search
ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 20:45
MENU CLOSE

Στην όγδοη θέση επικινδυνότητας η Ελλάδα σε ζητήματα πολυφωνίας και ελευθερίας των ΜΜΕ, σε σύνολο 32 χωρών

17.07.2025 09:50
media_new
shutterstock

Ανεπαρκής πολυφωνία, πολιτική πίεση, χαμηλή εμπιστοσύνη συνθέτουν το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα του 2025, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Κέντρου για την Πλουραλιστική και Ελεύθερη Ενημέρωση (CMPF).

Η ετήσια αξιολόγηση του Media Pluralism Monitor (MPM) για το 2024 δίνει συνολικό δείκτη κινδύνου 63%. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία μεσαίου προς υψηλού κινδύνου ως προς τον πλουραλισμό και την ελευθερία των ΜΜΕ.

Τα «σκήπτρα» κατέχει η Τουρκία με ποσοστό κινδύνου 78%, με τις Σουηδία και Γερμανία να βρίσκονται  στο τέρμα της λίστας των 32, με ίδιο  ποσοστό κάθε μια (28%).

Η νέα έκθεση (δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος Ιουνίου) παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου του Πλουραλισμού των Μέσων Ενημέρωσης του Ινστιτούτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για το έτος 2024 (MPM2025) στην Ελλάδα.

Το MPM είναι ένα ολιστικό εργαλείο που στοχεύει στην αξιολόγηση των κινδύνων για τον πλουραλισμό των MME στα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε υποψήφιες χώρες.

Το MPM λαμβάνει υπόψη του νομικές, πολιτικές και οικονομικές μεταβλητές για την ανάλυση των επιπέδων πλουραλισμού σε μια δημοκρατική κοινωνία. Το Παρατηρητήριο του Πλουραλισμού των Μέσων Ενημέρωσης εφαρμόζεται, σε τακτική βάση, από το Κέντρο για τον Πλουραλισμό και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης/Center for Media Pluralism and Media Freedom, από το 2013/2014.

Η «επίδοση» της Ελλάδας συνίσταται στις μετρήσεις σε τέσσερις τομείς: Θεμελειώδεις προστασίες, Πλουραλισμός της (μιντιακής) αγοράς, Πολιτική ανεξαρτησία και Κοινωνική συμπερίληψη.

Ο δείκτης σε κάθε έναν από τους τέσσερις άξονες για το τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ στάθηκε στο 62% (Θεμελειώδεις προστασίες), 67% (Πλουραλισμός αγοράς), 57% (Πολιτική ανεξαρτησία) και 66% (Κοινωνική συμπερίληψη).

Συγκριτικά, η Τουρκία, ως χώρα υψηλού κινδύνου, εμφάνισε ποσοστό (απειλής) 80% στις Θεμελιώδεις προστασίες, 73% στον Πλουραλισμό της αγοράς ΜΜΕ, 85% σε ότι αφορά στην πολιτική ανεξαρτησία και 73% για την Κοινωνική συμπερίληψη.

Στον αντίποδα, η Σουηδία είχε ποσοστά 15%, 62%, 20%, 17%,αντιστοίχως για τούτο και το επίπεδο κινδύνου χαρακτηρίζεται πολύ χαμηλό.

Στο κεφάλαιο της έρευνας που αφορά στην Ελλάδα μεταξύ άλλων επισημαίνονται ο κομματικός χαρακτήρας του διορισμού στο ΔΣ της ΕΡΤ και στην ολομέλεια του ΕΣΡ, η περιορισμένη παρουσία της αντιπολίτευσης στα δελτία ειδήσεων, η έλλειψη σαφών κριτηρίων στην κατανομή κρατικής διαφήμισης, παρα την πρόοδο του νέου Μητρώου, η χαμηλή εκπροσώπηση  του γυναικείο φύλου σε επιτελικές/διευθυντικές θέσεις  (25%) και η περιορισμένη ορατότητα μειονοτικών ομάδων, οι συνεχιζόμενες πιέσεις σε δημοσιογράφους μέσω αγωγών SLAPPs και του ανεπίλυτου ζητήματος παρακολουθήσεων με λογισμικό Predator.

Στα θετικά για την Ελλάδα προσμετρώνται η ψήφιση του Νόμου για την Προστασία Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (Απρίλιος 2025), η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Κρατικής Διαφήμισης (Ιανουάριος 2025)  και το Σχέδιο Δράσεις για την Ασφάλεια των δημοσιογράφων που δημιουργούν νέο πεδίο πρωτοβουλιών.

Δείτε όλη την έρευνα του CMPF:

Διαβάστε επίσης:

Mega: Τέλος ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης έπειτα από τέσσερα χρόνια «Όλα για τη ζωή μας»

Πρώτο σε τηλεθέαση το «Σόι σου» την Τρίτη (15/7)

ACTION 24: Και επισήμως ο Σωτήρης Ξενάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού – Η συνεργασία αρχίζει το φθινόπωρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 20:44