ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 05:54
MENU CLOSE

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ επιστρέφει σε δημοσκοπικά επίπεδα Tεμπών, οι συνέπειες αγγίζουν και τον πρωθυπουργό

17.07.2025 08:50

Μπορεί οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να έδειξαν ότι οι συνέπειες για τη Νέα Δημοκρατία είναι στο επίπεδο της… «γρατσουνιάς», όμως φαίνεται πως όσο προχωρά o χρόνος, το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας, και οι κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην όλη ιστορία, φιλτράρονται από ισορροπίες και πολιτική διαχείριση, η υπόθεση μετατρέπεται σε πληγή που αιμορραγεί και φτάνει να αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τα πράγματα γίνονται πιο προβληματικά και οι αριθμοί ηχούν σαν καμπάνα για την κυβερνητική πλειοψηφία όταν στις ερωτήσεις μπαίνει και το όνομα του πρωθυπουργού.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για το σκάνδαλο, αν και το 40% απαντά το βαθύ δυσλειτουργικό κράτος, ένα 38,2% απαντά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποσοστό που δείχνει ότι η συνεχής προσπάθεια του πρωθυπουργού να βγει μπροστά, να πάρει πάνω του προβληματικές υποθέσεις και να αναλάβει το πολιτικό κόστος αρχίσει να φθείρει και τον ίδιο.

Αυτό φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στο ερώτημα «αν πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να καταπολεμήσει τη διαφορά και να επιβάλει την νομιμότητα μετά την παραδοχή ότι δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα».

Το 77% των ερωτηθέντων λοιπόν απαντά πως δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα καταπολεμήσει τη διαφορά και θα επιβάλει την νομιμότητα και μέσα σε αυτό το εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό υπάρχουν προφανώς και πολλοί οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας.

Κριτήριο ψήφου η διαφθορά

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και η παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος και φαινόμενα διαφθοράς στην διάρκεια της θητείας της, φαίνεται πως επηρεάζουν τους πολίτες και στο ποια θα είναι η τελική επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Στο ερώτημα με ποιο κριτήριο θα λάβετε την απόφαση σας για την τελική επιλογή στις εθνικές εκλογές το 57,1% απαντά «με το κατά πόσο πιστεύω ότι θα καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς» και το 68,9% «με το κατά πόσο θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομική μου κατάσταση», ενώ η επιλογή του αξιόλογου αρχηγού έρχεται τελευταία με ποσοστό 16,6%.

Πληγή και τα εθνικά θέματα

Ένα ακόμα σημείο έντονου προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι οι εξελίξεις που υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες στα εθνικά θέματα ένα από τα ισχυρά χαρτιά της νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια.

Στο ερώτημα λοιπόν εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι τον τελευταίο καιρό η θέση της χώρας έχει ισχυροποιηθεί στο διεθνές περιβάλλον, το 66% των πολιτών απαντά όχι και μάλλον όχι, ποσοστό που δείχνει ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση έχει απωλέσει το πολιτικό επιχείρημα ότι με τις κινήσεις και τις πολιτικές της ισχυροποιεί την Ελλάδα στην διεθνή σκακιέρα.

Στο μόνο θέμα που φαίνεται ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης συμβαδίζουν με το αίσθημα της κοινής γνώμης είναι η σκληρή γραμμή που ακολουθείται στο μεταναστευτικό, αφού το 38,9% ζητεί την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους και το 24,4% ζητεί να εμποδίζονται να μπαίνουν στη χώρα. Πάντως, ενώ γίνεται συζήτηση για την δημιουργία κλειστών κέντρων, μόλις ένα 4,2% απαντά ότι πρέπει να μεταφέρονται οι μετανάστες σε κλειστές δομές φιλοξενίας.

Στα ρηχά η αντιπολίτευση, ανεβαίνει η γκρίζα ψήφος

Σε επίπεδο πολιτικής ατμόσφαιρας τώρα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαβάσει θετικά το γεγονός ότι οι απώλειες της στην πρόθεση ψήφου δεν πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ ή στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως στην γκρίζα ζώνη, καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος από 15,4% του Ιουνίου φτάνει τώρα στο 20,4%. Το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 9,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στην τρίτη με 7,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην έκτη με 5,2%.

Αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης ψηφοφόρων της ΝΔ στη γκρίζα ζώνη είναι το γεγονός ότι στην εκτίμηση ψήφου, όπου κατανέμονται αναλογικά και οι αναποφάσιστοι το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 29,4 %, χάνοντας μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την πρόθεση ψήφου – δηλαδή 2,1 μονάδες σε σχέση με την εκτίμηση του Ιουνίου.  

Στην εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 12,5% και η Πλεύση Ελευθερίας στην τρίτη με 11%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην εκτίμηση ψήφου, η Φωνή Λογικής εμφανίζει ξανά δυναμική φτάνοντας στο 5,6% από 3,6% τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι ένα κομμάτι αναποφάσιστων ψηφοφόρων που φεύγει από τη Νέα Δημοκρατία επιλέγει τώρα την Αφροδίτη Λατινοπούλου

Οι προτιμήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στην μέτρηση και οι διακυμάνσεις της κοινής γνώμης απέναντι στην πιθανότητα δημιουργίας κομμάτων από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο σκληρός πυρήνας που θα ψήφιζε ένα κόμμα Τσίπρα έχει ταβάνι το 10,2% που απαντά ότι είναι πολύ πιθανό να το ψήφιζα ενώ ένα 7,9% απαντά αρκετά πιθανό

Στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά το πολύ πιθανό ο σκληρός πυρήνας δηλαδή περιορίζεται μόλις στο 2,3% και το αρκετά πιθανό στο 4,8%.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η πολιτική ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά είναι ευνοϊκή είναι για τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως από την υποχώρηση των ποσοστών της δεν ευνοείται η δημιουργία νέων κομμάτων από τους πρώην πρωθυπουργούς.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Το «επικοινωνιακό σωσίβιο» της κυβέρνησης και οι προσπάθειες για… «γαλάζιες» διαρροές 

ΣΥΡΙΖΑ: Η Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ έφερε χαμόγελα – Ικανοποίηση για τη συνεργασία με Νέα Αριστερά και το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όλοι μαζί τα φάγαμε» – Αστεία η προσπάθεια της κυβέρνησης να αμυνθεί μέσω Εξεταστικής από το 1998

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 00:55
Exit mobile version