ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 02:55
MENU CLOSE

Ποιοι είναι οι Δρούζοι και γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Συρία 

17.07.2025 06:05


Η Συρία έχει πληγεί από ένα νέο κύμα θανατηφόρας θρησκευτικής βίας, που έχει φέρει στο προσκήνιο τη μειονότητα των Δρούζων, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ.

Τι συνέβη αυτή την εβδομάδα;

Ο συριακός στρατός εισήλθε στη Σουέιντα, ένα προπύργιο της κοινότητας των Δρούζων στο νότιο τμήμα της χώρας, την Τρίτη, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δυνάμεων των Δρούζων και των φυλών Βεδουίνων, οι οποίες αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων.

Οι συγκρούσεις άφησαν τουλάχιστον 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες μέχρι την Τρίτη.

Ισλαμιστικές δυνάμεις που συμμάχησαν με τη συριακή κυβέρνηση εντάχθηκαν στη μάχη αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας την ανησυχία μεταξύ των Δρούζων και ωθώντας μια βασική προσωπικότητα της κοινότητας να ζητήσει διεθνή προστασία.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τους Δρούζους στη Συρία, εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που προελαύνουν προς τη Σουέιντα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις για την προστασία της ομάδας.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αρκετοί πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις επιδρομές, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Το υπουργείο χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Ο Τομ Μπαράκ, απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «ανησυχητικές από όλες τις πλευρές και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό, χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα για τους Δρούζους, τις φυλές Βεδουίνων, τη συριακή κυβέρνηση και τις ισραηλινές δυνάμεις».

Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος του Axios και αναλυτής του CNN, Μπαράκ Ραβίντ, δήλωσε στο X ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον των συριακών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, επικαλούμενος έναν Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονόμασε.

Αλλά την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε ότι ο στρατός θα εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Σουέιντα εάν δεν αποσυρθούν από την περιοχή.

«Το συριακό καθεστώς πρέπει να αφήσει τους Δρούζους στη Σουέιντα να φύγουν και να αποσύρει τις δυνάμεις του», δήλωσε ο Κατζ σε δήλωση που κοινοποίησε ο εκπρόσωπός του. «Οι (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις δυνάμεις του καθεστώτος μέχρι να αποσυρθούν από την περιοχή – και σύντομα θα ανεβάσουν τον πήχη των απαντήσεων κατά του καθεστώτος εάν το μήνυμα δεν γίνει κατανοητό».

Αργότερα την Τετάρτη, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του, εξαπολύοντας ένα κύμα επιθέσεων με στόχο ένα κτίριο του Υπουργείου Άμυνας και μια περιοχή κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι;

Οι Δρούζοι είναι μια αραβική αίρεση περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία, όπου οι Δρούζοι αποτελούν την πλειοψηφία στην επαρχία Σουέιντα, η κοινότητα βρέθηκε κατά καιρούς παγιδευμένη ανάμεσα στις δυνάμεις του πρώην καθεστώτος Άσαντ και εξτρεμιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Με ρίζες στην Αίγυπτο τον 11ο αιώνα, η ομάδα ασκεί ένα παρακλάδι του Ισλάμ που δεν επιτρέπει προσηλυτισμούς και κανέναν γάμο με άλλους.

Στη Συρία, η κοινότητα των Δρούζων συγκεντρώνεται γύρω από τρεις κύριες επαρχίες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967, πριν το προσαρτήσει επίσημα το 1981. Οι Δρούζοι μοιράζονται την περιοχή με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε περισσότερους από 30 οικισμούς.

Οι περισσότεροι Δρούζοι που ζουν στα Γκολάν αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και απέρριψαν μια προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας όταν το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή. Σε όσους αρνήθηκαν δόθηκαν ισραηλινές κάρτες παραμονής, αλλά δεν θεωρούνται Ισραηλινοί πολίτες.

Εκατοντάδες άνθρωποι από τη μειονότητα των Δρούζων πέρασαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός την Τετάρτη, προφανώς ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις των ηγετών των Δρούζων να υποστηρίξουν την κοινότητά τους.

Γιατί συγκρούονται μαζί τους οι συριακές δυνάμεις;

Μετά την ανατροπή του επί χρόνια δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, δεσμεύτηκε για την ένταξη και την προστασία όλων των ποικιλόμορφων κοινοτήτων της Συρίας, αλλά οι σουνιτικές εξτρεμιστικές δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βίαια τις θρησκευτικές μειονότητες.

Τον Μάρτιο, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας καταστολής κατά της αίρεσης των Αλαουιτών -στην οποία ανήκε ο Άσαντ- στη δυτική πόλη Λαττάκεια, και τον Απρίλιο, συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων και πολιτοφυλακών Δρούζων άφησαν τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Ένα βασικό ζήτημα που επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Συρίας και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών των Δρούζων και η ενσωμάτωσή τους. Ο αλ-Σαράα, που επιδιώκει να ενοποιήσει ένοπλες παρατάξεις υπό έναν ενιαίο στρατό, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνίες με τους Δρούζους, οι οποίοι επιμένουν σθεναρά να διατηρήσουν τα όπλα και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους.

Οι Δρούζοι, μερικοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην αυταρχική διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον αλ-Σαράα, έναν ισλαμιστή ηγέτη με τζιχαντιστικό παρελθόν. Έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αποκλεισμό ορισμένων ηγετών τους από τις διαδικασίες εθνικού διαλόγου του αλ-Σαράα και την περιορισμένη εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει μόνο έναν Δρούζο υπουργό.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η συριακή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι επιτεύχθηκε νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά την άρση της προηγούμενης εκεχειρίας μέσα σε λίγες ώρες. Δήλωσαν ότι βάσει της εκεχειρίας θα υπάρξει πλήρης παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης με τους ηγέτες των Δρούζων και μέλη της κοινότητας θα ηγούνται της ασφάλειας στην επαρχία.

