Καύσωνας… φαρμάκι από την Κυριακή: Πού θα χτυπήσει 44άρια ο υδράργυρος – Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
Προ των πυλών είναι ο πρώτος καύσωνας διαρκείας του φετινού καλοκαιριού, καθώς ήδη από την ερχόμενη Κυριακή η θερμοκρασία θα φτάσει πάνω από τους 40 βαθμούς Kελσίου και θα… μείνει εκεί όλη την εβδομάδα.
Τη Δευτέρα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσουμε τους 40 βαθμούς, ενώ η Τρίτη, η Τετάρτη, η Πέμπτη και η Παρασκευή θα είναι ακόμα πιο θερμές ημέρες, αφού η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσουμε τους 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
«Πιθανό να σημειωθούν και 43-44°C τη νέα εβδομάδα», είναι ο τίτλος της ανάρτησης του Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook. Ο μετεωρολόγος του Mega σημειώνει πως «αναφορικά με το ερώτημα που μου θέτετε, αν ο καύσωνας που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου θα είναι τόσο ισχυρός, σας απαντώ: Θα είναι ξεκάθαρα ισχυρότερος από τους προηγούμενους του έως τώρα φετινού καλοκαιριού αλλά δεν θα είναι πρωτοφανής. Θα είναι αρκετά ισχυρός αλλά σίγουρα έχουμε ξαναβιώσει παρόμοιους.
Θα είναι ισχυρότερος για το μέχρι στιγμής καλοκαίρι, τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει (42-43°C και τοπικά ίσως και 44°C), όσο και ως προς τη διάρκειά του (πιθανότατα 5 ημέρες, έως και την Παρασκευή 25 Ιουλίου).
Πριν προχωρήσω στην εκτίμηση των μέσων μέγιστων θερμοκρασιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θα ήθελα να διευκρινίσω το παρακάτω:
Οι θερμοκρασιακές τιμές για τις ημερομηνίες 22, 23 και 24 Ιουλίου προέρχονται από μεσοπρόθεσμες προγνώσεις αριθμητικών μοντέλων καιρού (π.χ. ECMWF, GFS, ICON, AIFS, UKMO, ARPEGE) και αποτελούν προγνωστικές εκτιμήσεις με λίγο χαμηλότερη αξιοπιστία σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση. Λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τα προγνωστικά πεδία πέραν του πενθημέρου, ενδέχεται να προκύψουν αναθεωρήσεις καθώς θα ενσωματώνονται νεότερα δεδομένα παρατήρησης και αναλύσεων (data assimilation) στα μοντέλα. Θα υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση όσο πλησιάζουμε στις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΛΕΩΝ:
*ΑΘΗΝΑ*
– Σάββατο 19 Ιουλίου: 36°C
– Κυριακή 20 Ιουλίου: 38°C
– Δευτέρα 21 Ιουλίου: 39-40°C
– Τρίτη 22 Ιουλίου: 41-42°C
– Τετάρτη 23 Ιουλίου: 40-41°C
– Πέμπτη 24 Ιουλίου: 41-42°C
*ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ*
– Σάββατο 19 Ιουλίου: 35°C
– Κυριακή 20 Ιουλίου: 36°C
– Δευτέρα 21 Ιουλίου: 37-38°C
– Τρίτη 22 Ιουλίου: 38-39°C
– Τετάρτη 23 Ιουλίου: 39-40°C
– Πέμπτη 24 Ιουλίου: 39-40°C
*ΠΑΤΡΑ*
– Σάββατο 19 Ιουλίου: 32°C
– Κυριακή 20 Ιουλίου: 34°C
– Δευτέρα 21 Ιουλίου: 35-36°C
– Τρίτη 22 Ιουλίου: 39-40°C
– Τετάρτη 23 Ιουλίου: 37-38°C
– Πέμπτη 24 Ιουλίου: 37-38°C
*ΗΡΑΚΛΕΙΟ*
– Σάββατο 19 Ιουλίου: 31°C
– Κυριακή 20 Ιουλίου: 32°C
– Δευτέρα 21 Ιουλίου: 34-35°C
– Τρίτη 22 Ιουλίου: 37-38°C
