πούτιν επειδή δεν συνεργάζεται μαζί του για την ειρήνη, αφετέρου θα παρασχεθεί πρόσθετη αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία θα αποτελείται κυρίως από αμυντικά όπλα.
* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι ταξίαρχος ε.α. της Π.Α. και γεωστρατηγικός αναλυτής, [email protected]
Διαβάστε επίσης:
Το λιβυκό πάθημα – Ο Χαφτάρ, ο Πούτιν και η πρόθυμη Ελλάς
Τα ιερά και τα όσια της αρπαχτής
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.