Μένει να δούμε αν η νέα συμφωνία θα διατηρηθεί.

Ένας πνευματικός ηγέτης των Δρούζων που εκπροσωπεί μία από τις παρατάξεις στη Σουέιντα, ο Γιούσεφ Τζαρμπού, επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, αλλά ο Χικμάτ αλ Χίζρι – μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα των Δρούζων – απέρριψε την εκεχειρία, καλώντας τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να μάχονται.

Γιατί επενέβη το Ισραήλ;

Την Τρίτη, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει δεσμευτεί να αποτρέψει την πρόκληση βλάβης στους Δρούζους στη Συρία λόγω της βαθιάς αδελφικής συμμαχίας με τους Δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ και των οικογενειακών και ιστορικών δεσμών τους με τους Δρούζους στη Συρία».

Περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι ζουν στο Κάρμηλο και τη Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση με άλλες μειονοτικές κοινότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι Δρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών έχουν στρατευτεί στον ισραηλινό στρατό από το 1957 και συχνά ανέρχονται σε υψηλόβαθμες θέσεις, ενώ πολλοί χτίζουν καριέρες στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επίσης μονομερώς κηρύξει μια ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στη Συρία που «απαγορεύει την εισαγωγή δυνάμεων και όπλων στη νότια Συρία», σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε την ανακήρυξη αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από το Ισραήλ και, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία του.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αλ-Χίτζρι ζήτησε διεθνή προστασία από «όλες τις χώρες» για να «αντιμετωπιστεί η βάρβαρη εκστρατεία» της κυβέρνησης και των συμμαχικών δυνάμεων «χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα».

«Αντιμετωπίζουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εξόντωσης», δήλωσε ο αλ-Χίτζρι σε βιντεοσκοπημένη δήλωση.

Ωστόσο, μια δήλωση που εξέδωσαν άλλοι ηγέτες των Δρούζων χαιρέτισε την παρέμβαση της συριακής κυβέρνησης στη Σουγουάιντα και κάλεσε το κράτος να επιβάλει την εξουσία του. Κάλεσε επίσης τις ένοπλες ομάδες στην πόλη να παραδώσουν όπλα στις κυβερνητικές δυνάμεις και να ξεκινήσει διάλογος με τη Δαμασκό.

Θα μπορούσε το Ισραήλ να συνάψει συμφωνία με μια χώρα που συνεχίζει να βομβαρδίζει;

Από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, το Ισραήλ έχει προσαρτήσει περισσότερα εδάφη στη Συρία και έχει εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις στη χώρα, με τον δηλωμένο στόχο να αποτρέψει την ανασυγκρότηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και να εξαλείψει την μαχητικότητα που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλειά της.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται παρά τον στενότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πιέζουν το Ισραήλ να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τη Συρία, τώρα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας νέας κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατευθύνουν τις χώρες της περιοχής προς μια διαφορετική πορεία και οραματίζονται τη Συρία να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ – μια σειρά συμφωνιών που ομαλοποιούν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι είναι «προς όφελος της Συρίας να κλίνει προς το Ισραήλ».

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον αλ-Σαράα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Συρίας εδώ και δεκαετίες.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας λίγο πριν από τη συνάντηση, μια κίνηση που γιορτάστηκε στη Συρία και θεωρήθηκε ως ένα βήμα προς την επανένταξη της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επεκτείνει αυτές τις συμφωνίες. Μετά τη θανατηφόρα σύγκρουσή του με το Ιράν, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η ισραηλινή «νίκη» άνοιξε τον δρόμο για τη «δραματική επέκταση των ειρηνευτικών συμφωνιών», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «εργάζεται εντατικά πάνω σε αυτό».

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει άμεσες και έμμεσες συνομιλίες με τη νέα συριακή κυβέρνηση, μια ένδειξη μεταβαλλόμενης δυναμικής μεταξύ των πρώην εχθρών από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Αλλά οι επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ σε συριακό έδαφος και η εκτεταμένη στρατιωτική του παρουσία στη χώρα έχουν τη δυνατότητα να περιπλέξουν αυτές τις φιλοδοξίες.

Τον Μάιο, ο αλ-Σαράα δήλωσε ότι οι έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ είχαν ως στόχο να τερματίσουν τις επιθέσεις. Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

Ο Νετανιάχου έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού ως «εξτρεμιστικό ισλαμικό καθεστώς» και απειλή για το κράτος του Ισραήλ. Τον Μάιο, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον Τραμπ να μην άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, λέγοντας ότι φοβόταν ότι αυτό θα οδηγούσε σε επανάληψη των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία περιπλέκουν επίσης τις προσπάθειες του αλ-Σαράα να εδραιώσει την εξουσία του στη χώρα και να προωθήσει μια πιθανή συμφωνία ομαλοποίησης ως νίκη για την κυριαρχία της Συρίας και τον λαό της.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ: Κατέθεσε χάρτη με όρια υφαλοκρηπίδας έως την Κρήτη

Σεισμός 7,3 βαθμών στην Αλάσκα, προειδοποίηση για τσουνάμι

Η κεντρική σκηνή του φεστιβάλ Tomorrowland στο Βέλγιο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 02:50
Exit mobile version