– Τετάρτη 23 Ιουλίου: 38-39°C
– Πέμπτη 24 Ιουλίου: 37-38°C
*ΛΑΡΙΣΑ*
– Σάββατο 19 Ιουλίου: 36°C
– Κυριακή 20 Ιουλίου: 39-40°C
– Δευτέρα 21 Ιουλίου: 41-42°C
– Τρίτη 22 Ιουλίου: 43-44°C
– Τετάρτη 23 Ιουλίου: 41-42°C
– Πέμπτη 24 Ιουλίου: 42-43°C
*ΑΡΓΟΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ*
– Σάββατο 19 Ιουλίου: 36°C
– Κυριακή 20 Ιουλίου: 39°C
– Δευτέρα 21 Ιουλίου: 39-40°C
– Τρίτη 22 Ιουλίου: 41-42°C
– Τετάρτη 23 Ιουλίου: 41-42°C
– Πέμπτη 24 Ιουλίου: 42-43°C
*ΛΑΜΙΑ*
– Σάββατο 19 Ιουλίου: 34°C
– Κυριακή 20 Ιουλίου: 39°C
– Δευτέρα 21 Ιουλίου: 41-42°C
– Τρίτη 22 Ιουλίου: 43-44°C
– Τετάρτη 23 Ιουλίου: 41-42°C
– Πέμπτη 24 Ιουλίου: 41-42°C».
«Σε τροχιά ανόδου ο υδράργυρος»
«Σε τροχιά ανόδου ο υδράργυρος», είναι ο τίτλος της ανάρτησης του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη, στο Facebook.
Ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι «μετά και την ανάσα δροσιάς στη βόρεια Ελλάδα που χαρίζει τις τελευταίες ώρες η πιο ψυχρή αέρια μάζα και η οποία μας έφερε και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες και κυρίως από Κυριακή – Δευτέρα και στη συνέχεια.
Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη όπως φαίνεται και στον πρώτο μας χάρτη με το έντονο κόκκινο χρώμα, οι πολύ θερμές αέριες μάζες οι οποίες ξεχύνονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου επηρεάζοντας και τη χώρα μας.
ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το διάστημα Δευτέρα με Παρασκευή της άλλης εβδομάδας θα βιώσουμε ένα οργανωμένο και εκτεταμένο χωρικά και χρονικά κύμα καύσωνα, χαρακτηριστικά του οποίου θα είναι:
1. Οι εκτεταμένες πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες με τιμές μεγαλύτερες των 37° βαθμών κελσίου στις περισσότερες περιοχές.
2. Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες με έμφαση αστικοποιημένες περιοχές όπου θα συναντάμε τον υδράργυρο ακόμη και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου για πολλές ώρες ακόμη και μέσα στη βαθιά νύχτα.
3. Σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές μέσα στη νύχτα αναμένονται υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας οπότε και η δυσφορία θα είναι υψηλή.
4. Το κύμα καύσωνα που αναμένουμε θα συνδυαστεί και με μελτέμια μέσα στο Αιγαίο κυρίως. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.
5. Το “ταβάνι” σε ότι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες από πλευράς συνοπτικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας υπολογίζεται στους 41° με 43° βαθμούς κελσίου και κατά κανόνα σε κλειστές και μακριά από τη θάλασσα περιοχές.
Τοπικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση της τοπογραφίας με τον άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να ωθήσουν τον υδράργυρο και πιο πάνω, αυτό όμως θα αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και δεν θα πρέπει να τίθεται στην κορυφή της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα του καύσωνα.
