Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Εξηγήσεις για τους αμφιλεγόμενους -κατά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών- διορισμούς των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και της Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζητά επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Ο ΔΣΑ έχει προσφύγει στο ΕΔΔΑ κατά των αποφάσεων (υπ΄ αριθμ. 1639/2024 και 1640/2024) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτες, λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος, οι αιτήσεις ακυρώσεων που είχε υποβάλει ο ΔΣΑ κατά των διορισμών μελών των δύο Ανεξάρτητων Αρχών (ΕΣΡ και ΑΔΑΕ), επειδή είχαν γίνει χωρίς την απαιτούμενη από το Σύνταγμα ειδική πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Κατά το τυπικό, που ορίζει το Σύνταγμα για τέτοιους διορισμούς, απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων από το συγκεκριμένο εκλεκτορικό σώμα.
Το Σεπτέμβριο του 2023 η Διάσκεψη αποτελείτο από 27 μέλη και τα 3/5 της αντιστοιχούσαν σε 16,2 ψήφους. Τότε η κυβέρνηση έκανε… στρογγυλοποίηση προς τα κάτω, στις 16 ψήφους, θεωρώντας ότι είχε επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Το ανώτατο δικαιοδοτικό δικαστήριο της Ευρώπης χαρακτήρισε το ζήτημα «Communicated Case» («Διαβιβασθείσα υπόθεση»), όπως αναφέρει η Νομική Βιβλιοθήκη και ο Γιώργος Γούλας, που σημαίνει ότι το δικαστήριο του Στρασβούργου έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» του τους επίμαχους αμφισβητούμενους διορισμούς.
Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, δύο κύριες παραβάσεις εγείρονται:
* Έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης: Οι διορισμοί φέρονται να έγιναν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, μια διαδικασία που κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη της συνταγματικά απαιτούμενης ευρύτερης συναίνεσης.
* Μη τήρηση της προβλεπόμενης πλειοψηφίας: Η επιλογή των προσώπων πραγματοποιήθηκε με 16 επί συνόλου 27 ψήφων. Αυτό, κατά τον ΔΣΑ, συνιστά μία ψήφο λιγότερη από τις ελάχιστες συνταγματικά απαιτούμενες (τα 3/5) των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (άρθρο 101Α παρ. 2 του Συντάγματος). Η στρογγυλοποίηση των 16,2 ψήφων προς τα κάτω αμφισβητείται ως πρόδηλη παραβίαση του Συντάγματος.
Διαβάστε επίσης:
ΣΚΑΪ: Το σπορτίφ ριάλιτι «Exathlon» ξαναπρογραμματίζεται (video)
Ρεπόρτερ «έσωσε» ταξιδιώτες που περίμεναν σε λάθος ουρά – «Στο άλλο καράβι, φύγετε» (Video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.