6. Η έξοδος από αυτό το μεγάλης διάρκειας κύμα καύσωνα τοποθετείται χρονικά μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ενδέχεται να γίνει με τρόπο “βίαιο” σε ότι αφορά την αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς ή και σε επικίνδυνες καταιγίδες – μπουρίνια. Αυτό θα εξεταστεί πιο αναλυτικά όταν πλησιάσουμε πιο πολύ χρονικά σε αυτό το διάστημα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Μπορεί μέσα από τα δελτία ενημέρωσης να δίνεται έμφαση στα μέγιστα των θερμοκρασιών, αξίζει όμως να τονιστεί ότι δεν είναι αυτό που επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μια θερμοκρασία της τάξης των 40° ή και παραπάνω βαθμών, συνήθως εμφανίζει μικρή χρονική διάρκεια δράσης. Αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερη καταπόνηση είναι θερμοκρασίες της τάξης των 36° με 38° βαθμών που θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά και θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 28° βαθμών που θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες μέσα στη νύχτα.
Οπότε μην τρομάζουμε διαβάζοντας για θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40° βαθμών, η μεγάλη διάρκεια μικρότερων θερμοκρασιακών τιμών δημιουργούν το πρόβλημα.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΤΕΜΙΟΥ
Τα μελτέμια ή πιο σωστά ετησίες, ακολουθούν τον κύκλο θέρμανσης της επιφάνειας μέσα στην ημέρα.
Έτσι λοιπόν το μεσημέρι και το απόγευμα που μεγιστοποιούνται οι θερμοκρασιακές διαφορές, έχουμε και το μέγιστο επίδρασης αυτών.
Τη νύχτα όπου ελαχιστοποιούνται οι θερμοκρασιακές διαφορές οδηγούμαστε στο ελάχιστο της επίδρασής τους.
Τα παραπάνω είναι συνάρτηση του τοπογραφικού αναγλύφου της περιοχής όπου αναφερόμαστε.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΥΡΑΣ
Για καλή μας τύχη, η χώρα μας εμφανίζει μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσεται το φαινόμενο της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών.
Αυτό το κύτταρο κυκλοφορίας που αναπτύσσεται μεταξύ ξηράς – θάλασσας θα βοηθήσει σημαντικά θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές κατά τη διάρκεια των μέγιστων θερμοκρασιών.
Στη δεύτερη κάρτα μας παρουσιάζουμε το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την Αθήνα σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα.
Ας λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε στην εποχή όπου στατιστικά καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες του έτους.
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ!!!!
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».
«Έχει μεγαλώσει η διάρκεια του καύσωνα»
Από την Κυριακή ξεκινά νέα θερμή περίοδος, όπως προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Το Σάββατο αναμένεται η πιο ήπια μέρα, με θερμοκρασίες γύρω στους 35°C. Από την Κυριακή, όμως, η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά. Το νέο κύμα ζέστης θα κορυφωθεί από Τρίτη έως και Παρασκευή, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς και στην Αθήνα να φτάνουν τους 41°C, εκεί όπου μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες καύσωνα.
Η θερμοκρασία αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο Σάββατο, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Στο Αιγαίο, τα μελτέμια θα συνεχίσουν να πνέουν σταθερά με εντάσεις 5-6 μποφόρ, δημιουργώντας πιο υποφερτές συνθήκες στις νησιωτικές περιοχές.
Οι επόμενες ημέρες απαιτούν προσοχή, καθώς η διάρκεια του καύσωνα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σάββατο 19/07
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας, μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα δυτικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 34 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 33 με 35 βαθμούς και σε Κυκλάδες και Κρήτη τους 30 με 33 βαθμούς.
ΓΙΑ ΤHN KΥΡΙΑΚΗ (20/7)
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς.
ΓΙΑ ΤH ΔΕΥΤΕΡΑ (21/7)
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
ΓΙΑ ΤHΝ ΤΡΙΤΗ (22/7)
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.
Διαβάστε επίσης:
«Όχι» στην αποφυλάκιση Κασιδιάρη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας